İYİ Parti’de ittifak ayrılıkları: Meral Akşener’in yardımcısı Güner istifa etti, Üçok görevden alındı

Seçimlere tek başına girme kararı alan İYİ Parti’de, bu karara itiraz edenlerin partiden ayrılıkları sürüyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile seçim ittifakını savunan ve partinin son Genel İdare Kurulu toplantısında ittifakın gerekli olduğunu harita sunumuyla anlatan Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok’u görevden aldı. 

Bu kararın duyulmasından kısa süre sonra ise “En azından İstanbul ve Ankara’da işbirliği için mücadele ettim” açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner istifa etti.

Akşener, Başkanlık Divanı’nda boşalan üyeliklerin yerine hızla atama yaptı.

CHP’nin seçim işbirliği önerisini reddeden İYİ Parti'de istifa, görevden alma ve disipline sevk kararları arka arkaya geliyor.

İstanbul isyanı

İstanbul’da seçim işbirliğini savunan İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanı İbrahim Özkan, Akşener’in isteği doğrultusunda görevinden istifa etmişti.

İBB Meclisi’nde 9 üyeyle temsil edilen İYİ Parti grubu, aynı gün Özkan’ın yerine yeni başkanı belirlemek için seçim yaptı.

Bir üyenin katılmadığı oylamada Özkan, yeniden İYİ Parti Grup Başkanı seçildi. Bu tutumu “isyan, meydan okuma” olarak gören Akşener’in talebi doğrultusunda, İstanbul İl Başkanı Yücel Coşkun, Özkan’ı yeniden başkan seçen belediye meclis üyelerinin “kesin ihraç” talebiyle dipline sevk edildiğini duyurdu.

İYİ Partililer Özkan’ın yeniden grup başkanı seçilmesinin, parti yönetimine “açık başkaldırı” olduğunu belirtirken, bu tutum alışlardan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu sorumlu tutuyorlar ve partiye “operasyon çekmekle” suçluyorlar.

Birçok İYİ Partili milletvekili ve yöneticisi de sosyal medya hesaplarında bunu ima eden paylaşımlarda bulundular.

Divan’dan bir görevden alma bir istifa

İBB Meclis üyelerinin disipline sevk kararının ardından ise Akşener, bugün hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Ahmet Zeki Üçok’u görevden aldı. Üçok, partide seçim işbirliğini savunan isimler arasında.

Üçok’un görevden alma haberinin duyulduğu saatlerde ise bu kez toplumsal politikalardan sorumlu genel başkan yardımcısı Ece Güner istifa etti. Kulislerde Akşener’in, Üçok’tan boşalan hukuk işleri başkanlığı için Güner’e öneri götürdüğü ancak kabul görmediği iddiası yayıldı.

Güner de Üçok’un görevden alınma haberinin duyulmasından bir süre sonra sosyal medya hesabından istifa kararını duyurdu.

Yıllardır “tek adam” sistemine karşı mücadele ettiğini belirten Güner, bu sistemden kurtulmak için seçim işbirliğinin gerekli olduğunu ifade etti.

Akşener ve yönetimine teşekkür eden, bundan sonra da tek olumsuz kelime etmeyeceğini belirten Güner, istifasında şu görüşlere yer verdi:

“Siyasete unvan için girmedim; Türkiye'yi ve Türk milletini bu korkunç yoksullaşma ve otoriterleşmeden kurtarmak için girdim. Ve şahsi görüşüm 4 Aralık tarihli GİK kararının bu amaç yönünde doğru bir karar olmadığıdır.

"Bildiğiniz gibi, en azından İstanbul ve Ankara'da işbirliği için mücadele ettim ve GİK toplantısında bu yönde güçlü şekilde söz almış, cesaretle mücadele etmiş, az sayıda kişiden biriyim. Çıkan kararı savunamayacağımı düşünerek, yapabileceğim tek şey saygı duymak ve istifa etmektir.”

Zeki Üçok Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'ydı

KAYNAK, DHA

Zeki Üçok Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'ydı

Divan’a 3 yeni isim

İstifa ve görevden almaların ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Başkanlık Divanı’nda boş bulunan üyeliklere atama yaptı. Kararı parti sözcüsü Kürşad Zorlu duyurdu.

Buna göre daha önce ayrı yürütülen Üçok’tan boşalan hukuk işleri, seçim işleri ile birleştirilerek, bu göreve Afyon Milletvekili Hakan Şeref Olgun getirildi.

Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu ise Güner’den boşalan toplumsal politikalardan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

Mali İşler Başkanlığı görevini vekâleten yürütmekte olan Sedat Aksakallı ise bu göreve asaleten atandı.

Ayşe Sayın / BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.