Sarıyer'de kiliseye silahlı saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maskeli iki kişinin bugün İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi’ne gerçekleştirdiği silahlı saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Silahlı saldırı, Pazar ayini esnasında gerçekleşti.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyla ilgi geniş çaplı soruşturmanın sürdüğünü ve saldırganların yakalanması için çalışmaların başladığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

Altun'un sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Erdoğan, Bulai ile yaptığı görüşmede, "Şu an emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır" dedi.

Erdoğan: Kilisedeki saldırının failleri en kısa sürede yakalanacaktır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını belirtti ve "Olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, saldırı sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"52 yaşında bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Polisimizin savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok, tek bir kişiye saldırı olmuş. İçeri girilmiş ve vefat eden kişiye saldırıda bulunulmuş. İçişleri Bakanlığımızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Paylaşılan diğer bilgilere itibar etmeyelim. Olay çok yeni. Herkes görevini yapıyor. Failler yakalanıp yargılanacak."

Büyükdere Mahallesi'nde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi, Latin Katolik Kilisesi.

İtalya Başbakanı Giorgio Meloni saldırıyı sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla kınadı:

"İtalyan Hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi'nde bu sabah yaşananlara ilişkin gelişmeleri takip ediyor. Bu alçak eylemden dolayı derin başsağlığı dileklerimizi ve sert kınamamızı ifade ediyoruz."

'Silah tutukluk yapmış'

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, silahın ikinci kez ateş almasının ardından tutukluk yaptığını söyledi.

BirGün gazetesine konuşan Genç, "Papaz ikinci kez silah patladığında başını kaldırdığını söyledi. İlk silah patladığında zaten herkes kendini yerlere atmış. İkinci patlamadan sonra silah tutukluk yapmış, sonrada çıkmışlar. Devamında ne olacaktı, saldırı sürecek miydi bilinmiyor” dedi.

Hayatını kaybeden kişinin kiliseyi sık sık ziyaret eden bir Müslüman olduğunu belirten Genç, olay sırasında Polonya Başkonsolosunun da çocuklarıyla birlikte ayine katıldığını vurguladı.

Papa Francesco: Kilise cemaatinin yanındayım

BBC Türkçe'nin Vatikan'da bulunan muhabiri Övgü Pınar, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun Vatikan’da düzenlenen Pazar duası sonrası bu saldırıya değindiğini bildirdi.

Papa, “Ayin sırasında bir kişinin ölümü ve bazılarının da yaralanmasıyla sonuçlanan bir silahlı saldırıya uğrayan İstanbul'daki Santa Maria Draperis Kilisesi cemaatinin yanındayım” dedi.

Roma Katolik Kilisesi’nin Türkiye’deki en üst düzey temsilcisi olan İstanbul Apostolik Vekili Piskopos Massimiliano Palinuro da, ABD merkezli Katolik yayın kuruluşu EWTN için yaptığı açıklamada saldırı sonrası “endişeli” olduklarını söyledi.

Sarıyer’deki saldırıdan hemen sonra yapıldığı anlaşılan söyleşide Palinuro, “Tam kutsal ayin sırasında, cemaatimizden bir kişi kutsama sırasında öldürüldü. Şu an henüz nedenini bilmiyoruz. Kilisede, ayin sırasında yaşanan bu trajedinin nedenini anlamak için beklememiz gerekiyor” dedi.

Palinuro, “Gelecek için endişeliyiz çünkü eğer bu dini hoşgörüsüzlüğün işaretiyse, elbette toplumumuz için kötü bir işaret olabilir” diye konuştu ve “Türk halkı ‘Allah korusun’ der. Tanrı bizi kötü insanlardan korusun” diye ekledi.

Kilisede ayin sırasında saldırı düzenlenmesi İtalya’da haber bültenleri ve internet sitelerinde flaş haber olarak duyuruldu.

'Türk makamları sorumluları tutuklayacaktır'

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani sosyal medya hesabında saldırıyı kınadı ve bir başsağlığı mesajı paylaştı.

Tajani, "Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu aracılığıyla durumu takip ediyor, eminim ki Türk makamları sorumluları tutuklayacaktır” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabında, "Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan ve 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırının sebeplerinin tüm yönleriyle bir an önce açığa çıkmasını temenni ediyorum" mesajını paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Şehrimizin inanç mekanlarına saldırarak birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medyada yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadı.

Çelik, "Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır" dedi.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.