Necdet Buluz

İngiliz Financial Times'tan 2023 seçimleri hakkında dikkat çeken bir yorum yaptı. Gazete, AKP'den ayrılarak kurulan Gelecek ve DEVA partisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başını ağrıtacağını söyledi. Ardından da “AK Parti’nin oyları eridi” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin erken seçim çağrılarına rağmen seçimlerin 2023'te yapılacağını söylüyor. İttifak ortağı MHP Lideri Bahçeli’nin görüşlerinin de aynı doğrultuda olduğunu söylemliyiz.

Muhalefet neden “erken seçime gidelim” çağrısı yapıyor. Bu konuda tüm muhalefet partileri ağız birliği etmişçesine Erdoğan’a ve kurmaylarına sesleniyor.

Son yapılan anketlerde AK Parti ile ittifak ortağı MHP’nin oylarında sürekli düşüşler görülüyor.

Erdoğan’ın seçimi kazanabileceği ortamı görmeden seçime gitmeyeceğin söyleyenlerin sayısı da çok fazla. Bizim görüşümüzün de bu doğrultuda olduğunun altını çizelim.

Türkiye hakkında yapmış olduğu analiz ve yorumlarla dikkat çeken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, bugün Türkiye'de 2023'te yapılması planlanan seçimleri masaya yatırdı.

Türkiye’de yakın dönemde kurulan siyasi partileri ele alan gazete Ak Parti'den ayrılarak kurulan partilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başını ağrıtacağı yönünde yorum yaptı.

2023’teki seçim ile ilgili hazırlanan Laura Pitel ve Funja Güler imzalı analiz haberde, “Türkiye’deki yeni siyasi partiler Erdoğan’a karşı savaşta zorlanıyor” başlığı kullanıldı. Makalede, “Cumhurbaşkanı’nın eski müttefikleri tehditlerden ve medyanın kendilerini görmezden gelmelerinden yakınarak seslerinin duyurulmadığından şikayet ediyor” denildi.

Haberde seçimlerle ilgili, “Gelecek seçimlerde AKP’den az sayıda seçmen bile ayrılsa bu durum en az yüzde 50 oy alması gereken Erdoğan için bir baş ağrısı sebebi olur. 2018’deki seçimi yüzde 52.6 oy almıştı ve yakın zamanda yapılan anketler AKP seçmeninin ayrıldığını gösteriyor” yorumunu yapıldı.

Haberde şu görüşlere yer verildi:

“İkisi de gelecek seçimler için önümüzdeki aylarda onay alacak iki genç parti hiç kuşku yok ki eski müttefikleriyle orta yol bulmayı arayan Türkiye Cumhurbaşkanı’nı kızdırdı. Bu partilerden biri ayrılığının AKP’yi etkilediği eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2019 yılında kurduğu Gelecek Partisi. Diğer ise Erdoğan’ın eski ekonomi görüşü Ali Babacan’ın kurduğu Deva Partisi. Deva Partisi geçen yıl Mart ayında kuruldu ve hem sağdan hem de soldan seçmenin oyunu almayı hedefliyordu. Bu partiler kurulduğunda uzmanlar ve analistler iki partinin de 20 yılı aşkın bir süredir ülkeyi yöneten ve 2011’deki seçim zaferi sonrasında oyları eriyen AKP’nin başındaki Türkiye Cumhurbaşkanı’na karşı potansiyel tehdit oluşturduğunu söylüyordu. Fakat bir yıl geçmesine rağmen ikisi de iktidar partisindeki yetkililerin endişe ettiği kadar popülarite seviyesine ulaşamadı. İki parti de ortalama yüzde 2 ya da yüzde 3 oy aldı.”

Bizim de ekleyeceklerimiz var:

Son yapılan kamuoyu araştırmalarında oyunu en çok yükselten parti İYİ Parti olarak öne çıkıyor. Akşener’in oyunu daha da artırabileceğine dikkat çekiliyor. Aylardır sahalarda olan Akşener, milletin nabzını yerinde tutuyor. Bu da İYİ Parti’nin geleceğini parlatıyor.

Bunun anlamı şu:

İYİ Parti merkez sağda en iyisi olma yolunda. Bazı siyasi analistler ise “İYİ Parti merkez sağı temsil edebilecek güce kavuşuyor” yorumunu yapıyor.

Bir konu daha var:

Davutoğlu’nın Gelecek Partisi ile Babacan’ın DEVA Partisi’nin AK Parti tabanından oy aldığı da bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu kayma devam ederse AK Parti çok daha zayıflayabilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.