Türkiye ve Başkurdistan karşılıklı olarak sanatkarlar, ressamlar, yazar ve araştırmacılarla eserlerini sergilemeye devam etmeli ve kültürel ortak değerler yaşatılmalıdır. Bu durum ticari ekonomik alanda da aynı hızla devam etmelidir.

Örneğin;

1.Ufa ve Ankara 4 Mart 1997 tarihli anlaşma uyarınca kardeş şehirler ilan edilmiş, ama bu ortak kültürel değerler çalışması her nedense en üst seviyelere çıkarılamamış. Bu konuda Ankara Büyüksehir Belediyesinin bu faaliyetleri yeniden ele alması ve istikrarlı bir düzene koymasını ümit ediyoruz.

2.Çok büyük bir at çiftliği ve Kımız fabrikası kurmuş olan 'Power Of Nomads' firması 'Kımız' ı süt tozu haline getirmiş. Süt tozu bol miktarda su ile karıştırılarak elde edilen ve her derde deva olan 'Kımız' içebiliyorsunuz. Türkiye'den 32 şirketin yatırım için oralarda olmasına, Efes, Limak ve Şişecam'ın Başkurdistan'da yatırım yaptığını farkettiğimizde de sevindik, gurur duyduk... Kümeleşmeler yaparak ortaklıkların artırılması ve ekonomik birlikteliğin yükseltilmesinin her iki tarafa da faydalar sağlayacağından eminim..

3. Hizmet sektöründe, donanım, ağaç işleri işçiliği, mobilya, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, THY'nın UFA'daki Temsilciliği ile de kültürel, turistik, endüstriyel değerler alanında ortak ürünler çıkarılabilinir...

UFA'da hem Türkiye lobisini kalıcı hale getirmek hem de doğru iş adamları ve doğru kişi ve kurumlarla, üst düzey hükümet temsilcileriyle görüşerek kendi imkan ve fırsatımızı, dinamiklerimizi kullanarak Başkurtlarla iyi diyaloglar kurmaya çalıştık.

İş dünyasının gözdesi Iskozh A.Ş.'nin sahibi Sayın Radik Sultanov'un davetine de katıldık. Ondan fazla fabrika içerisinde bulunan tekstil ve döşeme üreten fabrikasını, Genel Müdürü Liana Kirisina rehberliğinde gezdik ve inceledik. En derin yerden petrol üreten ve çıkaran boru fabrikasını gezdik. Ustabaşının adı Dilşad idi... ilgimi çekti. Otobüs ve Kamyon Tır İş Makinası üreten "Kamaz" firmasının ürettiği yeni model belediye otobüsü ve kamyonlarında nasıl üretildiğini gördük.

Neftekamsk Belediye Başkanı Ratmir Mavliyev ve yardımcısı Temur ile de 25 yıl önceden bu şehre Erzurum'dan gelerek Türk Lokantası açan bir memleketlimizin mekanında Türk Damak Tadını hissettik.  Yine yolda verdiğimiz molalarda hem kahvaltıda hem de çorba yerine içilen et suyu ve başkırt- tatar mantıları harikaydı.

Bu arada Serbest Bölge ilan edilen ve yatırıma açık olan Blagoveşensk Belediye Başkanı Oleg Golov'u da ziyaret ettik. Türkiye'den getireceğimiz her yatırımcıya kolaylık göstereceği ve istediği arazi sorunlarını bir hafta içinde çözüme kavuşturacağı sözü aldık.

'Ekonomik Form' toplantısının son gününde Kazan Ticari Elçimizle karşılaşğımızda ve tanışğımızda çok memnun olduk. Birlikte hatıra fotoğrafı çektirdik. İçimden "neden UFA gibi bir yerde Ticari Ateşemiz yok" diye içerlediğimi ifade etmek isterim. Evet çok gecikilmiş de olsa, UFA'da mutlaka Türkiye'nin  bir ticari ateşesi olmalıdır..

Başkurt Basketbol Takım Yönetimi ile de bir iyi niyet protokolü yaparak Türkiye'deki bir basketbol takımı ile dostluk maçı yapmasını sağlayacağız. Çünkü 2021'de dünya'daki tanınmış Basketbol Takımları UFA'da olacaklar. 

Sayın Başbakanı'nın kapanış konuşması yaptığı akşam veda yemeğinde de Kazan Ticaret Ateşemiz İsmet Özkan ile yan yana oturmuştuk.. Uzun konuşmalardan sonra İsmet Bey'in Konya Selçuk Üniversitesinden öğrencilerim olan Feyza ve Mehtap Bey'in öğrencisi olması beni daha da duygulandırdı. Dünya küçük değil, ülkeler bize uzak değil... diye düşündüm...

Sonuç olarak, Türkiye ile Başkurdistan arasında hangi alanlarda işbirliği yapılabilir, hangi alanlarda fırsatlar değerlendirilebiliniri bizzat yaşayarak engin deneyimlerimizle gördük, şahit olduk.

Yatırımcılarımızın yatırım ve iş yapma alanlarını iyice önceden belirlemeleri ve keşfetmeleri için kararlı olmaları gerekmektedir. Serbest Ekonomik Bölgede yatırım yapanlara her türlü kolaylık gösterilmektedir. Türkiye, Başkurtistan'da güvenilir ve çok değer verilen "saygın" bir ülke konumundadır. İş adamlarımızın da öyle olması gerekir. Sözünde duran, işini doğru dürüst yapan iş insanlarımız aynı zamanda Türkiye'nin elçisi gibidir..

Tüneller planlanıyor, Havalimanı yanında Lojistik Merkezler ile belirlenen bölgelerde Teknoparklar yapılması, Evren restoranı gibi lüks Türk lokantalarına ihtiyaç olduğu gün gibi aşikar.. Sağlık alanında isbirliği projeleri ile ortak iş formları gerçekleştirilebilinir. Başkurdistan iş yatırım potansiyeli açısından çok zengin bir ülke konumunda..

Bize seyahatimiz boyunca eşlik eden ve rehberlik eden UFA'dan Genç Kardeşlerimiz Başkırt Marat Bey ile Arsen Zainogov Beye çok teşekkür ederim.. Ve içimden geldi bir slogan gibi söyleyeyim ki "Yaşasın Türkiye Başkurt İşbirliği ve İş Ortaklığı.."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.