Başkurtlar Kazakistan'ın kuzey bölgesinde yerleşik Türk Halklarından biridir. Çoğunluğu Rusya'ya bağlı olan Başkurtistan (Başkortostan)'da yaşarlar. 5 Milyon civarında olan Başkurt Topluluğu aynı zamanda Tatahristan'daki Perm Krai, Çelyabinsk, Orenburg, Kurgan, Samara, Sverdlovsk ve Saratov oblastlarında yaşamaktadır. Başkurtlar genelde İslam dinine inanır, modern bir hayat yaşar, çalışkan, samimi sıcakkanlı, misafirperver, cömert insanlardır; kadın ve erkek ayrımı olmadan hep birlikte çalışırlar.

270 kadar camileri vardır. Müslüman Başkırtlar, Ortodokslar ve diğer dini gruplara bağlı olanlar Birlikte huzur ortamında hayatlarını devam ettirmektedir. Yaşadıkları toprakları 'kutsal vatan' olarak görürler ve doğaya, doğa zenginliğine çok önem verirler.

Tarihte Avrupa Rusya mücadelesinde Rusya'yı kahramanca koruyan bir topluluktur. Başkurt Boylarını Min, Tabın, Kıpçak, Suvin, Yurmatı, Bürcen, Üsergen, Tüngevür, Tamyan, Küdey, Katay, Aylı Barın, Salcavut, Karşı, Kaylı, Tokuzlar, Duvanlar, Kırgızlar, Böler, Türkmenler, Uran ve Uvanışlar, Geyne ve Bekerihler, Kirey ve Hinrenler vb... gibi sayabiliriz. Başkırt dili ve kendileri Kıpçak grubuna girmektedir. 

Altınordu Devleti yıkıldıktan sonra Başkurt İlinin bir kısmı Şibanoğullarının, bir kısmı da Nogay Mirzalarının idaresine girmiştir. Başkırtlar tarihte ülkelerini YIYIN dedikleri Kurultayın seçtiği Başbuğ ve 12 Bey ile yönetirlerdi... 15. ve 16. Yüzyılda Şiban Hanları sürekli iktidarda idiler..

başkurdistan hashtag on TwitterRusya Müslümanları Genel Kurultayından sonra ülkenin idarede taksimini tanzim etmek üzere Zeki Velidi Togan, Said Miras ve Allah Berdi Cafer'den oluşan üç kişilik komisyon kuruldu ve bu komite Kazak ve Kırgızlarla anlaşarak ilk Başkurt Kongresini topladı. Toplantı sonucunda 19 Şubat 1919'da Sovyetlere bağlı muhtariyeti kabul eden bir anlaşma yapıldı. Başşehri İsterlitamak değiştirilerek Ufa yapıldı. Başkurtistan'ın en büyük yerleşim merkezi olan Ufa şehrinin, başkentimiz Ankara ile kardeş şehir anlaşması bulunmaktadır.

Başkırt dili Türk şiveleri tasnifinde Kıpçak, yani Kuzeybatı grubuna aittir. 1928 yılına kadar Arap Alfabesi kullanılırken, 1928'de Bakü Türkoloji Kongresi'nden sonra Latin Alfabesine geçildi. Ama 1939 yılından sonra ise Kiril Alfabesi kullanılmaya başlandı.

Başkurtlar ve Özerk Türk Yurdu Başkurdistan | Stratejik OrtakBoran Boyu Bayramının meşhur olduğu Başkırt Muhtar Cumhuriyetinde yollar, kavşaklar çok geniş olarak planlanmıştır.

Uluslararası etkinliklerde, Avrasya insani formların düzenli olarak yapıldığı, 13 kayak merkezinin bulunduğu, Bursa gibi şifa buharı, tedavi merkezleri ve senatoryumlarıyla ünlü bir yerdir Başkurtistan...

Türkiye Başkurtistan'da önemli ticari partnerlerden biri olarak görülmektedir. Doğal Gaz ve Rafinerisiyle, Salavat Yulayef Anıtıyla, helikopter ve uçak motorları ile Kımız üretiminde gelişmişlikle, iş insanlarının haklarını koruyan Ombudsmanı olan, yatırım ve yatırımcı bekleyen, 20 ülkede temsilcilik ofislerini açarak kalkınmaya aday bir ülkedir Başkurtistan..

ALGA Özel Ekonomik Bölgesini oluşturmuş bu bölgeyi, demiryolu ve karayolu ile birbirine bağlamış çevresindeki 32 Milyon potansiyele hitap eden, geleceği parlak, stratejik bir ülkedir Başkurtistan.

Yüzden fazla milletin barış içinde yaşadığ, sabit yatırım hacmini geliştirmek isteyen, 2,5 milyonu çalışan, doğal zengin maden yataklarına ve rezervlerine sahip olan, güzel ve cazip, yaşanabilir bir ülkedir Başkurtistan..  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.