Çin'in alıkoyduğu çocukları için mücadele eden Doğu Türkistanlı anneler Ankara'ya ulaştı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin sistematik baskılarına karşı mücadelesini sürdürüyor. Çin yönetiminin alıkoyduğu çocukları için mücadele eden Doğu Türkistanlı anneler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşe başlamıştı. Doğu Türkistanlı anneler, bugün akşam saatlerinde Ankara’ya ulaştı. Doğu Türkistanlı annelerin seslerini duyurma mücadelesinin organizatörlerinden Enver Vatansever, süreci Kırım Haber Ajansına anlattı.

Çin yönetiminin alıkoyduğu çocukları için mücadele eden Doğu Türkistanlı anneler, İstanbul’dan Ankara’ya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yürüyüş başlattı. Ankara’ya yürüyerek seslerini duyurmak isteyen Doğu Türkistanlı anneler, günde 7 saat yürüyerek bugün akşam Ankara’ya ulaştı.

DOĞU TÜRKİSTANLI ANNELER, ÇOCUKLARINA KAVUŞMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Çin’in alıkoyduğu çocukları için mücadele veren Meryem Abdülhamit, Kalbinur Tursun, Amine Muhammet, Sudinnisa Nur, Fatime Demir isimli anneler, kötü hava şartlarına rağmen seslerini duyurmak için yürüyüşe devam etti ve Ankara’ya ulaştı. Uygur Türkü Enver Vatansever, “Annelerin amacı, Doğu Türkistan’da kalan çocukları için haber alabilmek. Bu anneler, çocuklarından 5-6 senedir haber alamıyor. Eşleri, 10-15 yıl gibi ağır hapis cezaları aldı. Dünyadaki insanlık adına mücadele eden uluslararası teşkilatlar, ünlü isimler ve hatta devlet başkanlarından yardım istemektir. Doğu Türkistanlı anneler, seslerini dünyaya duyurmak ve çocuklarına kavuşmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

ANKARA’YA YÜRÜYEN DOĞU TÜRKİSTANLI ANNE MERYEM ABLEMİT: SENELERDİR AİLEME ULAŞAMIYORUM

Çin’in insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Doğu Türkistanlı annelerden Meryem Ablemit, Kırım Haber Ajansına verdiği demeçte, Türkiye’de bulunmasından dolayı Doğu Türkistan’daki eşinin toplama kampına alındığını ve çocuğundan yıllardır göremediğini belirterek; “Ben 2016 yılının Şubat ayında Türkiye’ye geldim. Hamile olduğum için iki çocuğumu orada bırakmak zorunda kaldım. Türkiye’ye geldikten 2 ay sonra 11 yaşındaki kızımın ve eşimin pasaportuna Çin hükumeti tarafından el konuldu. Benim Türkiye’ye gelmem gerekçe gösterilerek eşim toplama kampına götürüldü. Kızım da eşimin toplama kampına götürülmesinden sonra orada yalnız kaldı. Uzun süredir kızımdan ve ailemin geri kalanından haber alamıyorum. Senelerdir aileme ulaşmaya çalışıyorum. Çin Başkonsolosluğuna defalarca başvuruda bulundum ama hala bir sonuç alamadım. Bana her seferinde size haber vereceğiz diyorlar ama hiçbir şekilde ailemden bir haber alamadım.” ifadelerini kullandı.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.



Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.