Restoran, bar ve kafeler aylardır kapalı. Esnaf sıkıntıda. Çokları “Birikimlerimizle bugüne kadar borçlarla idare ettik, ama bıçak kemiğe dayandı, gücümüz kalmadı” diyor. Bizi yönetenler ise “Bilim Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda hareket edeceğiz” açıklaması yapıyor.

Bir gevşeme söz konusu ama daha henüz resmi olarak açıklanmış bir karar bulunmuyor. Salgının yeniden yükselişe geçmesi ile bu konuda kararalmak güç hale geliyor.

Hemen belirtelim:

Artık eski alışkanlıklarımızı unutacağız. Yeni bir hayata adım atılacak.

Sosyal medyada konu ile ilgili değişik formüllerin devreye gireceği 10 kişilik yere 3 kişi alınacağı, içeride en fazla 45 dakika kalınabileceği, HES kodu ile bu yerlere giriş yapılmasının mümkün olabileceği konusunda yayınlar yapılıyor. Ancak şu ana kadar ne olabileceği netlik kazanmadı. Sadece fikir jimnastiğinin yapıldığını söyleyebiliriz.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Sağlık Bakanlığının korona virüsle mücadele kapsamında başlattığı 'yerinde karar' mekanizması konusunda açıklamalarda bulundu. İl veya ilçelerdeki vaka durumuna göre oralar özelinde yani yerinde kararlar alınabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Kayıpmaz, bu kapsamda kontrollü bir şekilde gevşemeler olabileceğini söyledi. Kafe ve restoran işletmecilerinin de zor durumda olduğuna değinen Doç. Dr. Kayıpmaz, belirli şartlar ve koşullar sağlandıktan sonra buralarda da gevşemeye gidilebileceğini kaydetti.

Kayıpmaz’ın açıklamaları bu konuda nelerin yapılacağı konusunda bazı ipuçlarını da veriyor:

"Artık izlenen durumun il bazında alınacak kararlar yönünden de etkili olacağını biliyoruz. Çünkü her ildeki durum veya o ilin her ilçesindeki durum aynı olmayabiliyor. Birinde vaka sayıları ve sağlık sisteminin yanıt verme durumu hastalığın seyrine göre daha kötü konumda, birinde daha iyi durumda olabiliyor. İşte köy okullarında eğitimin başlaması gibi özellikle daha küçük yerleşim yerlerinde, yeni vaka sayılarında ve sağlık sisteminin buna yanıt vermesinde zorlanma yoksa orada da yine belirli kurallar çerçevesinde kontrollü biçimde dönüş sağlanabilir. Yerinde karar mekanizması sayesinde il ve ilçe bazlı yani bölgesel olarak vaka oranlarının sürekli takip edilecek. Burada iller valilerimizin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarında epidemiyolojik verileri değerlendirecek ve Bilim Kurulumuzun hazırlamış olduğu göstergeler ışığında da il bazlı kısıtlamaların artırılması, azaltılması ya da önlemlerin artırılması, gevşetilmesi gibi kararlar alabilecekler. Ama şunu unutmamamız lazım. Biz tedbirleri gevşetirken de ister il bazlı, ister ilçe bazlı olsun kontrol çerçevesinde yapmamız lazım. Eskisi gibi bir sosyal yaşantımız olacağını bir süre daha düşünmememiz lazım. Kontrollü bir şekilde hareket edilerek, yerinde karar mekanizmasının da devreye girmesi ile birlikte restoran ve kafelerde belki bir gevşemenin söz konusu olabilir. Aslında bizim esnafımızın duyarlı olduğunu biliyoruz. Herhangi bir kurala ihtiyaç duymadan, müşterisinden HES kodu sorgulayan taksici esnafı biliyorum. Ya da turizm bürosu olan birinin dükkanının girişine 'Buraya maskesiz girilmez, cezası var. İmza Sağlık Bakanlığı' diye yazı asan esnaflarımızı biliyorum. HES kodunun yaygın olarak kullanılması müşteri kabulünde fayda sağlayacak. Elbette ki bu alanlarda müşterilerin geçirdiği vaktin çok uzun olmaması gerekiyor. Herkes yemeğini yiyip fazla uzun süre orada kalmadan bir an önce çıkmalı. Onun dışında restoran kapasitelerinin tamamının masalar arasında fiziki mesafe korunmadan kullanılması durumunda hastalığın bulaşma riskinin çok artacağını biliyoruz. O zaman seyreltilmiş biçimde aynı anda belirli limitler dahilinde müşteri kabulüne izin verilmeli. Bir avantajımız var, havalar ısınmaya başlıyor. Bu saydığımız yerlerin sadece iç kısımları değil, dış kısımlarının da kullanılması gündeme gelecek. Açık hava tabii ki kötü havalandırılmış bir iç mekâna göre hastalığın bulaşması açısından daha az bir risk içeriyor. Bu şekilde kurallara uyacak biçimde, oralarda da kalabalık oluşturulmayacak şekilde, sabahtan gidip akşama kadar oralarda oturulmayacak biçimde, belirli limitler dahilinde bu gevşemelerin de iller bazında yapılması hedefleniyor.”

Özetleyelim:

Önümüz turizm sezonu. Bu satırlar yazılıncaya kadar yapılan çalışmalar ve açıklamalar restoran, kafe ve barların ancak Mart 15’inden itibaren iller bazında kısıtlamalarla açılabileceği görüşü ağırlık kazanıyor. Yine bu satırlar yazılırken Kabine toplantısı devam ediyordu ve bazı yeni kararların da alınabileceği haberlerini aldık.

Nisan ayı itibarı ile de yine salgındaki gidiş göz önüne alınarak kısıtlamalarla işyerlerinin faaliyete başlayabileceği görülüyor.

Öyle görünüyor ki, esnafın sıkıntısı bir süre daha devam edecek.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.