Coronavirüs vakaları hızla artıyor. İyileşenlerin yanı sıra hayatını kaybedenler de var. Tedavi görerek iyileşenler için Bağışıklık sistemi güçlü” görüşü ön plana çıkıyor.

Bunun anlamı şu:

Coronaya yakalandığınızda hastalığı kolayca atlatabiliyorsanız, bağışıklık siteminiz güçlü demektir.

Bağışıklık sitemi zayıf olan, ya da çeşitli hastalık taşıyanlar kısa zamanda coronaya yeniliyor ve hayatını kaybedebiliyor.

Bilim dünyası bu nedenle insanlara çağrı yapıyor: “Bağışıklık siteminizi güçlendirin” deniliyor.

Bağışıklık siteminin güçlendirilmesi yönünde de şunlar öneriliyor:

1-) Sigara içmeyin.

2-) Düzenli egzersiz yapın.

3-) Sağlıklı şekilde kilonuzu koruyun.

4-) Yeterli ve dengeli beslenin.

5-) A, C ve E vitamini zengin yiyecekleri yiyin.

6-) Bol su için.

7-) Alkol alıyorsanız, ölçülü olun.

8-) Düzenli ve yeterli uyuyun.

9-) Kişisel hijyeninize dikkat edin.

10-) Stresi en aza indirmeye çalışın.

Aslında birçok kişi sağlıklı yaşam tarzı denildiğinde nelerin kastedildiği biliyor. Sigara içmemek, düzenli egzersiz, düzenli uyku, stresi aza indirmek, ideal yaşam tarzının yapı taşlarından bazıları…

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yememiz gerektiğini ise Prof. Dr. Y.Birol Saygı şöyle açıklıyor:

“Probiyotikler bağırsaklarınızdaki “iyi” bakteriler olarak kabul edilir. Bu faydalı canlı mikroorganizmalar, yediğiniz her şey için ilk savunma hattıdır. Herhangi bir şey sisteminizde dolaşmaya başlamadan önce vücudunuzdaki diğer tüm organları korurlar. Probiyotik açısından zengin gıdalar arasında yoğurt, kefir ve turşular bulunur. Probiyotik takviyelerinden önce diyetinizdeki probiyotik seçimleriniz her zaman öncelik olmalıdır.”

Yağsız et ve nohut, fasulye, mercimek ve bezelye gibi gıdaları yiyerek bitkisel bazlı protein alımı, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen dokuların oluşturulmasına ve onarılmasına yardımcı oluyor. Fındık gibi tohumlar bitki bazlı protein kaynaklar antioksidanları sağlarken, et, kabuklu deniz ürünleri ve baklagiller bağışıklık hücrelerini korumaya ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olan mineral çinko kaynakları olarak biliniyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı’ya göre bağışıklığımızı artırmak için işe sağlıklı bir yaşam tarzını seçerek başlayabiliriz. Bağışıklık sisteminin kişiyi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı savunduğunu belirten Saygı, “Genel sağlıklı beslenme yönergelerine uymak, bağışıklık sisteminizi doğal olarak güçlü ve sağlıklı tutmak için atabileceğiniz en iyi adımdır. Bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere vücudunuzun her parçası, çevresel saldırılara karşı korunduğunda ve sağlıklı yaşam stratejileriyle desteklendiğinde daha iyi çalışır” diyor.

Saygı’nın verdiği bilgiye göre, savunma sistemimiz için su da çok önemli. Enfeksiyonla savaşırken vücudumuzun sıvı ihtiyacı arttığından, günlük minimum su ihtiyacının üstüne ekstra birkaç bardak daha fazla su içmek savunma sistemini destekliyor. Çorbalar, et suyu, tavuk suyu ve sebze-et yemekleri de bağışıklık arttırıcı amino asitler ve mineralleri artırdığı için önemli.

Özetleyelim:

Nereden bakılacak olursa olsun, coronavirüsü ciddiye almak, bu hastalıktan korunmak için de yapılması gerekenleri yapmak gerekiyor.

Maske, mesafe ve hijyen kadar, vücudumuzun da direncini artıracak, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek önlemleri almamızın da kaçınılmaz olduğunu bilmek durumundayız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.