Şeyh Said’in torunu Abdulilah Fırat: İsyan başarılı olsaydı İslami bir Kürt devlet kurulacaktı

"Şeyh Said Efendi İslami rejimi getirecekti. Devlet kursaydı devleti İslami olacaktı; ama hangi İslami, Kürdlerin İslamiyeti. Millet Kürd rejim de İslami rejim olacaktı."

Şeyh Sait’in torunu, eski Refah Partisi ve Fazilet Partisi milletvekili Abdulilah Fırat, dedesinin dini amaçlarla yola çıktığını ve eğer isyan başarılı olsaydı bir İslam devleti kurmayı amaçladığını söyledi.

Rudaw TV’de yayınlanan “Pencemor” programına katılan Fırat, Şeyh Sait isyanına ilişkin soruları yanıtladı.

Şeyh Said'in dini amaçlarla yola çıktığını söyleyen Fırat, eğer isyan başarılı olsaydı bir İslam devleti kurmayı amaçladığını belirtti.

Fırat "Bu dini bir mesele miydi, milli bir mesele miydi? Ya da ikisi birden miydi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

Şimdi çok büyük bir yanlışlık var. Bu yeni oluşan Kürd partiler büyük bir yanlışlık yapıyorlar. O zamanki Kürdistan'da, fiziki Kürdistan coğrafyasında halkın yüzde 90'ı Kürd'tü. Dinleri de İslamdı. O zamanlar Roma hukuku vardı, İngilizlerin Anglosakson sistemi vardı. Şeyh Said bunlara karşıydı. Şeyh Said Efendi İslami rejimi getirecekti. Devlet kursaydı devleti İslami olacaktı; ama hangi İslami, Kürdlerin İslamiyeti. Millet Kürd rejim de İslami rejim olacaktı.

"Hürriyet olmazsa ölüm olur"

Şeyh Sait'in halife olmak istemediğini söyleyen Fırat "Kendisini bir mücahit gibi hissediyor. Kendisini mücahit sayıyor, böyle miydi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

Tabii Kur'an'da yaklaşık 500 ayet var cihat hakkında. Şeyh Said Efendi de tabii çok büyük bir alim. Eserlerinde de görülüyor. 500 ayetlik cihat meselesi hakkında Şeyh Said Efendi bunları inkar etmiyor. Gittiği her yerde de bu cihat ayetlerini okuyor. Yani cihat nedir? Zulüm rejimine karşı direniştir. Huzurun varsa, refahın varsa, hakkın varsa üzerinde, zulüm yoksa cihadı ne yapacaksın! Ancak zulüm vardı, hakaret vardı, esaret vardı, eziyet vardı. Halkın ileri gitmesini engelliyorlardı. Hürriyet olmazsa ölüm olur. Zulüm olunca da ona karşı ehli iman birinin kalkıp cihat etmesi gerekir. Bu nedenle en büyük makam mücahitlerin makamıdır. Şehzade Efendi de mücahitti, kalktı Cihat yaptı.

Saidi Nursi'nin isyana neden katılmadığına ilişkin soruya "Katıldı, fakat Mele Said o zaman İstanbul'daydı" diye yanıt veren Fırat "Önce İttihatçılar'a katıldı fakat gördü ki İttiatçılar, Cemal Paşa Talat Paşa kafirdir, dinsizdir onlarla mücadele etti ve onlardan ayrıldı. İstanbul'da Seyit Abdulkadir ile birlikte bir gazeteye çıkarıyorlar o da Kürd aydınıdır. Epeyce makale yazıyorlar" dedi.

Rudaw

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.