Hakan Fidan: En baştan beri Ukrayna'nın Kırım dahil toprak bütünlüğüne siyasî ve stratejik destek verdik

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesinde yaptığı konuşmada, Ukrayna'da Rusya'nın başlattığı topyekun savaş ve Kırım'ın işgaline değindi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 24 Kasım 2023 tarihinde İstanbul'da başlayan Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesine (Stratcom Summit) katılarak bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvede, yaptığı açılış konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

"HİBRİT TEHDİTLERE KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gerçekleştirdiği konuşmasında, "Uluslararası farkındalığın artırılmasını hibrit tehditlerin ortadan kaldırılması açısından önem vermekteyiz. Türkiye olarak hibrit tehditlere karşı önlemlerimizi biz de alıyoruz. Güvenlik konseptleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Terör örgütlerinin sosyal medyanın yaygınlaşmasından yararlanmakta olduğunu ve finansman için organize suç faaliyetleri yürüttüklerini vurgulayan Bakan, "Terörizmle mücadelede geçmişin yöntemleri bugün yetersiz kalmakta." dedi.

"MİLLî GÜVENLİĞİMİZ İÇİN HER ADIMI ATACAĞIZ"

Fidan konuşmasını, "DEAŞ'la mücadele adı altında PKK ve uzantısı YPG'ye başta ABD olmak üzere müttefiklerimizin verdiği desteğin büyük bir stratejik hata olduğunu her zaman dile getirdik. Bu konuda milli güvenliğimizi tahkim edecek her adımı atacak, her önlemi alacağız." şeklinde sürdürdü.

"UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİ, BAĞIMSIZLIĞI VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SİYASÎ VE STRATEJİK DESTEK VERDİK"

Bakan Fidan, konuşmasında Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'nın anakarasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarının ardından ortaya çıkan savaşa da yer verdi. Fidan, "Avrupa Atlantik güvenliği bakımından öne çıkan bir diğer temel konu, hibrit tekniklerin yoğun şekilde icra edildiği Ukrayna savaşıdır. Bir yandan 1. Dünya Savaşı'nın siper savaşlarını andıran uzun bir cephe hattında muharebeler yaşanıyor diğer yandan ise ileri düzeyli teknolojinin getirdiği imkanlar, siber saldırılar ve enformasyon faaliyetleri de yoğun olarak kullanılıyor." cümlelerine yer verdi.

Savaşın ve savaşta kullanılan hibrit tekniklerin yıkıcı etkilerinin savaşan tarafların ötesinde sonuçlar doğurduğunu kaydeden Fidan, "Bu tehditlerin bertaraf edilmesinin en etkili yolu ise hiç şüphesiz savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesi" dedi.

"Türkiye olarak en baştan beri Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne siyasî ve stratejik destek verdik." ifadelerini kullanan Bakan Fidan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Bu desteği verirken taraflar arasında en anlamlı ilerleme sağlanan görüşmelere ev sahipliği yapan da Karadeniz girişimiyle küresel düzeyde gıda piyasasının istikrarsızlığa sürüklenmesini engelleyen de Türkiye oldu.Şartlar oluştuğunda barış görüşmelerine yeniden ev sahipliği yapma irademizi de bâkidir. Yalnız açıkça ifade edelim, bu tek başına başarılı bir iş değil. Çatışmaların sona erdirilmesini destekleyen ülkelerin birlik ve eşgüdüm içinde hareket etmesi barışa giden yolu hızlandıracaktır. Unutmamalıyız ki, savaşın uzaması hibrit tehdit yöntemlerinin adeta cazibesini artıracaktır."

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.