Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nda bekleyiş: 'Artık geri dönüş yok'

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Yunanistan'a geçmeyi umut eden göçmen ve mülteciler, "Sınır kapıları açıldı" haberleri sonrası Türkiye'nin farklı kentlerinden Edirne'ye gelmeyi sürdürüyor.

Edirne'de hem kent merkezinde hem de sınıra yakın yerlerde gruplar halinde yürüyen göçmenleri görmek mümkün.

Göçmenlerin en yoğun olarak toplandığı yer ise Pazarkule Sınır Kapısı.

Binlerce göçmen, sınır kapısının çevresinde beklemeyi sürdürüyor.

Isınmak için çevreden topladıkları dalları yakıyorlar. Bu yüzden dört yandan dumanlar yükseliyor. Birçok kişi, olası hastalıklara karşı yüz maskesi takıyor.

Yunan polisi, Türk sınırı ile Yunan sınırı arasındaki serbest bölgede bulunanları, ara ara biber gazı atarak dağıtmaya çalışıyor.

Yunan polisine onlarca metre mesafede bulunan mülteciler ara ara, "Aç, aç", "Open the gate", "Yunan", "Merkel" diye bağırıyor.

Pazarkule

Burada birçok ülkeden mülteci ve göçmeni görmek mümkün. En fazla göze çarpanlar, başta Somali olmak üzere Afrika'dan gelenlerle Afganlar.

Konuştuğumuz Suriyeliler ise kendilerinin sayısının diğer ülkelerden gelenlere göre az olduğunu söylüyor.

Esra Yalçınalp@esrayalcinalp

Afganistan, İran, Fas, Tunus, Sudan, Somali, Suriye gibi birçok farklı ülkeden binlerce göçmen Pazarkule sınır kapısında. Birçoğu sabahlamış, yenileri gelmeye devam ediyor. Yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışıyorlar. Sınırlı yemek dağıtımı oldu.

Yerleştirilmiş video

7

@esrayalcinalp tarafından yapılan numaralı Twitter paylaşımının sonu

Bir Afgan mülteci, bulundukları kentteki yerel yetkililer tarafından sınıra gitmek için teşvik edildiklerini söylüyor.

Bir grup Suriyeli genç, "kendilerini kabul ettiği için Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ama artık Türkiye'de yaşamak istemediklerini ve ülkelerin siyasetine alet edildiklerini" belirtiyor.

Göçmenler arasında çok sayıda bebek ve çocuk da var.

Bazı kişilerin, yemek için çevredeki tarlalardan beyaz lahana topladıklarını görüyoruz.

lahana

Konuştuklarımızın neredeyse hepsi, Yunanistan'dan kapıyı açmasını beklediklerini, açılmaması durumunda bunu "zorlayacaklarını" söylüyor.

Birçok kişi, "Her şeyimizi geride bırakıp geldik artık geri dönüş yok" diyor.

Kesici alet

Bazı kişilerin ellerinde tel kesme aletleri var.

Bir mülteci, birçok kişinin bölgeye bu aletlerle geldiğini, kapıların açılmaması durumunda bunları kullanarak geçmeye çalışacaklarını söylüyor.

Öte yandan Meriç Nehri boyunca birçok göçmen grubu, kaçakçılarla anlaşarak, botlarla nehri geçip Yunanistan'a geçmeye çalışıyor.

Mahmut Hamsici@Mahmut_Hamsici

Edirne’de, sınır boyunca noktalarda göçmenler/mülteciler, Meriç Nehri’ni botlarla geçmeye çalışıyor. Yunanistan tarafından ara ara silah sesi geliyor.

Yerleştirilmiş video

26

17:07 - 29 Şub 2020

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

@Mahmut_Hamsici tarafından yapılan numaralı Twitter paylaşımının sonu

Çeşitli noktalarda gördüğümüz göçmen grupları, Türk yetkililer tarafından herhangi bir müdahaleyle karşılaşmıyor.

Konuştuğumuz yerel bir kaçakçı, kişi başına 200 TL aldığını, şu ana kadar bir engellemeyle karşılamadıklarını ancak Yunan askerlerinin geçişleri engellemek için yoğun çaba sarf ettiğini söylüyor.

Meriç Nehri kenarındaki bazı noktalara; taksilerin, minibüslerin ve hatta bazı otobüs firması otobüslerinin göçmen taşıdığını görüyoruz.

Görüştüğümüz kaçakçı, nehirden geçişlerin artarak süreceğini beklediğini belirtiyor. (BBC)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.