RTÜK, Halk TV - Tele 1 Ve Fox TV’ye Ceza Yağdırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV, Tele 1 ve Fox TV’ye yayın durdurma ve idari para cezası verdi.

Halk TV’de yayınlanan Medya Mahallesi programına üç kez yayın durdurma, kanala da üç kez reklam gelirlerinin yüzde 3’ü tutarında idari para cezasına çarptıran üst kurul, Tele 1 Televizyonu’na 18 Dakika ve Açıkça programlarında, Fox TV’ye ise İlker Karagöz’le Çalar Saat programındaki ihlaller nedeniyle oy çokluğuyla yüzde 3 para cezası verilmesine hükmetti.

Taşçı: “Medya Mahallesi’ne ‘terör mimikle övüldüğü’ için ceza verildi”

Bu ceza bilgilerini kamuoyuyla paylaşan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Medya Mahallesi’ne kesilen cezanın Ayşenur Arslan’ın mimiklerinden kaynaklandığını söyledi.

Taşçı, “RTÜK, Halk TV'de yayınlanan Medya Mahallesi'ne 3 ayrı ceza verdi. Yayında ‘terör mimikle övüldüğü’ savıyla programın 3 kez durdurulmasına, yüzde 3 de para cezasına karar verildi. Aynı programın farklı tarihlerdeki iki ayrı yayınına da yüzde 3 para cezası vererek, RTÜK kendi rekorunu kırdı. RTÜK’ün kestiği cezalar, seçime giderken Türkiye'yi ‘karanlığa ve suskunluğa boğma arayışına’ ilişkin önemli bir göstergedir. Medyadan istenen, ülkede yüzde 150’yi bulan enflasyonu göstermemeleri, iktidarı eleştirmemeleri, muhalefetin çözüm önerilerini halka duyurmamaları” ifadelerini kullandı.

Ayşenur Arslan: “Bir de kaşımı kaldırsam ne olur”

Bu duruma sosyal medya hesabından tepki gösteren gazeteci Ayşenur Arslan, RTÜK’ü ti’ye aldı.

Medya Mahallesi programının sunucusu, “Ben neymişim! Mimiklerimle terörü övmüşüm ya! RTÜK tabii bunu anında yakalamış ya! Bir de kaşımı kaldırsam neler olur! Şu anda evde aynanın karşısında mimik antrenmanı yaşıyorum. Yarın RTÜK mimiği yapacağım da” ifadelerini kullandı.

Şahin’den Taşçı’ya “dezenformasyon” suçlaması

Birçok siyasetçi ve gazeteci Ayşenur Arslan’la destek mesajları paylaşırken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yazılı olarak yayınladığı açıklamasında iddiaları reddetti.

Şahin, “Maalesef RTÜK üyemiz İlhan Taşçı her zamanki gibi kamuoyunu uzman raporu ve Üst Kurul kararı üzerinden manipüle ederek ‘mimik’ üzerinden ceza verildi diye yanlış bir algı oluşturma gayreti içinde kasıtlı bir dezenformasyona neden olmuştur. Halbuki uzman raporundan da açıkça görüleceği üzere ceza, program sunucu Ayşenur Arslan'ın Karkamış'ta terör örgütü PKK saldırısını aklamak için kullandığı ifadeler nedeniyle verilmiştir. İlk duyduğunuz çarpıtılmış bilgilere değil, doğrulara inanalım lütfen. Doğru ve gerçek tektir" ifadelerini kullandı.

İlhan Taşçı ise, yasa uyarınca gizli tutulması gereken RTÜK kayıtlarının kamuoyuna açıklanması halinde daha doğru bir tartışma olacağını belirterek sessizliğini koruyacağını söyledi.

TGC: “RTÜK basın özgürlüğünün önündeki en önemli engellerden biri haline gelmiştir”

RTÜK’ün son cezalarına gazetecilik örgütlerinden de tepkiler geldi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yayınladığı açıklamada, “Kararları demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkelerine uygun olması gereken RTÜK, iktidar adına ceza dağıtmayı sürdürmektedir. Seçim öncesi iktidara yakın olmayan medya kuruluşları yine RTÜK aracılığıyla cezalandırılmıştır. RTÜK son olarak Halk TV, Tele1 ve FOX TV’ye ceza yağdırmıştır. RTÜK basın özgürlüğünün önündeki en önemli engellerden biri haline gelmiştir. Seçim öncesi giderek ağırlaştırılan yayın durdurma ve para cezaları televizyonların kapanmasına, basın emekçilerinin yine işsiz kalmasına neden olabilecek boyuttadır” ifadeleriyle RTÜK’ün tutumunu eleştirdi.

Önderoğlu: “Bu kabul edilemez kararlar eleştirel kamuoyunu boğmaya dönüktür”

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, RTÜK’ün eleştirel medyaya dönük tahammülsüzlüğünün sürdüğünü savundu.

Önderoğlu, “RTÜK, siyasetçinin sövdüğüyle kaldığı bir ortamda, hayat pahalılığı ve siyasete hizmet edebilecek kararlarının eleştirilmesi gibi, demokraside en sıradan söylemleri ağır para cezasıyla susturdu. Bu kabul edilemez kararlar, seçimlere altı aydan az bir süre kalmışken, eleştirel medya üzerinden demokratik ve eleştirel kamuoyunu boğmaya dönüktür ve tahammülsüzlüğün göstergesidir” ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe / H.H.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.