Gazeteci Arslan Bulut, Mehmet Şimşek'in tepki gören "Yerel Halk" tabirine farklı bir yaklaşımda bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen haftaki ABD ziyareti esnasında Türk halkından bahsederken "Yerel Halk" tabirini kullanmış; ancak bu tabir başta basın ve sosyal medyada olmak üzere tüm kamuoyunda sert tepkiler görmüştü. Ki bu tepkiler halen devam etmektedir.

Yeniçağ Gazetesi yazarlarından ARSLAN BULUT da bugünkü köşe yazısında, Türk kamuoyunda itici ve aşağılayıcı olarak karşılanan bu "Yerel Halk "tabiri konusunda farklı ve mukayeseli bir yaklaşımda bulunarak, bazı önemli ayrıntılardan bahsetmiş.

Basınımızın saygın yazarlarından Arslan Bulut'un, “Suriyeliler ve yerel halk” söylemi! başlığında yayınlanan makalesinin YEREL HALK tabirine atıfta bulunan kısımları şöyle;

____________

Biz Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i, ABD'de yaptığı konuşmada “YEREL HALKI, enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor” dediği için “İktidardan, Türklere Kızılderili muamelesi!” diye eleştirirken, son iki yerel seçimin iki önemli ismi Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun da Şimşek’ten çok önce “YEREL HALK” kavramını kullandığı ortaya çıktı.

***

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp ve beraberindeki heyet, 2019 yılı Temmuz ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ı makamında ziyaret etti.

Katharina Lumpp, Başkent’te hayata geçirilen “Mesleki Eğitim Merkezi Projesi”ni önemsediklerinin altını çizerek, "Mültecilerin halkla entegrasyonu için eğitim projesi”ni desteklediklerini bildirdi.

Haberde Lumpp’un “YEREL HALK” deyip demediği belli değil...

Mansur Yavaş ise şöyle konuştu:

“Ülkemizin her yerinde mültecilerle YEREL HALK arasında tartışmalar ve kavgalar artmaya başladı. Halkta ‘Devlet Suriyelileri besliyor, bize bakmıyor’ gibi bir intiba oluştu. Benim Belediye Başkanı olarak böyle bir bakış açım yok. Bu insanların mutlaka eğitilmesi gerekiyor. Bu ülke içerisindeki bakış açısını değiştirecek ve meydana gelen çatışmayı engelleyecek şey, eğitilip entegre olması...”

Mansur Yavaş, aynı gün, İngiltere Büyükelçiliği ve İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu’ndan gelen heyet ile de görüştü.

“Birleşik Krallık Refah Fonu” Ekibi, Başkan Yavaş’a, “Refah Fonu Geleceğin Şehirleri” programı ve bu program kapsamında Ankara için düşünülen projeler hakkında bilgi verdi.

Habere göre Birleşik Krallık Hükûmeti’nin 10 ülkede yürüttüğü “kentsel planlama, ulaşım ve kentsel dirençlilik” programı kapsamında Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere üç kent seçildi.

Ziyarette programa alınan “Ankara Kent İçi Bisiklet Yolu Projesi” de gündeme geldi.

Ankara içinde bisiklet yolu yapmak veya kenti planlamak için İngiltere'den destek almak mı gerekiyor?

***

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 2021 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi Türkiye Temsilciliği ile İBB arasında, mültecilere yönelik iş birliğini amaçlayan mutabakat metni imzaladı.

İmamoğlu, konuşmasında “Bugün imzalayacağımız mutabakat zaptı, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte, göçmen ve mültecilerin, YEREL HALKLA bir arada, huzur içerisinde yaşaması amacıyla gerçekleştireceğimiz tüm çalışmalar için önemli bir destek sağlayacaktır” dedi.

***

“YEREL HALK” tabirini başka kim kullanıyor diye küçük bir sorgulama yaptım... Türkiye'de başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere 15 kadar üniversitede “Suriyelilerin entegrasyonu” hakkında yapılan araştırmalarda hep "YEREL HALK" denilmiş... Suriyelilerin geri dönüşünü planlamakla ilgili hiçbir araştırma yok!

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün de, 2025 yılı sonuna kadar sürecek "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İnsana Yakışır İşlerin Teşvik Edilmesi" adlı bir projesi var. Görüldüğü gibi İLO yetkilileri, "Suriyeliler ve yerel halk" demiyor, "Suriyeliler ve Türk vatandaşları" diyor!

Mehmet Şimşek, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun "Türk halkı, Türk vatandaşları" gibi kavramlar yerine "YEREL HALK" demesi, bilinçli tercihlerdir!

.../.....

bursaarena.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.