Uzanlar davasında yeni gelişme: Sıradışı dava

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cem Uzan ve Hakan Uzan, TMSF'nin el koyduğu şirketlerini satın alan 60 firma ve kişiye Fransa'da 69 milyar euroluk tazminat davası açtı. Davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı ve Fransa'da mahkeme taraflardan 17 Mayıs’taki ikinci celseye kadar savunmalarını istedi. Davayı Uzanların avukatı Celal Ülgen yorumladı.

Yurtdışındaki iş insanları Cem Uzan ve Hakan Uzan Temmuz 2021'de aralarında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Motorola ve Vodafone'un da bulunduğu 60 firma ve kişiye yaklaşık 69 milyar euro tutarında tazminat davası açtı.

TMSF'nin temettü hakları hariç, yönetimine el koyduğu Uzan grubuna ait şirketlerin mallarını satın alan sanıklara 'dolandırıcılık ve haksız kazanç elde etme suçlamaları' yöneltiliyor.

Paris İstinaf Mahkemesi'nde açılan davada, sanıklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Vodafone, Motorola, Aydın Doğan, Ferit Şahenk, Nihat Özdemir, Sevil Sabancı, Suzan Sabancı, Sabancı ailesinden diğer bazı isimler ve Zorlu ailesinden oluşan bazı isimlerin savunmacı olarak temsilcilerinin hazır bulunduğu davanın ilk celsesi, 11 Ocak’ta Paris İstinaf Mahkemesi'nde görüldü.

Paris İstinaf Mahkemesi hakimleri, davalılara "Uzan kardeşlerin dava dilekçesine cevaplarınızı verin" diyerek savunmalarını istedi. Mahkeme davanın ikinci celse tarihi olarak ise 17 Mayıs olarak belirledi.

"SIRA DIŞI DAVA"

Fransız basınının “sıra dışı, özel” olarak nitelediği davada taraflar avukatlarını daha önce belirlemişti.

AVUKAT CELAL ÜLGEN ODATV'YE YORUMLADI

Uzanların avukatı Celal Ülgen, davayı Odatv'ye yorumladı.

Uzanların mallarına el konulmasının "milli sermayeye vurulan ilk kelepçe" olduğunu söyleyen Ülgen, "Bugün geldiğimiz aşamada  Türkiye'nin 17 Mayıs'a kadar mahkemenin istediği konularda bir yanıt vermesi gerekmektedir. Bu yanıt verilmezse ya da yeterli görülmezse Türkiye açısından tahkim davasından aleyhte bir karar çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Ülgen'in açıklamaları şu şekilde:

"MALA ÇÖKME İŞLEMİ"

Uzanlar davası aslında milli sermayeye vurulan ilk kelepçe ve hoyratça bir mala çökme işlemidir. TMSF'nin uzanlara karşı tavrı ile diğer batık bankalara karşı tavrı farklıdır.

TMSF bir taraftan Motorola ile yani ABD ile iletişim ve birliktelik kurarak önce Motorola'nın alacağının ödenmesini sağlamış ve Telsim satışından önemli bir payı onlara vermiştir.

"YARGILANMADAN BU İŞTEN KURTULDULAR"

Uzanlar davasına bu nedenle bir batık banka davası gibi bakmamak gerekir. TMSF'nin yasalarca sorumsuzluk tanınan yöneticileri Türkiyenin haklarını değil Motorola'nın çıkarlarını ön plana almış ve yargılanmadan bu işten kurtulmuşlardır.

Şimdi geldiğimiz aşamada Türkiye'nin ceza davasında kendisini haklı göstermek için Uzan ile çelişkili olan iş insanlarının bu mahkemede yardımlarına gereksinim duymuşlardır.

Ancak uluslararası tahkim mahkemesi büyük bir titizlikle olayı incelemektedir. Fransız basını sıra dışı dava olarak değerlendiriliyor. Çünkü bugüne kadar Amerika'nın büyük kolu hep bu davanın üzerinde olmuştur.

"TÜRKİYE'NİN ALEYHİNDE KARAR ÇIKABİLİR"

Bu nedenle çeşitli tahkim davalarında sonuç çıkmamıştır. Bugün geldiğimiz aşamada  Türkiye'nin 17 Mayıs'a kadar mahkemenin istediği konularda bir yanıt vermesi gerekmektedir. Bu yanıt verilmezse ya da yeterli görülmezse Türkiye açısından tahkim davasından aleyhte bir karar çıkabilir.

Kaynak: Odatv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.