KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ta federasyonu tartışmak artık zaman kaybı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vaşington merkezli düşünce kuruluşu Türk Miras Vakfı’nın (THO) çevrim içi paneline katıldı. Tatar, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözüm anlayışının benimsenmesi gerektiğini belirterek, “Artık federasyonu tartışmanın sadece bir zaman kaybı olduğu sonucuna ulaştık. Masaya yeni bir konsept ve yeni bir hikaye getirmeliyiz. Bu da sahadaki gerçekliğe dayanmalı; sahadaki gerçeklik ise iki devletin olmasıdır.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vaşington (Washington) merkezli düşünce kuruluşu Türk Miras Vakfı (THO) tarafından düzenlenen çevrimiçi panelde, KKTC gündemini değerlendirdi. Tatar, Kıbrıs konusunda 27-29 Nisan 2021 tarihlerinde Cenevre’de yapılacak gayrıresmi görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatar, Kıbrıs’ın geçmişine ve adanın önemine dikkat çekerek, “Kıbrıs küçük bir ada olabilir ama Doğu Akdeniz’de önemli bir konumda. Son dönemdeki gaz, enerji ve sondaj hakları bağlamındaki gelişmelerle daha da önemli bir hale geldi.” ifadesini kullandı.

TATAR: RUM YÖNETİMİ YUNANİSTAN’A KATILMAK İSTEDİ

Tatar, Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’tan ayrılmasından sonra 1960 tarihinde federal bir yönetimin kurulduğunu anımsatarak, “Ancak tarihe baktığınızda bu ülkeyi yönetmenin ne kadar zor olduğunu göreceksiniz. Çünkü ada iki toplum arasında bölüştürülmemişti. Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Makarios ülkeyi yönetirken ve açıkça ana amaçlarının Kıbrıs Cumhuriyeti değil, Kıbrıs’ı Yunanistan’a katmak olduğunu söylerken bu ülkeyi nasıl yönetebilirdiniz?” diye konuştu.

“RUM YÖNETİMİ, ANLAŞMAYA YANAŞMADI”

Türkiye’nin hukuki hakkını kullanarak 1974’te Kıbrıs’a müdahale ettiğini belirten Tatar, “1974’ten bu yana hala bir çözüm için çalışıyoruz. Uzun yıllar iki Kıbrıs halkının da ortaklığına dayanan federal temelde bir çözüm için çalıştık. Ancak bu süreçte hiçbir çözüm elde edilmedi. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin BM tarafından tanınmalarından dolayı elde ettikleri üstünlükleri vardı. Bu nedenle de bir çözüm bulmaya, kaynaklarını ve iktidarlarını Kıbrıs Türkleri ile paylaşmaya yanaşmadılar.” dedi.

“İKİ DEVLET DÜŞÜNCEMİZİ CENEVRE’DE DİLE GETİRECEĞİZ”

Öte yandan Tatar, 27-29 Nisan’daki Cenevre görüşmelerinde söyleyecek çok şeyleri olduğunu, Türkiye’nin de çözümün iki devlete dayalı olması düşüncelerini desteklediğini belirtti. Türkiye ile bu yeni duruşlarını Cenevre’de masaya getireceklerini ifade eden Tatar, şunları söyledi:

“Artık federasyonu tartışmanın sadece bir zaman kaybı olduğu sonucuna ulaştık. Bu konuda artık bir çözüm şansı yok çünkü daha önce çok denendi. Bu nedenle de masaya yeni bir konsept ve yeni bir hikaye getirmeliyiz. Bu da sahadaki gerçekliğe dayanmalı; sahadaki gerçeklik ise iki devletin olmasıdır.”

“TÜRKİYE GARANTÖR DEVLET OLMALI”

Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs’ta garantör taraf olması gerektiğine dikkati çekerek “Kıbrıs’taki Türkler kendi güvenlikleri konusunda endişeli, gelecekte ne olacağını bilmiyoruz. Geçmişte çok acı hatıralarımız var. Türkler adada tek başınayken ne olduğunu gördük. Türkiye’nin 1974’te gelip Kıbrıs’taki Türkleri kurtarması uzun zaman aldı. Bu hataya bir daha düşmek istemiyoruz.” dedi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.