Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov toprağa verildi.

     BURSA ARENA / Haber Merkezi

     Beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan ve kurtarılamayıp vefat eden İslam Kerimov için ülkesinde 3 gün yas
ilan edilmişti.. Memleketi Semerkand'da bugün binlerce insanın katıldığı cenaze töreni sonrası toprağa verildi. 

     1938 Yılında Semerkand'da doğan İslam Kerimov, mekanik mühendisliği ve ekonomi bilimi dallarında yüksek öğrenim yapmış; bir işletmede usta vekili olarak başlayan çalışma hayatını;  usta, teknisyen, mühendis, planlama uzmanı olarak sürdürürken 1966 Yılında Özbek Cumhuriyeti Devlet Planlama Komitesi Başkan Vekilliğine yükselmişti..

     Bundan sonra yolu iyica açılan Kerimov;  

     1983 yılında Özbek Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı'na,
     1986 yılında Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı'na ve Devlet Planlama Komitesi Başkanlığı'na tayin edildi.
     1990 yılında Cumhurbaşkanı seçilerek Özbek Cumhuriyetinin başına geçti..
     Rusya, Çin ve Amerikan politikalarının ortasında üçlü bir denge yürütmeye çalışarak disiplinli bir devlet adamı görüntüsünde hayatını sürdüren Kerimov, ülkesinde ötgütlenen Fethullah yapılanması ve okullarını da sınır dışı etmişti..
  
     78 Yaşında hayata gözlerini yuıman İslam Kerimov;  
     "Kim ki Türkiye’de Atatürk’ün düşmanıdır; o kişi benim de düşmanımdır. Kim ki Atatürk’ü sever; o benim de dostumdur. Benim yolum Atatürk’ün yoludur. Kendime Atatürk’ü model aldım. Hedefimiz laik Cumhuriyettir.." Şeklindeki sözleriyle Özbek tarihine geçmiş önemli bir devlet adamı olarak anılacaktır..

     Bursa Arena tüm Özbek halkına başsağlığı diler.
 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.