Bu köşede turizm ile ilgili çok yazdık. Bu sezonu da “kayıp sezon” olarak kapatacağımızı vurguladık. Pandemi nedeni ile işler tersine döndü. Geç de olsa bazı ülkelerin Türkiye’ye turist göndermeye başlaması ile bir hareketlilik başlayacak.

Türkiye’nin gözü Rusya ve Almanya’da.

Her iki ülke ile kapıların açılması Türk turizmine geç de olsa doping etkisi yapabilir. Sektörün yüzü güler.

Konu sadece otellerle kapsamlı değil.

Yan sektör de hareketlenecek. Lokantalar beklenen işi yapabilecek konuma gelecek. Esnaf nefes alacak. Alış-veriş hızlanacak. Sezonun bitimine birkaç ay kala bu sayede yüzler gülebilir.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu 1 Ağustos’tan sonra yabancı turist sayısının biraz daha artacağı müjdesini verdi.

Başlığa aldığımız “geç de olsa sevindirici” dediğimiz müjde konusunda Bülbüloğlu’nu dinleyelim:

"Rusya 10 Ağustos’ta charter uçuşlarını, Türkiye’ye turist getiren uçuşları başlatacaklar. Buna benzer İngiltere’deki hareketlilik 1 Ağustos’ta 2-3 tur operatörünün de devreye girmesi ile biraz daha yükseleceğini düşünüyoruz. Almanya çok resmi olmasa da 12 Ağustos’ta turizm bölgelerindeki Antalya, Dalaman ve Milas-Bodrum havalimanlarını mutabakat çerçevesinde kitle turizmini açacaklarını biliyoruz. Biraz daha hareketlenince göreceğiz ama otelcilikte şöyle bir şey var. Eğer oteliniz bu işe ne kadar hazırlıklı ise, disiplinli ise, gelen misafirler de o disipline o kadar uyuyorlar.”

Asıl müjde Turizm Bakanlığı tarafından verildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan “Tüm kapılar1 Ağustos’ta acıkıyor ”açıklaması ile turizm sektörüne hareketlik geleceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile SunExpress'in davetiyle, Almanya Seyahat Acenteleri Birliği'ne bağlı tur operatörleri ve seyahat acentelerinin önde gelen temsilcilerinden oluşan 30 kişilik bir grup 'Güvenli Turizm Sertifikası Programı' kapsamındaki uygulamaları yerinde görmek için 4 günlük bir gezi programı için Antalya'ya gelmişlerdi.

Alman turizmcilere ev sahipliği yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, pandemi sürecinde turizm sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi:

Ülkemize başta Ukrayna, İngiltere olmak üzere diğer ülkelerden de ziyaretçiler gelmeye başladı. 1 Haziran'dan itibaren kademeli olarak turizmde normalleşme sürecini yaşıyoruz. Ama Almanya, AB ve Rusya son derece önemli ve bu ülkelerde de turizm hareketliliğinin başlamasını istiyoruz. Almanya'da hazirandan beri çok yoğun girişimlerimiz var. Aslında açılmasının önünde hiçbir engel yok ama maalesef sadece Almanya'da sağlık, güvenlik veya turizm açısından bir tereddütleri olmamasına ve ikna etmemize rağmen daha çok ekonomik ve siyasi sebeplerle, 'ekovirüs' gerekçeleriyle biraz süreci uzattılar. "Açılacak en kısa sürede. Almanya ve AB ülkeleri için de ağustos itibarıyla turizm hareketliliği başlayacak. Rusya 1 Ağustos'ta büyükşehirlere, 10 Ağustos'ta da tatil beldelerine uçuşları başlatıyor, rezervasyonlar başladı. Tesislerle yaptığımız görüşmelerde de çok güzel gelişmelerin olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ağustos ayı itibarıyla başta turizmin başkenti Antalya olmak üzere turizm hareketliğinde normalleşmeyi sağlayacağız. Her ne kadar isteğimiz sonuçlar olmasa da sezonu daha az kayıpla kapatmak anlamında inşallah bu hareketliliği ağustos ayında yaşayacağız"

Bir iyi haber de Romanya’dan.

Romanya, COVID-19 tedbirleri kapsamında her hafta güncellediği riskli ülkeler listesinden Türkiye'yi çıkardı.

Romanya Sağlık Bakanlığı Ulusal Hastalık Gözetim ve Kontrol Merkezinin internet sitesinde yayımlanan "epidemiyolojik olarak yüksek riskli ülkeler Listesi’nden Türkiye çıkarıldı.

27 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yeni listeye göre, Türkiye'den gelen kişilere ülkeye girişte 14 gün karantina uygulanmayacak.

Özetleyelim:

Bu gelişmeler açık olan birçok otelin doluluk oranını artıracak. Çünkü adı geçen ülkelerden yapılan rezervasyonlar var. Kapıların açılması ile rezervasyonu olanların otelleri dolduracağına dikkat çekiliyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.