Ukrayna ve Kırım'ı sembolize eden ağaçlar Türkiye'de kök salacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın katılımıyla “Gezegenin Yeşillendirilmesi Projesi” kapsamında Ankara’da fidan dikme etkinliği düzenlendi. Etkinlik sırasında Ankara’daki Ukrayna Caddesi üzerinde yer alan Üç Fidan Parkı’na Ukrayna’dan getirilen ve Ukrayna ve Kırım için sembolik önem taşıyan ağaç fidanları dikildi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga’nın (Andrii Sybiha) katılımıyla “Gezegenin Yeşillendirilmesi Projesi” kapsamında Ankara’da fidan dikme etkinliği düzenlendi. Etkinlik sırasında, Ukrayna Caddesi üzerindeki Üç Fidan Parkı’na Ukrayna’dan getirilen ve Ukrayna ile Kırım için sembolik önem taşıyan leylak, kestane, kartopu, söğüt, meşe, servi ve ardıç fidanları dikildi.

QHA’ya etkinlik ile ilgili açıklamada bulunan Büyükelçi Andriy Sıbiga, “Bu etkinlikten sonra hem Ankara hem de bu güzel cadde çok daha güzel ve kesinlikle daha yeşil olacak. Şu anda öyle bir dünyada yaşıyoruz ki doğa hayatımızda kilit rol oynamaktadır…Bugün Ukrayna ve Kırım Tatarları dahil olmak üzere Kırım için çok sembolik ağaçları sembolik bir caddede dikmiş olduk. Tüm bu ağaçlarının her birinin ayrı bir hikayesi var. Bunları, hikayelerimizde, efsanelerimizde, masallarımızda da görebiliyoruz. Bu yüzden onlar kendiliğinden bir semboldür.” ifadelerini kullandı.

Bu fidanların aynı zamanda Ukrayna ile Türkiye arasındaki dostluğun pekiştirilmesinin de sembolü olduğunu kaydeden Sıbiga, “Bu ağaçlar kökler salmaya başladıktan sonra Ukrayna-Türkiye arasında var olan dostluk bu kökler temelinde güçlenmeye ve gelişmeye devam edecektir. Ukrayna’dan getirilen ve Türk tarafına hediye edilen bu ağaçların burada yaşayan Ankara sakinlerini gerçekten mutlu edeceğini umut ediyorum.” şeklinde konuştu.

KIRIM’I SEMBOLİZE EDEN SERVİ VE ARDIÇ FİDANLARI DİKİLDİ

Etkinlik sırasında parka ayrıca Kırım ve Kırım Tatarları için sembolik önem taşıyan servi ve ardıç ağaçlarının fidanları dikildi. Dikilen bu fidanların 7 yıldır Rus işgali altında olan Kırım’ın bir gün mutlaka özgür kalacağını simgelediğini belirten Sıbiga, “Ukayna’nın simgelerinden kartopu ağacının yanında bir de Kırım Tatarlarına, Kırım’a özgü ardıç ağaçlarının dikilmesi beraberliğimizin sembolüdür. Bu, Kırım’ın er ya da geç mutlaka Ukrayna’ya döneceğinin sembolüdür.” dedi.

BU TÜR ETKİNLİKLER İKİ ÜLKE İNSANININ DAHA İYİ TANIMASINA YOL AÇIYOR

Bu tür etkinliklerin iki ülkenin insanlarının birbirini daha iyi tanımaya ve keşfetmeye yol açtığını ifade eden Büyükelçi Sıbiga, “Kıyiv’de buna benzer Ankara Parkı var ve orada yetiştireln ağaçlar son derece popüler ve ilgi toplamaktadır. Bildiğiniz üzere Odesa’da İstanbul Parkı açıldı. O park da kent sakinleri ve misafirleri arasında çok popüler. Bu yüzden bugün söz konusu etkinliği düzenliyor olmamız hem çok sembolik hem de çok önemli çünkü bunlar, iki ülkenin insanlarının birbirini daha yakından tanımaya, birbirlerinin kültürlerini ve geleneklerini tanımaya ve keşfetmeye yol açıyor.” diye kaydetti.

Etkinliğe katılan Çankaya Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Ali Haydar Sonbay, “Ukrayna caddesinin üzerinde bir parkta bu ağaçların dikilmesi manidar. Sayın Büyükelçimiz Ukrayna’dan buranın da iklimine uygun 10 tane farklı ağaç fidanı getirdi, onların dikimini yaptık. Ukrayna ile Türkiye her zaman iki yakın ülke, tarihe gittiğimiz zaman kültürler de birbirine benziyor. İnşallah burada dikilen ağaçlar da iki ülkenin ilişkilerine sembolik bir anlam katacaktır.” şeklinde konuştu.

ANKARA’DA UKRAYNA PARKI AÇILACAK

Etkinliğe katkılarından dolayı Çankaya Belediyesine teşekkürlerini bildiren Sıbiga, belediyenin kararıyla Ankara’da Ukrayna Parkının açılacağını bildirdi. Sıbiga, gerekli süreçlerin tamamlanmasının ardından orada da yeşillendirme çalışmalarında bulunacaklarını belirtti.

Kaynak: QHA

  • QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.