Turizmde tam umutsuzluğa düşeceğimiz son anda yaşananlar Türkiye’nin birçok ülke için "tatil için gözbebeği" “konumunda olduğunu gösterdi. Gelişmeler, geç de olsa turizm sezonunun uzayabileceğini ve Türkiye’ye beklenenden fazla turistin gelebileceğini de gösteriyor.

Bütün bu olumlu gelişmeleri bir noktada değerlendirdiğimizde “İşte bu kadar” diyoruz ve bu olumlu cümleyi de yazımın başlığına atıyoruz.

Turizm alanında Türkiye’nin rakibi durumundaki ülkelerin ise bekledikleri turist kapasitesine kavuşamadıkları da gelen haberler arasında yer alıyor. Pandemide alınan mesafe, eğer sektöre en iyi şekilde yansıtılabilirse çok daha iyi noktalara ulaşabileceğimizi de şimdiden söyleyebiliriz.

Turizm sezonunun başlaması ile Türkiye şenlenmeye başladı. Almanya’nın Türkiye’yi “riskli ülke” konumundan çıkarmasından sonra Rusya’dan uçuşların yeniden başlaması ve İngiliz turistlerin kısıtlamalara rağmen Türkiye tercihleri Rusya ve Avrupalı turistler için Türkiye’nin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Uluslararası uçuşlardaki normalleşme hiç kuşkusuz turizm alnın olumlu biçimde yansıyacaktır. Şimdiden bunun meyvelerini almaya da başladık.

Bu satırlar yazılırken Antalya’ya Rusya’dan turist yağmaya başladığı haberlerini aldık. Yapılan açıklamalara göre Ekim sonuna kadar Rusya’dan yapılan rezervasyonlar nedeni ile Antalya ve Alanya’daki birçok otel tam kapasite ile çalışmaya başladı.

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Rusya’daki tur operatörlerine, Türkiye turları için mektup gönderdi.

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Rusya’daki tur operatörlerine gönderdiği mektupta, Türkiye turu organizasyonlarında 31 Mart 2020’den önce tur paketi alan, ancak kısıtlamalar yüzünden Türkiye’ye gidemeyen Rus vatandaşlarına öncelik verilmesini istedi.

Rosturizm mektubunda, tur operatörlerinin satın aldıkları turu değiştirmek isteyen veya parasını geri talep eden müşterilerine 31 Aralık 2021’e kadar eşdeğer bir tur hizmeti sağlaması gerektiğini belirterek, para iadelerinin de bu tarihe kadar yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Daha önce Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, yerli tur operatörlerinin Rus vatandaşlarına karşı borç yükümlülüklerinin geçen yıldan bu yana 44 milyar Ruble’den 7 milyar Ruble’ye düştüğünü hatırlatmış, ilkbaharda Türkiye’ye getirilen kısıtlamalar yüzünden Türkiye için tur paketi alan bir milyondan fazla Rus vatandaşının etkilendiğini açıklamıştı.

Son gelen haberlere göre; Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze de 19 Haziran’da Zvezda kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye ile uçuşlara tekrar başlanacağının açıklanmasının ardından yarım saat içerisinde binlerce kişinin tur operatörlerini aramaya başladığını belirtmişti.

Şunu mutlaka vurgulayalım:

Rusya, Türkiye’ye gelecek turistler için ne kadar engel koymuşsa, Ruslar bu engellere takılmadı. Türkiye tercihlerinden vaz geçmediler. Alternatif yerlere de fazla ilgi göstermediler.

Türkiye’de tatil için taleplerin artmasının, Rus turizm sektörü açısından şaşırtıcı olmadığını ifade eden Lomidze, Ama yine de böylesine bir talep patlaması ve 18 Haziran akşamından itibaren başvurularda yaşanan artış, tur operatörleri ve seyahat acentelerinin bile beklentilerini aştı” ifadelerini kullanmıştı.

Şu konuya da değinemeden geçmeyelim:

Bu sezon Rus turistlerin tek tercihi Antalya ile sınırlı kalmayacak. Bodrum ve Dalaman’a da haftada karşılıklı 3 sefer yapılacak. Aynı şekilde Ukrayna’dan da Bodrum ve Dalaman’a haftada 4 sefer karşılıklı uçuşların başlayacağı haberleri veriliyor.

Bu da şunu gösteriyor:

Rus turistlerin tercihi de değişmeye başladı. Anlayacağınız bu sezon Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kuşadası gibi beldelerle de çok sayıda Rus turist görebileceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.