Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, son konuşmasında hem iktidara, hem de Cumhurbaşkanlığına aday olduklarını söyledi.

Soru şu:

Muharrem İnce ne yapabilir? Beklediği ve umduğu siyasi ortamı bulabilir mi?

Parti içinde tanıdık isimler var. Eskilerde CHP kadrolarında yer alan bu isimlerin İnce’nin partisinde üst düzey yöneticiler olarak yer almışlar. Lokomotifi sürükleyebilirler mi bunu şimdilik söylemek zor.

Önümüzdeki günler içinde konu hakkında birkaç kamuoyu araştırması yapılacak. İnce’nin partisinin konumu ve olası bir seçimde ne kadar oy alabileceği de tartılacak.

Özeti şu: Muharrem İnce aşağıdaki açıklama ile kendi konumunu kısaca kamuoyu ile paylaştı.

“Seçimde hiçbir ittifaka bağlı olmadan bağımsız olarak seçimlere gireceğiz. Ben de Cumhurbaşkanı adayı olacağım.”

Önce İnce’nin açıklamalarına göz atalım:

“Birincisi ekonomik kalkınma. Ekonomik göstergeleri anlatırken klasik anlatımlardan vazgeçeceğiz. Ekonomik büyümeyi tabii ki konuşacağız. Ama vahşi kapitalizmden uzak duracağız. Yaşam kalitesini konuşacağız. Kişi başına düşen geliri tabii ki konuşacağız, ama adil dağılımı konuşacağız. İyi yaşam tarzının nasıl olacağını konuşacağız. Yapılan bina sayısını değil. En kolay iş bina yapmaktır. Önemli olan eğitimin niteliğini yükseltmektir. Tarım ve hayvancılığı konuşacağız. Markalaşmayı konuşacağız. Dünyada 100 ünlü marka arasında bir tane ünlü Türk markası yok. Turizmi konuşacağız. Batırdılar turizmi. En ünlü firmalar bile Türkiye’de batmak üzere. Turizm sektörüne en az yardım yapan ülke Türkiye. İkinci hedefimiz katılımcı demokrasi. Devlet kurumlarına olan güveni yeniden tesis edeceğiz. Laikliği konuşmaktan korkmayacağız. Kimse laikliği konuşmuyor ya, neden çekingeniz. İslam alemine bir bakın, o zaman Türkiye’nin farkını, o zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, laikliğin farkını anlarsınız. Dünyada laikliğin, dinin ve dindarların gerçek koruyucusu olduğunu anlatacağız. Likayatı esas alacağız. Öğretmen yetiştirmeyi yeniden ele alacağız. Eğitim sistemini dünyayla rekabet edebilir hale getireceğiz. Sayıştay’ı yeniden yapılandıracağız. Örgütlü bir toplumun gelişmesi için yasal düzenlemeler yapacağız. Üçüncü büyük hedefimiz hukukun üstünlüğü. Yargıya olan güveni yeniden tesis edeceğiz. Türkiye’yi Avrupa’ya kaçmak isteyenlerin geçiş noktası olmaktan kurtaracağız. Her türlü övgüye layık olan şehit, gazi yakınlarına en iyi derecede bakacak bu ülke. Dış politikamıza saptırılan ekseninden gerçekçi rotasına yeniden getireceğiz. Dördüncü hedefimiz barış ve güvenliktir. Türkiye’yi Avrupa’ya kaçmak isteyenlerin geçiş noktası olmaktan kurtaracağız.”

Söylemler güzel. Hedef iç açıcı. Birçoklarının beklentilerine de yanıt olabilecek düzeyde. Hemen her parti liderinin altını çizdiği görüşler özetlenmiş. Bunlar seçimi kazanmaya, yönetime talip olmaya yeter mi bilemiyoruz. Sandık milletin önüne konduğunda gerçekleri görmüş oluruz.

Şimdi gelelim görüşlerimize:

Muharrem İnce’nin, iddialı olduğunu görüyoruz. İnandırıcılığı varsa, kadrosu umut veriyorsa, yönetebilecek konumdaysa bu iddia ile ortaya çıkması kadar doğal bir şey olamaz.

Partisi yeni. Yapılacak anketlerde ne kadar oy alabileceği görülecek.

İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığına gelince:

Geçmişte CHP’nin adayı olarak ortaya çıktı. Erdoğan karşısında kaybetti. Arkasında CHP başta olmak üzere, diğer birçok partinin desteğine rağmen başarılı olamadı.

Çok çalıştığını, yorulduğunu biliyoruz. Milletle kucaklaşmış, adım atmadığı yer bırakmamıştı.

Demek ki, bu işler böyle olmuyor.

Görebildiğimizi özetleyelim:

Muharrem İnce yine yollara düşecek. Yine milletle iç içe olacak. Sorunları kaynağından dinleyecek. Daha önce Cumhurbaşkanlığına aday olduktan sonra yaptığı çalışmaları yineleyecek.

Şu fark var:

Eskiden meydanlara çıktığında yanında CHP kadroları vardı. Şimdi bu kadrolar olmayacak. Bir de CHP dışında İnce’ye destek veren bazı grupların olduğu söyleniyor. Şimdi İnce birçok alanda tek başına mücadeleye başlayacak. Bu noktada yanılma olmasın.

Yine de Muharrem İnce ve kadrolarının siyasi hayatımıza yeni bir soluk getireceği görülüyor. Bizden de İnce ve arkadaşlarına başarı dilemek kalıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.