Prof. Dr. HİLMİ ÖZDEN yazdı: "Belgelerle Kut-ü'l Amare Zaferi.."

T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı 2016 yılında Arşiv Belgelerine göre Kûtü'l-Amâre Zaferi isimli muhteşem bir eser hazırladı. Yüz otuz bir belgeden oluşan bu eser Kut Zaferinin aziz kahramanlarına ithaf edilmiştir.

Bilindiği üzere Osmanlı Ordusu 350 subay ve 10.000’e yakın neferini bu zaferde şehit vermiştir.

İngiliz ordusunun ise 5 generali, 551 subayı ve 13.300 eri ile teslim olmuş, 30.000 ölüsü vardır. Bu savaş İngiliz ve Hintli birliklerden oluşan askerlerin 15 Ekim 1914'te Bahreyn ve 21 Kasım 1914'te Basra Körfezi'nden başlayarak Irak’ı işgali ile başlamıştır. Basra'yı geri almak üzere Yarbay Süleyman Askerî Bey cephe komutanlığına atanmıştır. Yerli Araplar ve gönüllülerden oluşan kuvvetleri Şuayyibe'de İngilizlere karşı taarruza geçen Süleyman Bey, 3. gün sonunda yenilgiye uğramıştır. Bu savaşta iki bacağından yaralanan Süleyman Askerî Bey gözü önünde genç vatan evlatlarının öldüğünü görünce çaresizlik ve üzüntüden canına kıymıştır.

İki bacağından yaralanmış Süleyman Askeri Bey çadırında

.....

Yazının devamı için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Hilmi Özden
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.