Alınan tüm tedbirlere ve yapılan aşılamalara rağmen ortaya yeni çıkan Delta varyantı, pandemide yeni bir tehlikenin kapılarını araladı. Dünya yeni varyant ile mücadele ederken, adı tespit edilemeyen yeni tür hastalıkların da kendisini göstermeye başladığı tespit edildi.

İşin özeti şu:

Tüm dünyada aşılamalar bitmeden ve bağışlık sistemi gerçekleşmeden bu hastalığın önüne geçmek mümkün olmayacak. Bunun yanında Yeni bazı salgınların olduğu haberlerinin yayılması da gelecek için yeni tedbirleri gündeme taşıyacak.

Dünyada ve Türkiye’de aşılama programlarına rağmen COVID-19 vakaları artışta. Aşılama programı sayesinde bir süre önce vaka sayılarında düşüş yaşanan Türkiye’de son günlerde yeniden günlük vaka sayıları yükselmeye başladı. Bu da yeni bir sıkıntının habercisi olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanları uyarıyor:

“Maske, mesafe ve hijyene dikkat edin. 2 kez aşılanmış olsanız bile tedbiri elden bırakmayın. Gevşemeyin.”

Nisan ayında günlük 60 binin üzerinde vaka görülen Türkiye’de kapanmalar ve Haziran ayında başlayan yoğun aşılama programı sayesinde vaka sayıları resmi verilere göre 4 bin 400’lere kadar gerilemişti. Ancak Temmuz ayının ilk haftasından bu yana Türkiye’de de vaka sayılarında yeniden yükseliş görülmeye başlandı.

Tüm dünyada etkili olan ve vaka sayılarındaki artışın ana nedeni olarak görülen Delta varyantının Türkiye’deki vakaların yüzde kaçını oluşturduğuna dair de Sağlık Bakanlığı yeni bir açıklama yapmadı. Delta varyantının Türkiye’ye de sıçradığı tespit edildi.

Delta varyantı çok sayıda ülkede baskın hale gelmiş durumda. Nüfusunun yarıdan fazlasını aşılamış olan İngiltere’de Delta varyantı nedeniyle son 24 saatte 48 bin 161 vaka tespit edilirken 25 kişi de hayatını kaybetti. Ülkede mevcut artış hızının devam etmesi halinde kısa süre içerisinde günde 100 bin yeni vakanın görülmesinin mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Lavid de Corona virüsüne yakalandı. Bunun üzerine kendisi geçen yıl COVID-19 geçiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Sağlık Bakanı’yla teması bulunduğu için karantinaya alındı. Johnson 10 gün boyunca kendi evinde karantinada kalacağı açıklandı.

Birçok ülke Delta varyantı nedeni ile pandemide yeniden sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu nedenle bazıları tam kapanmaya gidiyor. Bazıları da hazırlanıyor. Birçok Avrupa ülkesi tehlikeli bulduğu ülkelere uçuşları zorunlu olmadıkça başlatmıyor.

Vaka sayılarının artışı sürerken İngiltere aldığı bir kararla kısıtlamaları kaldırdı. Ancak uzmanlar artan vaka sayıları nedeniyle kısa süre içerisinde yeniden kısıtlamalara geri dönülmesinin olası olduğunu belirtiyorlar.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de art arda yaptığı açıklamada Delta varyantı nedeniyle tüm Avrupa’da vaka sayılarının artışa geçeceği uyarısında bulunmuştu. Kurumun tahminine göre Avrupa’da şu an ortalama 90 olan 100 bin kişideki vaka sayısı Ağustos ayında 400’ün üzerine çıkacak.

Avrupa’da salgının en etkili olduğu ülkelerden biri olan İspanya’da vaka sayıları yeniden 40 binlerin üzerini gördü. İspanya’da günlük vaka sayıları 4 bin civarına kadar düşmüştü. Bu ayın başında vaka sayısı günlük 480 kişiye kadar düşen İtalya’da da dün 3 bin 127 yeni vaka görüldü.

.

Tüm bu gelişmeler ülkeleri ekonomik ve turizm açısından zorluyor. Görebildiğimiz kadarı ile hiçbir şey programlandığı şekilde yürümüyor. Yapılan tüm hesapların bozulmaya başladığını da unutmayalım.

Bu arada gıda sektöründe daha önce yaşanan sıkıntıların önümüzdeki aylarda da artarak sürebileceği ifade ediliyor. Bu nedenle bazı ülkeler ihracatlarını kesip, gıda stoklarına yöneliyor.

.

Son bir not:

Amerikalı yetkililer Corona virüsünün Delta varyantının dünya genelinde baskın tür haline geldiğini bildirdi. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Rochelle Walensky, ABD’deki Corona virüsü vakalarının önceki haftaya göre yüzde 70, ölümlerin ise yüzde 26 arttığını söyledi. Ülkede aşılanmanın az olduğu bölgelerde yeni vaka kümeleri görülüyor.

Delta varyantı dünya genelinde kaygı uyandırmaya devam ederken ülkeler normalleşmenin yollarını arıyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da kafe, restoran ve barlara giren kişilerden artık aşılı olduklarına dair QR kodu sorulmayacağı açıklandı.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.