Türk Savunma Sanayiinin öncüsü ve Bakü Kahramanı Nuri (Killigil) Paşa rahmetle anıldı

Nuri (Killigil) Paşa’nın vizyonu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yaşayacak

Arzu Enver Eroğan: “Nuri Paşa’nın silah fabrikası İsrail ile savaş halinde olan Suriye’den sipariş almıştı”

Türk Savunma Sanayii’nin öncüsü ve Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin destansı kahramanı Nuri (Killigil) Paşa, vefatının 75. Yılı sebebiyle Azerbaycan’ın bağımsızlık gününde İstanbul Ticaret Üniversitesi’nce Sütlüce’de bulunan Nuri (Killigil) Paşa Anıtı ve üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde düzenlenen anma ve çalıştay programı anıldı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi; Türk Savunma Sanayiinin öncüsü, Azerbaycan’ın işgalden kurtarılması için oluşturulan Kafkas İslam Ordusu’nun Komutanı ve Bakü Halaskarı Nuri Killigil Paşa için vefatının 75. yılı kapsamında bir anma programı ve çalıştay düzenledi. Nuri Paşa’nın şehit olduğu Sütlüce'deki silah fabrikasının bulunduğu noktada yer alan Nuri (Killigil) Paşa Anıtı önündeki anma sonrası anıta karanfil bırakıldı. Sütlüce Yerleşkesi Senato Salonu’nda da bir çalıştay gerçekleştirildi.

Nuri Paşa'nın Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak değeri olması sebebiyle Azerbaycan’ın bağımsızlık gününde gerçekleştirilen anma törenine İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Nuri Paşa'nın ağabeyi Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver Eroğan ve eşi İş İnsanı Ömer Eroğan, Nuri Paşa ile ilgili yaptığı arşiv çalışmalarıyla bilinen Beyazıt Kütüphanesi Müdürü Ramazan Minder, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Önder Çelik, Şube Yöneticisi Şehit Aileleri ve Gazileri ile üniversitenin Azerbaycanlı ve Türk akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

“AZERBAYCAN HALK CUMHURİYETİN KURULUŞUNUN TEMELİNİ HAZIRLADI”

Anma programında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, “Nuri Paşa ile Azerbaycan halk Cumhuriyeti birbirini ile ayrılmaz bir bütündür. Nuri Paşanın Azerbaycan’da bulunması Azerbaycan Cumhuriyetin kuruluşunun temelini hazırlamıştır. Nuri Paşa’nın Sütlüce’de şehit edilmesinin sebebi ise milli silah sanayi kurma teşebbüsü ve bu teşebbüste gösterdiği başarıdır. Bu vesile ile Nuri Paşa’yı ve ağabeyi Enver Paşa’yı rahmetle anıyoruz” dedi.

NURİ PAŞA GİBİ KAHRAMANLAR BİZİ AYNI NOKTADA BİRLEŞTİRİYOR

Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İsrafil Kuralay ise 2017 yılında parkın açılışında bulunduğunu belirterek, “Nuri Paşa Türk İslam tarihinde önemli bir kişidir. Şehittir, kahramandır. Bulunduğumuz noktada Türkiye’nin harp sanayisi için çok önemli mühimmatlar üretirken, bugün hala tartışma konusu olan bir patlamayla yanında çalışan 27 kişiyle birlikte şehit olmuştur. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.

FİLİSTİN, O GÜN OLDUĞU GİBİ YİNE GÜNDEMDE

28 Mayıs’ın aynı zamanda Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatan Kuralay, “Azerbaycan’ın daha nice bağımsız yıllara büyük ve gelişmiş olarak devam etmesini temenni ediyorum. Biz de iki devlet bir millet olarak her zaman Azerbaycan’ın yanındayız. Nuri Paşa gibi kahramanlar bizi aynı noktada birleştirip buluşturuyor. Enver Paşa’ya da Allahtan rahmet diliyorum. O da Türk İslam coğrafyasında yeni oluşumların içindeyken şehit oldu. Nuri Paşa’nın şehit olduğu dönemde de Filistin meselesi gündemdeydi 75 yıl sonra da hala gündemde yerini koruyor. Hala Filistin’de soykırım yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

“KADİRŞİNASLIK ÖRNEĞİ”

İş İnsanı Ömer Eroğan da konuşmasında, “Tarihin önemli şahsiyeti Nuri Paşa’yı anmak en büyük kadirşinaslık örneğidir. Tüm ailemiz adına teşekkür ederiz” dedi. Nuri Paşa’nın fabrikasının ortaya çıkarılmasında önemli katkısı bulunan Ramazan Minder tören nedeniyle üniversite yönetimine teşekkür ederek, Nuri Paşa’nın hatırlanması için bu törenlere devam edilmesi, isminin üniversitelerde yaşatılması, konferanslar ve çalıştaylarla gündemde tutulması gerektiğini kaydetti.

“NURİ PAŞA SURİYE’DEN SİPARİŞ ALMIŞTI”

Çalıştayda ise Nuri Paşa'nın Azerbaycan’a gidiş süreci, ve hayatı konuşuldu. Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Eroğan, babası 1 yaşındayken dedesi Enver Paşa’nın hayatını kaybettiğini, babasına ve ailesine, büyük amca olarak gördükleri Nuri Paşa’nın kol kanat gerdiğini anlattı. Enver Paşa’nın kızı olan büyük halasının kimyager olduğunu ve Nuri Paşa’nın silah fabrikasında çalıştığını belirten Arzu Enver Eroğan, halasının patlamanın yaşandığı gün izinli olduğunu, fabrikanın o günlerde İsrail ile savaş halinde olan Suriye’den gelen silah siparişi için çalıştığını aktardığını kaydetti. Eroğan, üniversitenin Nuri Paşa’nın Türk savunma sanayiine yönelik misyonuna sahip çıkması nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi.

NURİ PAŞA YILINDA BİR DİZİ ETKİNLİK YAPILACAK

Nuri Paşa’nın misyonu ve Türk savunma sanayiine öncülük eden vizyoner mirası için İstanbul Ticaret Üniversitesi nezdinde çalışmalar yapılması için prensip kararı alındı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, vefatının 75. yılı sebebiyle 2024 yılı sonuna kadar bir dizi etkinlikle Nuri Paşa'nın üstlendiği öncü rolün başta üniversite öğrencilerince anlaşılmasını ve bu misyonun yaşatılmasını amaçlıyor. Türk Savunma Sanayii'nin öncüsü Nuri (Killigil) Paşa 2 Mart 1949'da Sütlüce'de bulunan ve Türkiye'nin ilk yerli silah fabrikalarından biri olan silah fabrikasının patlaması sonrası 27 arkadaşıyla birlikte şehit olmuştu.

Çalıştay, Rektör Prof. Dr. Avşar ve Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Kuralay’ın katılımcılara teşekkür sertifikası takdimi ile sona erdi.

bursaarena.com.tr

Fotoğraf: TRT Arşiv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.