Oruç Reis'in görev süresi uzatıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Doğu Akdeniz'de faaliyetlerde bulunan sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in görev süresi 29 Kasım'a kadar uzatıldı. Oruç Reis'in görev süresi 23 Kasım Pazartesi günü sona eriyordu.

Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Doğu Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetlerinde bulunan Oruç Reis sondaj gemisinin görev süresinin uzatıldığını duyurdu. Yeni ilan edilen Navtex‘le (denizcilere duyuru) Oruç Reis'in görev süresi 29 Kasım'a kazar uzatıldı. Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Ataman ve Cengizhan gemilerinin eşlik ettiği sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in "uluslararası hukuka uygun olarak Türk kıta sahanlığında" faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Oruç Reis gemisinin "Demre 2B Sismik Veri Toplama Projesi" kapsamında, bugüne kadar toplam 8149 kilometre veri" topladığını belirterek, "Bugün yayınlanan NAVTEX ile birlikte, 2806 km. ilave veri daha toplanarak çalışmalar 29 Kasım'da tamamlanacak" ifadesini kullandı. 

Tam donanımlı Oruç Reis sismik araştırma gemisi, doğal kaynak aramaları, jeolojik, jeofizik ve hidrografik oşinografik araştırmaları yapabiliyor.

Doğu Akdeniz gerilimi

Daha önce Oruç Reis'in 23 Kasım'a kadar bölgedeki faaliyetlerini sürdüreceği ilan edilmişti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri, deniz yetki alanları konusunda anlaşmazlık yaşadığı Avrupa Birliği (AB) üyeleri  Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile gerginliğe neden oluyor.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu savunuyor. Suçlamaları reddeden Türkiye ise sondaj faaliyetleri yürütülen karasularının Türkiye'ye ait olduğunu belirtiyor.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne destek veren AB ise Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanabileceği mesajını veriyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Perşembe günkü AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yönelik olası yaptırımlar konusunda Aralık ayına kadar verilen süreyi hatırlatarak, "Zaman doluyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru ilerliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

(Deutsche Welle Türkçe)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.