Doğu Türkistanlılar İstanbul'daki aile nöbetine yeniden başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Çin yönetiminin alıkoyduğu aileleri için mücadele eden Doğu Türkistanlılar, tam kapanma sürecinin tamamlanmasının ardından İstanbul’daki aile nöbetine yeniden başladı. Doğu Türkistanlılar, koronavirüs salgını kapsamında vaka sayılarının artması ve Ramazan ayına girilmesi nedeniyle eyleme bir süre ara vermişti. Bugün başlayan eylemlerde Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, “Direnen Doğu Türkistanlılar kazanacak” mesajını verdi.

DOĞU TÜRKİSTANLI KAMP MAĞDURLARI: DİRENEN DOĞU TÜRKİSTAN HALKI KAZANACAK

Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan toplama kampı mağduru Doğu Türkistanlılar, tam 120. gündür Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde aile nöbeti tutuyordu. Koronavirüs vaka sayısının artmasının ardından ara verilen aile nöbeti bugün yeniden başladı. Başkonsolosluk önündeki Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Çin’den aileleri hakkında sağlıklı bilgi talep ediyor ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımın bitmesini istiyor.

Bugün gerçekleşen aile nöbetinde konuşan Doğu Türkistanlı kamp mağduru Mirzehmet İlyasoğlu, Doğu Türkistan’da Çin’in sistematik baskı ve asimilasyonlarına karşı Doğu Türkistanlıların direnmeye devam edeceğini kaydetti. Doğu Türkistanlı aktivist, “Çin adım adım tüm bölgeleri satın alıyor. İran’a kadar geldiler. Bir sonraki adımın Anadolu olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Direnen Doğu Türkistanlılar kazanacak” ifadelerini kullandı. Aile nöbetinde, “Millet Nöbette, Halk Harekette” pankartı açıldı.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı. Ankara’daki Çin Büyükelçiliğinde seslerini duyuramayan Doğu Türkistanlılar, tam 120 gündür Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde hak arayışını sürdürüyordu.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.