Türkiye, turizm sezonuna kilitlendi. Bakan Ersoy “30 milyon turist bekliyoruz“ derken, sektör temsilcileri “Bu sayı çok, inşallah söylendiği gibi olur ama çarkı döndürmek için 10 milyona bile razıyız” açıklamalarında bulunuyor.

Şimdi gözler İngiltere’de.

İngiliz turist Türkiye için çok önemli. İngiltere’den gelecek uçaklar, aynı zamanda İngiliz dışında turist de taşıyacak. Bu nedenle bu uçuşlar daha da önemli hale geliyor.

Ancak, Türkiye, Maldivler ve Nepal'in de aralarında bulunduğu pek çok ülke ise kırmızı listede yer alıyor. Mevcut durumda İngilizlerin kırmızı listedeki ülkelere seyahat etmesinin de önü kapatılıyor. Bunu çiğneyenler 15 pounda kadar para ve hapis cezası alabiliyor.

Kırmızı listedeki ülkelerden dönenler, parasını kendi ödemeleri kaydıyla 10 gün karantina otellerinde kalmak zorunda. Bu yolculara karantinanın 2'nci ve 8'nci gününde PCR testi yapılıyor. Testin her pozitif çıkmasında karantina süresi 10 gün daha uzatılıyor. Bu sistem doğrultusunda Türkiye’ye seyahat edebilecek olanların önüne engel konulmuş oluyor.

Peki, sonra ne olacak?

İngiliz hükümeti 17 Mayıs'tan itibaren seyahatleri bu listeye göre düzenleyecek. Belirlenen listeler ise 3 haftada bir gözden geçirilecek. Bu durumda Türkiye'nin kategori değiştirmesi en erken 7 Haziran'da gerçekleşecek. Eğer ilk seferde kategori değişmezse, bu sefer 28 Haziran'a kadar daha beklenmesi gerekecek.

İngilizlere bu geri adımı hızla yükselen vaka ve ölüm sayıları artırdı. Bu nedenle Türkiye “riskli ülke” katagarosuna alında.

İşin sıkıntılı tarafına da bakmak gerekiyor.

İngilizlerin en popüler tatil destinasyonu İspanya ile, yine İngilizlerin yüksek sayıda seyahat gerçekleştirdiği Yunanistan ve Fransa ise 'sarı liste'de yer aldı. Sarı listedeki ülkelere seyahat etmek yasak değil ancak dönüşte uçağa binmeden hemen önce test yaptırmak, dönüşte 10 gün izole olmak ve izolasyonun 2'nci ve 8'inci günlerinde PCR testi yaptırmak gerekiyor.

Adı geçen ülkeler Türkiye’nin rakip ülkeleridir. İngilizleri bu ülkelere kaptırırsak Haziran ayını da beklentilerimizin dışında geçirebiliriz.

Sektör temsilcileri bütün bu olumsuzlukları değerlendirerek sezonun Temmuz ayında açılabileceği konusunda görüş yansıtıyor. Durum böyle olursa beklenen 30 milyon turistin yarısını bile zor tutturabiliriz.

İvedilikle yapmamız gereken vaka ve ölüm sayılarını asgari düzeye indirmektir. En azından kendimizi düzlüğe çıkarmak, çarkları çevirebilmek için bunun gerekli olduğunu söyleyelim.

Bunu da bir kenara bırakalım, ülkemizde normal hayatının başlaması, vatandaşlarımızın sağlıklı ortama kavuşması için bu gereklidir.

Gelelim Rusya cephesine.

Rusya’dan gelen ve gelecek olan turistin de bizim için son derece önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.

Rusya’nın kapılarını yeniden açması halinde beklenen olmazsa bile çarkları çevirebilecek sayıda Rus turistin ülkemize gelebileceği beklentisi var.

Nisan ayının ikinci yarısında Türkiye’ye uçuşların kapatılmasının ardından Rusya’da tur satışları ayın ilk yarısına göre düştü. 15 Nisan – 30 Nisan arasında seyahat acentesi başına ortalama tur satışları yüzde 11 azalırken, tur acentesi başına ortalama gelirler de nisan ayının ilk yarısına göre yüzde 21 düştüğü ifade edliyor. Birçok rezervasyonda da iptaller yaşanıyor.

Evotor IT şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre tur satış hacimlerindeki en büyük düşüşün Rusya’nın başkenti Moskova’daki tur acenteleri tarafından hissedildiği belirtilen araştırmalarda, Moskova’da 1-15 Nisan tarihlerinde, tur acenteleri başına ortalama tur satışları alma sayısı nisanın ilk iki haftasına göre yüzde 23 azaldı. Araştırma sonuçları, Türkiye’nin kapatılmasıyla başkentte ortalama her tur acentesinin gelirinin yüzde 24 düştüğünü kaydetti.

Bu yılın nisan ayında Rusya’da acente başına ortalama tur satışı, 2019 yılı göstergelerine göre yüzde 52 daha düşük olurken ortalama gelirlerde aynı döneme kıyasla yüzde 51 daha düşük olarak meydana geldi.

Önemli bir not:

Rus turistlerin Soçi’deki otelleri doldurduğu, Mısır ve Yunanistan’ı tercih etmek durumunda kaldıkları da biliniyor.

Eğer hedeflendiği gibi 1 Haziran itibarı ile Rusya uçuşlarına başlatırsa 3 milyon Rus turistin Antalya’ya gelmesi bekleniyor.

Ancak, Rusya’dan gelen haberlere göre Ağustos ayından önce Rusya uçuşlarını açmayabilir. Rus yetkililer Pandemi salgınının bu tarihten önce belirlenen sayılara ineceğini göremiyoruz” açıklaması yapıyor.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.