‘Libya, Türkiye’nin Ortadoğu’daki İkinci Yabancı Üssü Olabilir’

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Rusça yayın yapan “eadaily.com” isimli haber sitesinde yer alan “Türkiye Libya’da İki Askeri Üssü Gözler Önüne Serdi” başlıklı makalede Türkiye’nin Libya’da kurmayı planladığı askeri üsler ve Rusya ile iptal edilen görüşme ile ilgili ifadelere yer verildi.

Türkiye’nin Libya’daki iki askeri üssün kullanılması konusunda Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile müzakere ettiği, Ankara’nın ana hedefinin Kuzey Afrika’da uzun vadeli askeri varlığını sürdürmek olduğu öne sürdü.

Makalede öne çıkanlar şöyle:

  • Türkiye’nin üs kurmayı planladığı Misrata deniz üssü ile El-Vatiya hava üssünün (Trablus’un 140 kilometre güneyinde) olası kullanımıyla ilgili nihai kararın henüz verilmedi.
  • Türk hava birimleri ile donanmasına ait yüzer unsurlarının Libya’da devam eden varlığı, Ankara’nın bölgedeki artan etkisini ve Doğu Akdeniz’de deniz petrol ve gaz kaynakları iddiasını güçlendiriyor.
  • Libya’daki askeri üsler, 2017 yılında Ankara’nın Katar’a asker yerleştirme fırsatı bulmasından sonra Türk ordusunun Ortadoğu’daki ikinci yabancı üssü haline gelebilir.
  • Rusya ve Türkiye arasındaki ertelenen müzakerelerin nedeni, Türkiye destekli UMH’nin Sirte ve Jufra hava üssünü ele geçirme isteği.
  • Türkiye ile Rusya arasındaki her anlaşmazlık Libya ve Suriye’de tansiyonun yükselmesine sebep oluyor.
  • Robert Bosch Akademisi (Stuttgart) akademik üyesi Galip Dalai göre Libya deniz üssü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki etkisini kurumsallaştırmasına ve Arap ve Avrupalı ​​rakipler üzerinde kaldıraç sağlamasına olanak tanıyacak. Rusya, Türkiye ve UMH’nin özellikle Libya limanının güneyindeki Sirte şehrine ve Jufra hava üssüne yönelik askeri operasyonlarını durdurmasını istiyor ancak Ankara bu talebi reddetti.

Çeviri: StratejikOrtak.com

https://www.stratejikortak.com/2020/06/libya-turk-askeri-usleri.html

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.