Biz Rus turist beklentisi içindeyiz. Uçuşların kısa zamanda başlayacağı umudu ile gözlerimiz Rusya’dan gelecek haberlere kilitlendi. Bugüne kadar da "ha geldi, ha gelecek" diye yazdık. Yetkililerin açıklamalarına geniş yer verdik.

Aslında 1 Hazirandan sonra Rusya’dan uçuşların başlayabileceğini sanıyorduk. Rusya tarihi ileri günlere çekince bu alanda sıkıntılı günler de başlamış oldu. İş giderek uzadı. Putin, sonunda ağzındaki baklayı çıkarınca beklenti de ister isteme Eylül ayına kaydı.

Rusya’dan birçok yetkili açıklamalar yaptı. Rus tur şirketleri sıkıntıda olduklarını söyledi. Yapılan son açıklamalarda da en geç Temmuz başından itibaren uçuşların normale dönebileceği ve en a 3 milyon Rus turistin Türkiye’ye gelebileceği müjdesi verilmişti.

Son anda planlar değişti.

St Petersburg Ekonomik Forumunda dünya haber ajanslarının yetkilileri ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus vatandaşlarının Covid-19'a karşı bağışıklık seviyesi yüzde 60'a ulaştığında, Avrupa'da dahil olmak üzere, her yere özgürce tatile gidebileceğini söyledi.

Özeti şu:

“Rus turisti Eylül ayına kadar beklemeyin. Hesaplarınızı da bunun üzerine yapın. “

Özellikle Antalya ve Alanya’daki otellerin çoğu belki de Eylül ayına kadar kapılarını kapatacak. Açık olanlar da yerli turiste yönelecek.

Almanya’nın son aldığı kararla yüzümüz gülmüş Rusya le de yeni görüşmeler için hazırlıklarımızı yapmıştık.

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında aşı ve turizm konusunda üst düzey bir görüşme yapılmış, Putin alınan karın siyasi nitelik taşımadığını açıklamıştı.

Kaldı ki, bu sezon Rus turistler tercihleri arasına Bodrum, Marmaris ve Kuşadası gibi tatil kentlerini de koymuşlardı. Hatta Bodrum ve Dalaman’a karşılıklı uçak seferleri bile düzenlenecekti.

Şimdi işler iyice bozuldu.

Putin, ''Muhtemelen eylül ayında toplu bağışıklığı elde edeceğiz. O zaman diğer ülkelere Rusya’dan seyahat etmek mümkün olacak. Fakat Avrupalılar bizim aşılarımızla aşılanan vatandaşların Moderna veya Pfizer ile aşılananlardan farklı olmadığını kabul etseler iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

Avrupalı otoritelerin Sputnik V aşısıyla aşılanmanın diğer aşılarla aşılanmadan farklı olmadığını açıklaması gerektiğini kaydeden Putin, koronavirüsle mücadelede güçlerin birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rus Devlet Başkanı ayrıca, koronavirüsün yayılma odaklarının devam etmesinin virüsün yeniden ortaya çıkmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya seyahat Acentalarından son gelen haberlere göre şu anda en az 600 bin Rus turistin Türkiye’den vazgeçmediği, eninde sonunda uçuşların başlaması ile Rusların Türkiye’ye geleceğini açıkladılar. Rezervasyonlar iptal edilmemiş, ancak başka tarihlere kaydırılmış.

Özetleyelim.

Daha önce yazdığımız yazılarda Rus turistlerin bizim için ne kadar önemli olduğuna değinmiş ve bu konudaki görüşlerimizi de sizlerle paylaşmıştık. Turizmde otelciler kadar yan sektör de şu anda darbe yemiş durumda. Özellikle deri ve çantacılık sektörünün Rus turistlerin birer uğrak noktasını oluşturduğunu söylersek bunun önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır.

Görüldüğü gibi zarar büyük.

Eyül ayı işaret ediliyor ama, ya o zaman da fikir değiştirilirse ne olacak? Zarar daha da büyümeyecek mi?

Karşımızdaki Rusya ve putin. Ne yapacaklarını kestirmek zor. Bu nedenl biz Rusya’ya ve putin’e pek inanmadığımızı yineleyelim.

Hemen bir not:

Şu anda gelen haberlere göre Rusya’dan Mısır’a da seferlerin henüz başlamadığı söyleniyor. Yetkililer bir haftaya kadar Mısır uçuşların başlayabileceği görüşünde.

O zaman akıllara başka sorular da geliyor.

Türkiye’ye uçuşlar Eylül ayında başlayacaksa bunda bir siyasi neden olabilir mi?

Çünkü Rusya’dan Yunan adalarına turistler gelmeye başladı bile.

Yorumu sizlere bırakıyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necde.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.