Saadet Partisi'nden AŞI RAPORU: "Devlet yetkililerinin basın önünde aşı yaptırmasından ziyade, içerik kaygılarını azaltacak açıklamalar yapması gerekmektedir"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Saadet Partisi Genel Merkezi Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu KOVİD-19 Aşısını da kapsayacak şekilde bir AŞI RAPORU yayınladı.

15 Sayfadan oluşan bu raporda, aşıların tarihçesinden, ülkemizde Hıfzısıhha Enstitüsü'nün kapatılmasına, aşıların içerik ve çeşitlerinden, ülkemizdeki son aşı uygulamaları ve Bill Gates'e kadar çok detaylı bir araştırma ürünü olduğu görülen bu raporun sonuç bölümündeki değerlendirme aşağıdaki gibidir.

"Covid-19’la ilgili daha önce küresel çapta yapılan açıklamalarla birlikte nufüs kontrolu ve yeni bir dünya dizaynı amacıyla laboratuvarda üretilmiş olması, aşılarla insanların genetiği ile oynanacak olması, pandemi ile küresel bir korku düzeni oluşturulmaya çalışılması, dijital düzene geçiş için bir aşama olarak görülmesi gibi birçok teori bulunmaktadır. Bunların gerçekliği küresel çapta ele alınması gereken bir durumdur.

Şu anda laboratuvarda da üretilse hayvanlardan da geçse 1.800.000 kişinin ölümüne sebep olan bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuz bir gerçektir. En önemli konu bu sürecin nasıl yönetileceği konusudur. Süreç yönetimindeki aksaklık ve şeffaf olmayan konularla ilgili raporun genelinde bir çok konu göze çarpmaktadır.

Özetle; • Covid-19 aşı çalışmalarını incelerken bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri Covid19’un geldiği tür olan SARS ve MERS hastalıklarına karşı aşı geliştirme girişimlerinde, aşı adayları erken aşamadaki klinik denemelerde başarısız olmuş ve hiçbiri ruhsatlandırma aşamasına gelmemiştir. Bununla birlikte bulaşıcı bir hastalık için bir aşı, birkaç yıldan daha kısa bir sürede şimdiye kadar hiç üretilmemiştir. Bu bilgilerden hareketle aşı seçimi konusunda ihtiyatlı davranılmalıdır.

• Aşı küresel aktörler ve ilaç şirketlerinin sık sık üzerinde durduğu ve lobi faaliyetleri gösterdikleri konulardan biridir ve küresel aktörlerin açıklamaları ve içerik bilgisi ile ilgili şüphelerden dolayı aşılar konusunda dikkatli davranılması ve içeriğinden emin olunan yerli aşı çalışmalarına hız verilmesi gerektiği en önemli sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

• Çin dahil hiçbir ülke kendisini tek aşıya bağlı kalmazken Türkiye’nin faz 3 çalışmaları hakkında bir yayını bulunmayan ve içerik konusunda net bilgiye şeffaf şekilde ulaşılamayan tek aşıya bağlı bir politika izlediği anlaşılamamaktadır. İçerik konusunda daha şeffaf açıklamalar yapan ve etkililik oranları daha iyi olan aşıların temini de yapılmalı, bununla birlikte her yönden güvenilir yerel aşı çalışmalarını hızlandıracak destekler sağlanmalıdır.

• Aşılama sonrası hayatını kaybeden ve yan etkileri ağır atlatan kişiler düşünüldüğünde; aşılanan grupların dikkatli seçilmesi ve takip mekanizmalarının etkili yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de pilot uygulama yapılıp sonuçları alınmadan doğrudan bu aşılamanın çok yaygın bir şekilde uygulanması endişe vericidir. Aşılarla ilgili detaylı klinik çalışmaların yapılması ve bu sonuçların yaygın aşılamadan önce açıklanması önemlidir ve Türkiye’de ki aşının zayıf bünyelerdeki ve yaşlılardaki etkilerini öngörebileceğimiz bir çalışmanın açıklanması önem arzetmektedir.

• Sağlık bakanlığı’nın covid-19 aşısı bilgilendirme platformu çerçevesinde aşılarla ilgili genel bilgiler yer almakta fakat sinovac aşısının içeriği ile ilgili herhngi bir ifade bulunmamaktadır. Pandemi ikliminde arz ve talebin küresel çapta olması ve zaman sıkıntısı sebebiyle jelatinin kaynağının ne olacağı ile ilgili sorular ve kaygılar en az aşının etkililiği ve yan etkileri kadar önemli hale gelmiştir. Aşının toplumsal bağışıklık için önemi düşünüldüğünde basın yayın organları önünde devlet yetkililerinin aşı yaptırmasından ziyade içerik kaygılarını azaltacak ve güvenilir açıklamaları yapılması gerekmektedir."

Raporun tamamına,

https://saadet.org.tr/upload/file/7c3e888966179520b6bb42f32e0be998.pdf

adresinden ulaşılmaktadır.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.