Türk ordusunun yüz akı Türk Kara Kuvvetleri 2231 yaşında!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünyada ve bölgesinde en önemli ordulardan biri olarak bilinen Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak, Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılı esas alınıyor. 28 Haziran 2022 tarihinde Türk Kara Kuvvetleri’nin 2231. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın özel mesajı yayımlandı.

Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluş tarihi olarak, Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılı esas alınmıştır.

İlk kez Mete Han tarafından M.Ö. 209 yılında kurulan düzenli Türk Kara Ordusunda sayı itibarıyla 10.000 atlıdan oluşan en büyük birlik, “Tümen” olarak adlandırılmış, tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına Tümenbaşı, Binbaşı, Yüzbaşı ve Onbaşı rütbelerine sahip birer komutan görevlendirilmiş ve aşağıdan yukarıya doğru emir-komuta zinciri içerisinde birbirine bağlanmıştır.

Mete Han ile tarih sahnesine çıkan bu teşkilatlanma modeli günümüze kadar uzanan yelpaze içerisinde hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiş, özellikle Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Türk ordusu dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur.

57 YIL ÖNCE 600. YIL DÖNÜMÜ KUTLANIYORDU…

Türk ordusunun 28 Haziran 1963’te 600. kuruluş yıl dönümünü kutladığı tarihlerde, Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi, yeniçeri ordusunun kurulduğu 1363 yılı olarak kabul ediliyordu. Aynı yıl, Askeri Tıbbiye zamanlarında Türkçülük akımının etkisine girmiş ve buradaki eğitiminden 3. sınıfta ayrılan tarihçi, öğretmen, şair ve yazar olan Hüseyin Nihal Atsız, bu tarihlere eleşti getirerek Hun hükümdarı Mete’nin onluk sisteme dayalı bir ordu kurduğu tarih olan M.Ö. 209 yılının “Türk Ordusu”nun gerçek kuruluş tarihi olduğunu savundu.

1968 yılında Tarihçi ve Siyasetçi Yılmaz Öztuna ise Genelkurmay Başkanı Cemal Tural’a bu öneriyi sundu. 1973 yılına gelindiğinde ordunun kuruluşunun 610. yıldönümü kutlanırken Atsız, bu iddiayı yeniden gündeme getirdi. 12 Eylül 1980’den sonra Atsız’ın bu iddiası benimsendi ve halen M.Ö 209, Kara Kuvvetleri Komutanlığının kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN ÖZEL VİDEO

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığının 2231. kuruluş yıl dönümüne ilişkin güne özel video ile mesaj yayımlandı.

BAKAN AKAR’IN KARA KUVVETLERİNİN 2231. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJI

Milli Savunma Bakanlığı ayrıca Kara Kuvvetleri’in 2231’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Bakanı Hulusi Akar’ın mesajını yayımladı.

Kara Kuvvetlerimizin Kahraman ve Fedakâr Mensupları,

Değerli Silah ve Mesai Arkadaşlarım,

Mete Han tarafından MÖ 209ʼda temelleri atılan Kara Kuvvetlerimizin kuruluşunun 2231’inci yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

Üstün nitelikleri haiz personeli ve sahip olduğu yüksek teknoloji ürünü harp araç, gereç ve silah sistemleriyle dünyanın en saygın ordularından biri olan Kara Kuvvetlerimiz; bir taraftan “Hudut namustur.” anlayışıyla her türlü arazi ve iklim şartlarında vatanımızı korurken diğer taraftan “Ölürsem şehit, kalırsam gazi…” düsturuyla da yurt içinde ve sınır ötesinde terörle mücadeleye azim ve kararlılıkla devam etmektedir.

Üstlendiği tüm görevlerde büyük başarılar elde eden Kara Kuvvetlerimiz; özellikle güney sınırlarımızda kurulmak istenen terör koridorunu engellemek ve ülkemizin güvenliğini sağlamak amacıyla sınır ötesinde icra edilen geniş çaplı harekâtlarla da şanlı tarihine yeni ve büyük başarılar eklemiştir.

Bu faaliyetlerine ilaveten NATO, BM, AB ve AGİT ve ikili ilişkiler kapsamında Azerbaycan, Libya, Kosova, Bosna Hersek, Katar, Somali gibi dost, kardeş ve müttefik ülkelerde başarıyla görev yapan kahraman Kara Kuvvetlerimiz; tarihimize, kültürümüze ve atalarımıza yaraşır şekilde küresel barış ve istikrara katkı sağlamakta, aynı zamanda eğitim/tatbikat faaliyetlerine de aralıksız devam etmektedir.

Binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen köklü gelenekleri ve asil milletimizle olan güçlü bağları ile “ordu millet” anlayışının en güzel örneklerinden birini teşkil eden Kara Kuvvetlerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine verilecek her türlü görevi millî, manevi ve mesleki değerlerinden aldığı ilhamla başarıyla yerine getireceğine ve asil milletimizin gurur kaynağı olmaya devam edeceğine inancımız tamdır.

Bu başarıların sahibi; modern harp araç ve silah sistemlerini etkin kullanan, üstlendiği görevleri ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde mesai mefhumu gözetmeksizin yerine getiren kahraman ve fedakâr Kara Kuvvetleri personelinin ta kendisidir.

Kara Kuvvetlerinin kahraman ve fedakâr personelini bu başarılarından dolayı yürekten kutluyor, her birini alınlarından öpüyorum.

Bu kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten günümüze kadar Kara Kuvvetlerimizin bu seviyeye ulaşmasında emeği geçen tüm komutanlarımızı ve devlet büyüklerimizi saygıyla anıyorum.

Bu vatan için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimizi, ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyor; hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa AVSEVER başta olmak üzere, Kara Kuvvetlerimizin muvazzaf ve emekli tüm personelini kutluyor; kendilerine ve kıymetli aile fertlerine sağlık, başarı ve esenlikler diliyorum.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.