Pandemi ile mücadelede dünya topyekûn mücadele ediyor. Aşılanmalarda tam hızı ile sürüyor. Ancak, aşı olmayanların yeni varyantlara yakalanmaları ve taşıyıcı olmaları da endişe yaratıyor.

Amerika’nın Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Direktörü Anthony Fauci Delta varyantıyla bağlantılı olarak COVID-19 vakalarının arttığı bir dönemde daha fazla acının ufukta göründüğünü söyleyerek, daha tehlikeli günleri yaşayabileceğimizin mesajlarını verdi.

Fauci, Amerika’da bir kapanma olmasını beklemediğini de belirtti ancak pandemide yeni varyantların meydana gelmesi vaka sayılarının artması ve ölümlerin çoğalması yeni tedbirlerin de alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Fauci buna gerekçe olarak geçen kış mevsiminde yaşananları tekrarlatmayacak kadar insanın aşı olduğuna inandığını söyledi. Bununla birlikte Fauci, salgını bastırmak için yeterli aşı oranına da ulaşılamadığını kaydetti.

Amerika’daki yeni vakaların nerdeyse tamamı aşı olmayanlardan. Aşı olanlar virüse yakalanabiliyor, bununla birlikte hastalığı hafif atlatıyor ama bir başkasına virüsü bulaştırabiliyor.

İşin özeti şöyle:

Pandemide yeni varyantlar ve artan vaka sayılarının nedeni aşı olmayanlar yüzünden kaynaklanıyor. Bu sadece Amerika’da değil, diğer ülkelerde de aynı sıkıntılara neden oluyor. Türkiye’de vaka sayılarındaki artışın nedeni de aşı olmayanlardan kaynaklanıyor. Bunu Sağlık Bakanı Koca da Bilim Kurulu üyeleri de sıkılıkla dile getiriyor.

O halde aşıdan kaçmayacağız. Pandemiye karşı en etkili silah olarak gördüğümüz aşı hem kendimizi hem çevremizi koruyacaktır.

Fauci yaptığı açıklamada, bir kapanma olmasa bile ama gelecekte biraz acı ve ızdırap göründüğünü söylüyor. Buna gerekçe olarak vakaların yükselmesini gösteriyor ve “bu nedenle sürekli aşı olun çağrısı yapıyoruz, bunun çözümü aşı olmak” diyerek de aşının önemine vurgu yapıyor.

İşin açığı şu:

Amerika’da aşılama hızlandı. Ancak Fauci, aşılamada geç kalan ya da hızlı hareket etmeyen ülkelere uyarı yapıyor.

Fauci, John Hopkins Üniversitesi verilerine göre 30 Temmuz haftasında günlük yeni vaka ortalaması 77, 827 oldu. İki hafta önce bu rakam 30,887 olmuştu.

Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 30 Temmuz haftası günlük ortalama 358 oldu. Bu sayı iki hafta önce 253 olmuştu.

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi CDC verilerine göre 12 yaş ve üzerindeki Amerikalılar’ın yüzde 58’i iki doz aşılarını oldu.

Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü Dr. Francis Collins de halkın mesajı almakta olduğunu söyledi.

Collins, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Amerika’da son iki haftada aşı oranının yüzde 56 arttığını belirtti.

Demek ki aşılamadaki hız, pandemi ve yeni varyantlarla mücadelede önemli ölçüde etkili oluyor. Sonuç ne olursa olsun, aşılamada hızlı hareket etmek ve aşıdan kaçmamak gerekiyor.

Collins, özellikle vaka sayısının oldukça arttığı Louisiana’da son 14 günde aşı oranın da 3 kat yükseldiğini vurguladı.

Collins, Delta varyantının kontrol altına alınabilmesi için olması gerekenin bu olduğunu da kaydetti.

Sonuç;

Aşıya hız verilecek ve aşılanmaktan kaçınılmayacak.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.