Son yapılan anketlerde de oyunu en fazla artıran parti olarak İYİ Parti öne çıkıyor. Akşener’in Genel Başkanlığını yaptığı İY Parti, Erdoğan’ın karşısına çıkarılacak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı konusunda da kilit rol oynayacak.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener öyle görünüyor ki, Erdoğan’ın karşısında Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmayacak. Yapılan açıklamalardan bu anlayabiliyoruz. Çok daha güçlü bir adaydan söz ediliyor.

HDP’nin kendi adayı ile yarışa katılacağı belli oldu. Seçim 2. Tura kalırsa HDP oylarının önemli bir bölümünün Millet İttfakı’nın adayına kayabileceği hesaplanıyor. Çıkarılacak adayın HDP oylarını da alabilecek kapasitede olabileceği söyleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le kısa bir görüşme yaptık. Sohbet sırasında kendisine 3 soru sorduk:

“Bugün Türkiye’nin sizce en önemli 3 sorunu nedir?”

Verdiği yanıt:

“Birincisi pahalılık ve durdurulmayan enflasyon. İkincisi işsizlik. Üçüncüsü ise sığınmacı sorunu ve bunun getirdiği getireceği yükün ağırlığı.”

Akşener geçenlerde Fox Haber sabah kuşağında İsmail Küçükkaya’nın da canlı konuğuydu. Daha önce bize söylediklerini kanalda da tekrarladı.

Burada sığınmacı konusundaki duyarlılığını ön plana çıkarıyor ve söylediklerine kulak veriyoruz:

“Sığınmacı konusu öyle bir çıkmaza girdi ki, Türkiye adeta bir yolgeçen hanı haline geldi. Gördüğümüz şu: Suriyeli sığınmacı artarak devam edecek. Afganistan’dan da gelenler var. Bunları nereye yerleştireceksiniz? Türkiye’nin demografik yapısı bozuluyor. Yarın bu sığınmacıların başka istekleri de olacaktır. Bazı hak talepleri gündeme gelecektir. Rahmetli Özal döneminde de Kuzey Irak’tan sığınmacılara ev sahipliği yaptık. Sınırda güvenli bölge oluşturuldu, daha sonra bunlar evlerine topraklarına döndü. Bugünkü durum se çok farklı. Kimin nerede ikamet ettiği kimin kayıtlı olup olmadığı da belli değil. 250 bin dolara ev satın alanalar vatandaşlığa geçecek. Yarın oy kullanmaya başlayacaklar. Türkiye’yi ileride çok büyük sorunlar bekliyor. Tedbirlerde geç kaldık ama sorunların çözümü konusunda halen alabileceğimiz önlemler var. Göç dünyanın bir gerçeği. Bu gerçeğin bilincinde olarak Asya'dan, Afrika'dan, Orta Doğu'dan Avrupa’ya bir göç dalgası yıllardır var, bundan sonra da olacak. Bu iklim değişikliğinden sonra daha da fazla olacak. İçişleri Bakanı olduğum dönemde, Türkiye geçiş yeri olduğu içi Avrupalı, Batılı, Avrupa Parlamentosu Türkiye'yi hendek yapmak üzere bir teklif getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin o günkü Dışişleri Bakanlığı eski İçişleri Bakanı olarak bu konuyu iyi bildiğim için beni gönderdiler ve biz o kararın Avrupa Parlamentosu'ndan çıkmasını engelledik. 2001'ler, 1999'lar, 1997'lerden beri tartışılan bir konudan bahsediyorum. Göçmenlere yani Türkiye'deki sığınmacılara düşmanlık yapmak yanlış. O insanlar buraya şu veya bu şekilde geldiler. Uzun uzun tartışabiliriz ama zamanı değil, ciğerler yanıyor. Düşmanlık yanlış ama bu göç meselesinin Türkiye'yi hendek haline getirdiği Avrupa ile olan anlaşma neticesinde de bir gerçek. Ayrışma noktalarını, bu kadar gol atalım diye, derinleştirirseniz Türkiye zarar görür. Ben muhalefet partisi genel başkanıyım, duvardan duvara çarparım ama bugün doğru değil. Sığınmacıların Türkiye'ye hurra yapması yanlıştır. Avrupa'nın dediğini yapıp Türkiye'yi hendek etmek çok büyük bir hainliktir, basiretsizliktir, bu da yanlıştır. Ama idarecilerin yaptığı hatalar neticesinde gelmiş o insanlara da düşmanlık etmek yanlıştır."

Küçükkaya’nın programında Akşener, en çok merak edilen konuya da değindi ve meydan okudu:

“Şimdi Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı çok merak ediliyor. Şunu çok açık ve samimi olarak açıklamak isterim: Merak edenler erken genel seçimi gündeme alırlar ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını da görürler. Bir seçimde Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacaktır. Hiç kimse bundan kuşku duymasın. Bu konuda son derece iddialıyız. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ancak yeni bir Cumhurbaşkanı ile gerçekleşebilir. Bunun yollarını açacağız. Güçlendirilmiş parlamenter sistemini inşa edeceğiz. Bu konuda kararlıyız ve geri adım atmayacağız.”

Akşener’in ilk ikiye aldığı pahalılık, getirdiği enflasyon ve işsizlik konularını görmezden gelemeyiz. Görüşmelerimizde de bize bu konudaki izlenimlerini ve beklentilerini aktardı. Yerimizin darlığı neden ile bu konuları başka bir yazımızda ele almak istiyoruz.

Son not:

Bu satırlar yazılırken Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’in resmi açıklamasında Ağustos ayı enflasyon rakamı % 19,25’e yükseldi. Önceki ay enflasyon % 18,95 idi.

Daha açıkçası şu:

Gıda enflasyonu uçtu. Yılık % 29’a dayandı. Zamlarda gıda fiyatları birinci sırada. Böylece enflasyon Merkez Bankası’nın faizini da aşmış bulunuyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.