TDK Uzmanı - Yazar Nevin Balta'dan "Ankara'nın Başkent Oluşu"
Gazetemizköşe yazarlarından Türk Dil Kurumu Uzmanlarından Nevin Balta Ankara'ının başkent oluşunun 93.yıldönümü nedeniyle bu hafta kaleme aldığı makalesinde, Lozan'dan itibaren gelişmelerden ve İsmet İnönü Paşa'nın konuyla ilgili konuşmalarından da bahsederek;

"13 Ekim 1923 ‘de Anayasaya konan ek bir madde ile Ankara, yeni devletin başşehri olmuş ve böylece Devlet merkezinin İstanbul olacağı yolundaki çekişmelere son verildiği gibi, Cumhuriyetin ilânı için de bir adım atılmış oldu. Bu aynı zamanda Millî Mücadelenin başından beri uygulanan Ankara’nın İstanbul’a hâkim olacağı esasının da bir sonucu idi. Şevket Süreyya Aydemir’de Ankara’nın başkent olmasını önemli bir olay, manalı bir hâdise olarak ifade etmekte, İstiklâl mücadelesinin gelenek ve hatıralarına asil bir saygı ve bağlılık nişanesi” olarak görmektedir.

Bernard Lewis’in belirttiği gibi, “böylece, meydana gelmekte olan değişiklikleri sembolleştiren ve iyice belirten yeni bir başkent seçildi. Yeni devlet bir hanedan, imparatorluk veya din üzerine değil, Türk ulusuna dayanıyordu ve başkenti de Türk Anayurdunun kalbinde idi”.


MAKALENİN DEVAMINI OKU==) YORUM YAP ==) PAYLAŞ==)


 http://www.bursaarena.com.tr/ankara-nin-baskent-olusu-makale,216.html

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.