Sanat Güneşimiz Zeki Müren'in, Hiram Abas'la birlikte MİT'e hizmet verdiğini biliyor muydunuz?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sanat Güneşimiz Zeki Müren'in Kıbrıs Barış Harekatı zamanında MİT ile çalışıp önemli bir görev yaptığını biliyor muydunuz?

Zeki Müren'i bu işe MİT'in efsane ismi Hiram Abas sokmuştu.

Hiram Abas, Kıbrıs Barış Harekatı öncesi günlerde, gizli bir kimlikle Yunanistan'a bilgi toplamaya gider. Topladığı bilgileri de Ankara'ya ulaştırır. Ne yapar eder, iki Yunan askerini kendisine, Türkiye Cumhuriyeti devletine hizmet eder hale getirir. Ardından önemli bir Yunan sanatçı ile tanışır. O sanatçının en büyük hayallerinden biri de "Zeki Müren ile tanışmak"tır. "Tamam" der Hiram Abas, "Çok kolay! Sizi hemen tanıştırayım".. Yunan sanatçı çok sevinir. (Burada bazı farklı kaynaklarda anılan Yunan Sanatçının aslında bir Yunan Albay olduğu da iddia edilmektedir. Biz yine de Ergün Diler'in 'Yunan sanatçı' şeklindeki tarifiyle devam ediyoruz)..

Hiram, Zeki Müren'e durumu anlatır. Yunan sanatçı ile buluşup bir yat turu yaparak denizler hakkında bilgi toplamasını ister. Neticesinde bir vatan hizmeti söz konusudur. Cesurdur Zeki Müren, aynı zamanda bir vatanseverdir. Hiç tereddüt etmeden kabul eder bu görevi. Gereken yapılacaktır der. Yanına bir de yardımcı kılığında fotoğrafçı verilir. İşte bu noktadan sonra romanlara taş çıkartacak bir istihbarat operasyonu başlar Zeki Müren'in katkısıyla..

Zeki Müren kendisine hayran olan Yunan sanatçı ile bir hafta boyunca "yat turu" yapar.

Bu arada fotoğrafçı da Yunanistan'ın denizdeki silahlı hazırlıkları ve kıyılardaki askeri çalışmalarının fotoğraflarını çeker. Fotoğrafçı, Zeki Müren'in yardımcısı kılığına sokulmuş MİT elemanıdır. Böylece Zeki Müren sayesinde, Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Yunanistan'ın Ege'deki tüm deniz hazırlıkları fotoğraflanmış olur. Dosyası Ankara'ya ulaştırılır. Çok önemli fotoğraflar çekilmiş ve Zeki Müren kendisinden istenilen bu görevi başarıyla yerine getirmiştir.

Yardımcı kaynaklar:

1-Türk Siyaset ve Güvenlik Akademisi,

2-Gazeteci Ergün Diler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.