Çin’den başlatılan Covid-19 Virüsü’nün çeşitli varyantları ne hikmetse 1.5 yıldır hep Güney Afrika’dan çıkıyor. Biz bunun bir “Biyolojik Silah” olduğunu yazmıştık. Haziran 2020 tarihinde de ABD Başkanı Trump yaptığı basın toplantısında bunu açıkladı. Bizi onayladı. Dünya’yı 2 yıldır etkisi altına alan virüsün Delta Varyantı sürerken, çeşitli varyantlar nedense hep Güney Afrika'dan çıkıyor. Sanki Güney Afrika'da bir laboratuvar var ve oradan durmadan yeni varyantlar çıkıyor.

Biz bunun Atmosfere verildiğini hep savunduk, Güney Afrika ise bu konu da müsait; yüzölçümü 1 Milyon 219 Bin Kilometre kare olurken, Atlas ve Hint Okyanusu’na kıyıları bulunuyor. Bu arada ülkede 8 Milyon 200 bin HIV -AİDS hastası bulunuyor. Bu hastalığın en önemli yanı, insan vücudunun direncini azaltmasıdır. O yüzden Covid-19 içinde en kolay hasta edebilecek kurbanlardır.

Mart 2020’de Salgın başladı

Covid19’un Çin’in Wuhan Kenti’nden çıkmasından sonra 5 Mart 2020 tarihinde Güney Afrika'da görüldüğü Sağlık Bakanı Zweli Mkhize tarafından açıklandı. Bilinen ilk hasta İtalya'dan dönen bir Güney Afrikalı oldu. 15 Mart'ta Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ulusal bir acil durumu ilan etti ve derhal seyahat kısıtlamaları ile itibaren okulların kapatılması gibi tedbirleri açıkladı. Ulusal bir sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildi.

Varyant: “C.1.2”

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden (NICD) yapılan açıklamada, "C.1.2" varyantının temmuz ayından beri hızlı bir yükseliş kaydetmesine rağmen, bu varyantın ülkede tespit edilen toplam vakalar içinde görülme oranının henüz yüzde 3'ten az olduğu belirtildi. Açıklamada, 2021'in ağustos ayı itibariyleCovid-19'un Delta varyantının, Güney Afrika'da ve dünya genelinde hala en baskın varyant olma özelliğini sürdürdüğü kaydedildi.." dedi.

Güney Afrika'nın tüm eyaletlerinde görülen "C.1.2" varyantına, şimdiye kadar Afrika, Okyanusya, Asya ve Avrupa'da da rastlanıldı. Daha önce Güney Afrika'da ortaya çıkan "C.1." varyantının mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkan "C.1.2", henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "endişe verici" varyant olarak tanımlanmadı.

Güney Afrika'da Covid-19 vakaları düşüş gösteriyor.

Tarih 15 Mart 2021

Afrika'da Covid-19 vakalarının en sık görüldüğü Güney Afrika'da, son günlerde vaka sayılarındaki düşüş dikkati çekiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, salgının ülkede üçüncü dalgasına girdiği haziranın ilk haftasından bu yana en düşük günlük vaka sayısı kaydedildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, yeni tip corona virüsün mutasyona uğramış yeni halinin öncekinden daha hızlı yayıldığını duyurdu. Salgın nedeniyle kurulan danışma kurulunun üyelerinden Prof. Dr. Salim Abdool Karim, gazetecilere yaptığı açıklamada, mutasyona uğramış virüs hakkında konuşmak için erken olduğunu, ancak ilk verilerin, bu virüsün bir öncekinden daha hızlı yayıldığını ortaya koyduğunu söyledi.

Mutasyona uğramış virüsün daha ölümcül olduğuna ilişkin bir bulguya henüz ulaşılmadığını aktaran Karim, Güney Afrika'nın ikinci dalgada çok daha fazla vakayla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Öte yandan, ülkede "501.V2" olarak adlandırılan yeni tip coronavirüs mutasyonuna ilişkin çalışmalar hızlandırılırken, veriler de Dünya Sağlık Örgütüyle (DSÖ) paylaşılmaya başlandı. Mutasyona uğramış virüsün, İngiltere'de ortaya çıkan türüyle bağlantısının olmadığı tahmin ediliyor.

GÜNEY AFRİKA VARYANTI YENİDEN ENFEKTE EDİYOR

Güney Afrika ve dünyanın geri kalanındaki virologlar, buradaki son enfeksiyon dalgasına güç veren B.1.351 olarak bilinen corona virüs varyantını incelemeye devam ediyor. Bilim insanları virüsün Güney Afrika varyantının bazı mevcut aşıları daha az etkili hale getirdiğini belirtirken aynı zamanda Covid-19 geçirmiş kişileri yeniden enfekte ettiğini belirtiyor.

1. YENİ VARYANTIN FARKI NE?

Bilim insanları, B.1.1.529 varyantının, virüsün vücuttaki hücrelere girişinde kilit rol oynayan spike proteininde çok sayıda farklı mutasyon barındırdığını kaydediyorlar. Bu protein ayrıca aşılar tarafından da hedefleniyor. Araştırmacılar halen bu varyantın öncekilere göre daha bulaşıcı ya da daha ölümcül olup olmadığını belirlemeye çalışıyor.

2. YENİ VARYANT NEREDEN GELDİ?

Bu konuda şimdiye dek sadece spekülasyonlar var. Londra'da UCL Genetics Institute'tan bir bilim insanı, bu varyantın, muhtemelen bağışıklığı zayıf bir kişinin, büyük olasılıkla tedavi görmemiş bir HIV/AIDS hastasının kronik enfeksiyonu sırasında evrim geçirdiğini söyledi. Güney Afrika'da 8,2 milyon kişi HIV virüsü taşıyor ve bu dünyadaki en yüksek rakamı işaret ediyor. Geçen yıl Güney Afrika'da tespit edilen beta varyantı da HIV virüsü taşıyan birinden gelmiş olabilir.

OMİCRON’DA GÜNEY AFRİKA'DAN ÇIKTI.

Güney Afrika Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer yeni Covid varyantı Omicron'un ülke çapında enfeksiyonlarda büyük bir artışa sebep olduğu açıkladı. Ülkede son 24 saatte 8 bin 500 yeni Covid vakası kayıtlara geçti. Bu sayının bir gün öncesinde 4 bin 300 olduğunu söyleyen yetkililer, Omicron'un Güney Afrika'da baskın varyant haline geldiğini paylaştılar. Ülkede kısa süre önce kayıtlı koronavirüs vakalarının sayısı sadece 300'dü. Sağlık Bakanlığı yetkilileri Covid nedeniyle hastaneye başvurularda artış yaşandığını ve bu başvuruların çoğunluğunu aşısız bireylerin oluşturduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika için Bölge Acil Durum Direktörü Dr. Salam Gueye, Afrika'da aşılanma oranlarının halâ tehlikeli bir biçimde düşük olduğunu belirtti. Güney Afrika Hükümeti, Pfizer ve Merck ile Covid-19 hapları sipariş etmek üzere görüşmeler yapıyor.

Sorumuz şu: Birileri Güney Afrika üzerinden yeni biyolojik silahları insanlığın hastalanması için mi yolluyor?..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.