Xu Fan / chinadaily’de geçenlerde bir sinema yazısı yayınlandı. Yazıda Çin sinemasındaki gelişmelere değiniliyor ve Çin’de çekilen dizilerin yurt dışında büyük ilgi gördüğüne vurgu yapılıyor. Özellikle dizilerde kullanılan giysilerin konulardan daha çok ilgi çektiği ve görselliğin dizilere ayrı bir katkı sağladığı ifade ediliyor.

Aklımıza şu geldi:

Daha önce Türkiye’de çekilen Kanuni Sultan Süleyman’ı (Muhteşem Yüzyıl) anlatan dizide kostümlerin büyük beğeni topladığı ve yurt dışına satılan dizinin Osmanlı İmparatorluğu kostümleri ile daha da ilgi gördüğü belirtilmişti. Demek ki kostümler çekilen dizileri daha da zenginleştiriyor.

Aralarında “Three Lives Three Worlds” (Üç Hayat, Üç Dünya), “The Romance of Tiger and Rose” (Kaplan ve Gülün Romantizmi) “Nothing but Thirty” (Otuzdan Başka Birşey Yok) ve “The Pillow Book”un (Yastık Kitabı) bulunduğu dönem kostümlü Çin dizileri yurtdışında yoğun ilgi görüyor.

KOVID-19’a karşı savaşın hala devam ettiği, nadir rastlanan yılda Çinli izleyiciler ortalama olarak eğlence içeriğini çevrimiçi izleyerek daha fazla zaman mı geçirdi? Çin’in en büyük yayın sitelerinden biri olan Tencent Video’nun yıllık raporu bu soruya “evet” yanıtını veriyor.

Rapora göre, Çinli tüketici geçen yıldan yüzde 10’luk artışla her gün ortalama 133.9 dakika dizi izleyerek TV karşısında zaman geçirdi. Evde kalınca TV ve dizilerin daha çok izlendiği ortaya çıkmış oluyor.

İlginç bir şekilde, TV romantik dizileri, bu yıl sitede yeni yayınlanan 131 televizyon dizisinin yüzde 36’sını oluşturuyor ve tüm türler listesinin başındaki ilk sıralarda yer alıyor.

Rapor, 110’dan fazla ülke ve bölgede bulunan Tencent Video’nun denizaşırı versiyonu WeTV abonelerinin geçen yıla göre yüzde 175 arttığını ve bu programları izlemeye harcanan sürenin bir önceki yıla göre yüzde 300 arttığını gösteriyor.

Raporda, güçlü kadın rollerine sahip içeriklerin çok tuttuğunu ve Nothing but Thirty , I Will Find You a Better Home and A Murderous Affair in Horizon Tower gibi dizilerin de bu konuda başı çektiği belirtiliyor.

Rapor ayrıca, tüketicilerin yaklaşık yüzde 90’nın tercihlerini izledikleri fragmanlar arasından seçtiğini, kaliteli fragmanların da izleyici çekmede çok önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Son günlerde yerli dizilerden sonra da fragmanların devreye sokulduğunu izlemekteyiz.

Çin sinemalarının pandemiden dolayı altı aydır kapalı kalmasının bir sonucu olarak, insanların çoğu çevrimiçi film izlemeye yöneldi. İnternet için uyarlanmış filmlerin içerikleri de zenginleştirildi. Sektör bazı yenilikleri de adım adım devreye sokmaya başladı.

Yayın sitesinde paylaşılan bilgilere göre, The Enchanting Phantom ve Mojin: Mysterious Treasure gişe rekoru kırarak 40 milyon yuan’ı (6.12 milyon $) aştı. 30 Kasım’a kadar, toplam 15 çevrimiçi film, 10 milyon yuan’lık gelir eşiğini aştı. Böylece, Tencent Video’nun yıllık gişe hasılatı bu yıl yaklaşık 500 milyon yuan’a yükseldi.

Televizyon dizileri çoğu kadın izleyiciler tarafından “domine edilirken”, erkekler daha çok internetteki filmleri tercih ediyor. Çevrimiçi film izleyicilerinin yaklaşık yüzde 70’ni, favori tema olarak fantezi, komedi ve maceraya odaklanan erkeklerden oluşuyor.

Pandemiden etkilenen toplam yeni varyete gösterileri 2020’de üç yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu yıl 184 gösteri yayınlanırken, 2018 ve 2019’daki rakamlar sırasıyla 252 ve 216 olarak kayıtlara geçmişti.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.