Türkiye'nin robot ordusu... Tamamen yerli teknoloji

Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) mühendisleri, insansız kara araçları ile insansız hava araçlarının tamamen bağımsız bir şekilde ortak görev icra ettiğini ifade etti. Dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu “sürü teknolojisi”, tamamen yerli yazılım ve imkanlar ile geliştirildi.

Türkiye’nin insansız kara, hava ve deniz araçlarındaki teknolojisi hız kesmeden gelişmeye devam ediyor.

Türkiye’nin kendi başına uçabilen, hedef tespit edebilen, araziyi okuyabilen insansız hava araçları, dünya basınında birçok defa gündem olmuştu.

SİHA ve İHA teknolojilerinin yanı sıra, insansız kara aracı (İKA) ve insansız deniz aracı (İDA) teknolojileri de gelişmeye devam ediyor.

Tamamen yerli yazılım ve teknoloji ile Türk mühendisler tarafından başlatılan “sürü teknolojisi” projesinde ise önemli bir gelişme kaydedildi.

Türkiye’nin ürettiği İHA’lar ve silahlı İKA, ortak görev icra etti.

Görevi tamamen kendi başına tamamlayan insansız araçlar, daha sonra üslerine geri döndü.

ABD, Çin, İsrail ve Rusya’dan sonra Türkiye bu teknolojiye sahip olan çok az ülkeden biri oldu.

Gelecekte bu sürü teknolojisi kapsamına insansız deniz araçlarının da dahil edileceği ifade edildi.

İnsansız araçlar, kendi başlarına seyahat edebiliyor, hedef tespit edebiliyor ve yapay zekaları sayesinde coğrafyayı tahlil edebiliyor. İnsanlar ise gerektiğinde hassas uçuş, gözlem ve en önemlisi tetiği çekmek için kumandayı elinde tutması gerekiyor. Bağımsız sürü teknolojisi, bunların tamamını tek başına yapabiliyor. Yine de insan pilotların gözetimi devam ediyor. 

Odatv.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.