PKK Suriye Genel Sorumlusu Nurettin Sofi operasyonunun detayları: "Özel Ekip" kuruldu ve 2 yıl sonra öldürüldü

BURSA ARENA / Haber Merkezi

PKK'nın askeri kanadının lider kadrosu arasında bulunan ve bir dönem örgütün "Suriye Genel Sorumlusu" da olan Sofi Nurettin, Irak'a geçmesinin ardından takibe alındı. 2 yıllık çalışmanın sonucu öldürüldü. Sofi Nurettin, kırmızı bültenle aranıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, PKK'nın üst düzey isimlerinden Nurettin Sofi'nin öldürüldüğünü Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı basın toplantısında duyurdu. 

Nurettin Sofi operasyonunun detayları ise Türk istihbarat birimlerinin 2 yıllık bir çalışması sonrası gerçekleştiğini gösteriyor. 

PKK'nın askeri kanadının yöneticileri yer arasında bulunan ve örgütün en etkili isimleri arasında sayılan Sofi Nurettin kod adlı Halef el Muhammed Türk İstihbaratı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ortak operasyonu sonucu  8 Mayıs'ta öldürüldü. 

En üst düzey isim

Nurettin Sofi, 2015-2020 arasında PKK'nın Suriye kolu YPG'nin "Genel Sorumlusu"ydu. 

Türkiye, 2015-2020 arasında Suriye'den yönelik gerçekleştirilen tüm YPG faaliyetlerinin öncelikli sorumlusu olarak Nurettin Sofi'yi görüyordu

Nurettin Sofi'nin ayrıca geçtiğimiz şubat ayında Gara'da 13 Türk vatandaşının infaz edilmesinin sorumlusu olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Güvenlik kaynaklarına göre Nurettin Sofi, şimdiye kadar örgütün askeri kanadında öldürülen en üst düzey isim. 

Operasyon böyle geldi

Independent Türkçe'nin hem güvenlik kaynaklarından hem de Suriye'deki kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Nurettin Sofi'nin 2019'da Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Suriye'den ayrılarak Irak'a geçtiği tespit edildi. Türk güvenlik birimleri Nurettin Sofi'nin Irak'a geçtiğini tespit etmesinin ardından operasyon için "özel ekip" kurdu.

Ekibin çalışmalarıyla Nurettin Sofi'nin Gara'da bulunduğu tespit edildi. Koordineli gerçekleştirilen operasyonla örgütün en etkili isimlerden biri olan Nurettin Sofi öldürüldü. 
İstihbarat çalışmasının ikinci etabında bu özel ekip Irak'taki yerel ağ ile temasa geçti ve Nurettin Sofi'nin öldürüldüğünü doğruladı.  

31 yıllık PKK'lı

1990 yılında PKK'ya katılan, örgütün "Merkez Komitesi" ve "HPG Askeri Konsey" üyesi olan Nurettin Sofi, 2009'da PKK'nın askeri kanadı HPG'nin başına getirildi 

2013'te HPG sorumluluğunu Murat Karayılan'a devrederek, Suriye'ye geçen Nurettin Sofi, YPG'nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarındaki faaliyetlerini de yönetti.

MİT'in gerçekleştirdiği başka bir operasyon sırasında teslim olan bir PKK'lı ifadelerinde Nurettin Sofi'nin öldürüldüğünün örgüt içinde kulaktan kulağa yayıldığının ancak bunun resmi olarak açıklanmadığını söylediği öğrenildi. 

Nurettin Sofi hem İçişleri Bakanlığı hem de İNTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.