Daha önce yazmış ve uyarmıştık:

Rusya, Türkiye’ye uçak seferleri iptalini pandemideki artışı göstererek gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Ancak, biz bunun siyasi olduğunu gördük. Nitekim sok gelişmeler ve açıklamalara bakılacak olursa bu görüşümüzün doğruluğu da ortaya çıkmaya başladı.

Vakalardaki artış, pandeminin sona ermemesi hiç kuşkusuz aleyhimize işliyor. Bu konuda en fazla etkilenen sektör ise turizm olarak öne çıktı. Bundan sonra neler olacak, sıkıntı nasıl atlatılacak belli değil. Turizm sektörü ise destek beklentisi içinde.

Turizm sektör temsilcileri şimdi “zarar ediyoruz” diyerek Turizm Bakanlığına bir rapor hazırlıyor. Sanıyoruz bu sektörün sesine mutlaka kulak verilecek ve sorunların çözüme kavuşturulması için adımlar atılacaktır.

Biz yine yüzümüzü Rusya’ya dönelim:

Aslına bakılacak olursa, Rus turist Türkiye’yi tercih ediyor ve tatilini de ülkemizde geçirmek istiyor. Antalya ve Alanya bu nedenle genellikle Rus turiste hizmet veriyor.

Ancak, bu sezon Rusya’dan Bodrum, Marmaris ve Kuşadası gibi tatil yörelerine de Rus turist akını olacağı görülüyordu. Uçak seferlerinin iptali bu yörelerdeki beklentileri de suya düşürdü.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), 1 Haziran – 30 Haziran arasında 338 binden fazla Rusya vatandaşının Türkiye’yi ziyaret etme planı yaptığını duyurdu.

ATOR’dan yapılan açıklamada, 15 Nisan – 31 Mayıs dönemi için 533 binden fazla Rusya vatandaşının Türkiye turu satın aldığı, 1 Haziran – 30 Haziran döneminde ise 338 binden fazla Rus turistin Türkiye’ye gitme planı yaptığı belirtildi.

Daha önce Rusya yönetimi, Türkiye’deki epidemiyolojik durumun kötüleşmesi nedeniyle bu ülke ile havayolu trafiğinin 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar sınırlandırılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

Sputnik’in haberine göre, 26 Nisan tarihinde ise Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Türkiye için uygulamaya konulan seyahat kısıtlamalarının şimdilik kaldırılmayacağını açıklayarak, tur operatörlerine 1 Haziran’dan sonrası için Türkiye ve Tanzanya’ya tur satışları yapmama çağrısında bulundu.

Özellikle Türkiye’deki durumun ciddiyetini koruduğuna dikkat çeken Golikova’dan, “Ülke içinde seyahatleri kısıtlama, (akşam ve hafta sonları) dışarıya çıkma kısıtlaması getirilmiş durumda” açıklaması gelmişti.

Şimdi Rusya’da “Tatilini içerde yap” kampanyası başlatıldı. Rusya’nın tatil yörelerine rezervasyonlar doldu. Mısır ve Yunanistan Ruslara kapılarını açtı. Türkiye’de iptal edilen rezervasyonlar şimdi yön değiştirdi. Mısır ve Yunanistan’a 1 milyonun üzerinde Rus turist akını başlayacak.

Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) 17 Nisan’da Türkiye’deki turistlerin Rusya’ya geri dönüşünün organizasyonu ile ilgili merkez kurmuştu, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) ise, 1 Mayıs’a kadar Türkiye ve Tanzanya’dan Rusya’ya dönen Rusya vatandaşlarına iki kez Kovid-19 testi yaptırma şartı getirmişti.

Rusya, ülkemize turist göndermemekte çeşitli bahaneler arıyor. Kaldı ki, gelmeyen turist yerine, ülkemizdekileri de geri çağırıyor.

Özetleyelim:

Bu gelişmeler işin siyasi boyutunu göstermiyor mu?

Nitekim Antalya ve Alanya’da bu satırlar yazılırken 15 otelin kapılarına kilit vurduğu haberleri geliyordu. Açık olan otellerin ise yerli turiste hizmet verme yarışı içine girdi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.