Ukrayna Bayrak Günü, Türkiye'de coşkuyla kutlandı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, 23 Ağustos Devlet Bayrak Günü kapsamında Atakule’de etkinlik düzenlendi. Etkinliğin ardından Atakule, Ukrayna bayrağının renklerine büründü.

Ukrayna’da 23 Ağustos Bayrak Günü coşkuyla kutlanıyor. 24 Ağustos Ukrayna Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce kaydedilen bayrak gününde, bu yıl Kırım’ı işgalden kurtarmak üzere uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu Açılış Zirvesi başladı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği de Bayrak Günü kutlamaları kapsamında Atakule’de bir dizi etkinlik düzenledi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Natalia Lopatina, “Bugün sizlerle beraber Ukrayna Bayrak Günü’nü kutluyoruz. Yarın da bizim için çok önemli bir gün olacak çünkü Ukrayna’nın bağımsızlığının 30. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu iki gün bizim halkımız için çok büyük önem taşıyor çünkü ülke olarak asırlarca devleti olmayan bir halk olarak yaşadık. Bugünleri görebilmemiz için bir çok vatandaşımız hayatını feda etti.” ifadelerini kullandı.

RESİM SERGİSİ VE HALK DANSI GÖSTERİSİ

Etkinlik kapsamında Ukraynalı sanatçı Anna Polat’ın resim sergisi konukların beğenisine sunuldu. Ayrıca etkinlik kapsamında, Ukrayna’nın yerel halk oyunları da katılımcılara sergilendi. Son olarak ise Ukrayna Bayrak Günü’nün 30. yıl dönümü dolayısıyla Atakule Ukrayna bayrağının renklerine büründü.

UKRAYNA BAYRAĞININ TARİHİ

Sovyetler Birliği döneminde yasaklanan bayrak, Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra bağımsız Ukrayna’nın ilk bayrağı 24 Ağustos 1991’de Ukrayna Parlamentosunda göndere çekildi.

Ukrayna’da Bayrak günü 1991 yılından 2003 yılına dek sadece Kıyiv Belediyesi düzeyinde kutlanmaktaydı. Ancak eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma (1995- 2005) 23 Ağustos 2004 tarihinde Ukrayna devletinin tarihine saygı gösterilmesi amacıyla 23 Ağustos’u Ukrayna Bayrak Günü olarak ilan eden kararı imzalayınca Ukrayna Bayrak Günü Ukrayna genelinde kutlanmaya başlandı. 

UKRAYNA BAYRAĞININ ANLAMI

Ukrayna bayrağında, üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) ifade ediyor.  Ukrayna’nın ulusal bayrağı ilk olarak 1918 yılında kabul edilmiş, SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı. Bugünkü bayrak ise, 1992 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından yeniden kabul edildi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Natalia Lopatina.

QHA

Anahtar Kelimeler:
UkraynaBayrak Günü
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.