CHP'in kuruluşunun 97. yıl dönümü kutlanıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kuruluşunun 97. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

  • Mustafa Kemal'in o yıllardan nasıl bu günlere geldiğini çocuklarımıza anlatıyor muyuz?
  • Ankara başkent olduğunda halk yokluk içindeydi, yabancı misyonu geldiğinde alışveriş edecek dükkanlar yoktu.
  • Cumhuriyet Halk Partisi o kadar acımasız eleştirilmiştir ki tarihten soyutlanarak tarihi unutularak o kadar sert eleştirilmiştir ki emin olun anlamakta bazen zorluk çekiyorum.
    • CHP'nin bu ülkede tek dikili ağacı yok demişlerdir.
    • İsmet Paşa asker kaçağı demişlerdir, hem Paşa diyorlar, hem asker kaçağı diyorlar.
  • Binlerce kişi buna inanmıştır. Ya bütün ömrü Savaş meydanlarında geçen, rütbe alan, komutanlık yapan bir kişi nasıl asker kaçağı olabilir?
  • 1921 30 Haziran'da Çocuk Esirgeme Kurumu kurulur çünkü yüzlerce çocuğun, belki binlerce çocuğun babası cephelerde şehit düşmüştür.
  • 1 metre demiryolumuz yoktu, yabancılar çalıştırıyordu. Milletinden topladığı vergilerle, birikimlerle Malatya'ya demiryolunu götürdü, Sivas'a demiryolunu götürdü, Niğde'ye demiryolunu götürdü, Adana'ya, Kayseri'ye, Diyarbakır'a, Afyon'a, Zonguldak'a, Erzincan'a, Erzurum'a, Batman'a, Kahramanmaraş'a demiryollarını götürdü, dikili ağacı yok diyorlar.
  • Kayseri'de uçak fabrikasının temelini attılar 1923'te. Motor bölümünün açılması ile güçlendirildi, 1950'li yıllara kadar fabrika kapanıncaya kadar bu fabrikada 112 savaş uçağı üretildi.
  • Denizyolları yabancıların egemenliğindeydi. Bir yasa çıkararak, Kabotaj Kanunu ile yabancıların elinden bütün bu haklar devralındı.
  • Anadolu demir ağlarla örüldü. Sadece demiryollarında mı yapıldı? Haydarpaşa Limanı’nı yabancılar çalıştırıyordu. İzmir havagazı şirketi, İzmir telefon şirketi, İstanbul telefon şirketi, İstanbul'daki tramvay, İstanbul'daki elektrik şirketi, Adana’daki elektrik şirketi, Ankara’daki havagazı, bunların tamamı yabancıların elindeydi, bunlar da devletleştirildi.
  • 1927 yılında resmi bir sayım yapılır, bu sayıma göre nüfusun yüzde 8’i okuma yazma biliyor.
  • Cumhuriyet Halk Partisi bunları yapmıştır, kötü mü yapmıştır, yanlış mı yapmıştır?
  • 1932-37 arasında Kırıkkale'de Entegre Silah Sanayi kurulur. Oyumuzun en düşük olduğu yerlerden birisidir. Kırıkkalelilere seslenmek isterim. O Entegre Silah Sanayi Cumhuriyet Halk Parti kurdu. Sizin dedeleriniz, çocuklarınız o fabrikalarda çalıştı, oralardan emekli oldu. Şimdi o fabrikaların durumu nedir?
  • Ispartalılar, Isparta'nın gülü meşhurdur. Aslında sadece Türkiye'de değil bütün dünyada. Gül yağ fabrikası kuruldu. Ispartalı kardeşlerim unutmasın, o fabrikayı kuran da Cumhuriyet Halk partisidir.
  • 1939'da Taş Kızak Tersanesi’nde Atılay Denizaltısı hizmete girdi.
  • 1940'ta köy enstitülerinin kurulmasıdır, eğer bugün bize güçlü bir kültür mirası bırakıldı ise bunun arkasındaki ölçüleri bu eskilerde yetişen insanlara borçluyuz.
  • 1945 yılında İşçi Sigortaları Kurumu kuruluyor, adı sonra sosyal sigortalar bugünkü adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kadroları sayesinde olmuştur.
  • Rize Çay Fabrikası, Rizelilere de seslenmek isterim. Çayı çay yapan çay fabrikası kuran Cumhuriyet Halk Partisidir.
  • 22 Eylül 1947 tarihli bir açıklaması var. Açıklamada şöyle der, Merkez Bankası'nın bünyesinde 176 ton altın rezervi vardır. 176 ton. Tüm fakirlikleri, tüm yoklukları, tüm devletleştirmelerine rağmen, fakat 1950 de ABD 'den bu ülke yardım almak zorundadır, çünkü Merkez Bankası kasası boştur.
  • 1950 seçimlerinde Demokrat Parti iktidarı olur, İsmet İnönü Çankaya'dan yürüyerek evine gider, gazeteciler sorarlar, “Paşam yenildiniz?” “Bu yenilgi, benim en büyük zaferimdir.” der. Çünkü artık ülkeye demokrasi gelmiştir.
  • Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir muhalefet kurulmasına müsaade etmesi, hatta bu muhalefeti ilk sıralarda desteklemesi dünya tarihinde görülmemiş bir olaydır. Evet milli kurtuluşçular demokrasi konusunda da dünya tarihinde görülmemiş olayların altına imza atmıştır. Bunları niye anlatıyorum? Gerçekleri bilelim diye anlatıyorum, tarihi bilelim diye anlatıyorum.
  • ABD başkanının İnönü'ye yazdığı meşhur bir mektup vardır. Oradaki (Kıbrıs) soydaşlarımız katledilir. İnönü müdahale eder, katliamı durdurulmasını ister. Johnson, İnönü'ye bir mektup yazar 5 Haziran 1964'te. 13 Haziran'da İnönü buna cevap verir. “Türkiye bir gün Kıbrıs'a askeri müdahale ızdırabında bırakılırsa, bu tamamıyla milletlerarası antlaşmaların hükümlerine ve gayelerine uygun olarak yapılacaktır.” der. “Uluslararası anlaşmalara aykırı davranırsa ben müdahale ederim.” diyor Johnson’a. 1.5 ay sonra Time Dergisi’ne verdiği bir demeçte, “Müttefikler tutumlarını değiştirmez derse, Batı ittifakı yıkılabilir, yeni şartlarda, yeni bir dünya düzeni kurulur ve Türkiye’ de bu dünyada yerini alır.” Diyor. Bu ne demektir, Egemen güçlere, “Biz kimsenin önünde boyun eğmeyiz.” Demektir. Benzer bir olay Cumhuriyet Halk Partisi, Milli Selamet Partisi koalisyonda, Ecevit, Erbakan koalisyonu da yaşandı. Kıbrıs çıkarmasına engel olmak istediler ama çıkıldı, öyle “Biz geliyoruz ha, yarın sabah oradayız falan yok.” öyle karar alındı, Ayşe tatile çıktı ve Kıbrıs'a müdahale edildi. Evet, Kıbrıs bugün bir “Barış Adası” olarak yerinde duruyor.
  • Cumhuriyet Halk Partili kadroları, “hem yurt içinde hem yurt dışında ülkenin çıkarları söz konusu ise gerisi teferruattır” diyen kadrolardır. Kıbrıs'a da böyle bakmak gerekiyor. Johnson mektubuna verilen cevapta da böyle bakmak gerekiyor.
  • Hangi koşullarda Türkiye'nin yönetildiğini vatandaşlarını bilmesini isterim. Bizim uçaklarımızın kullanamazsınız dediler, çıkarma gemilerimizi kullanamazsınız dediler. Kim destek verdi? Kaddafi, ona da Allah'tan rahmet dileyelim, sonra Kaddafi linç edildiğinde bugünkü kadro Kaddafi'nin linç edilmesini alkışladı. Ama ben, bu kardeşiniz Avrupa'da Kaddafi’ye yapılanı, sonunda onları eleştirerek dile getirdim. Ben, bu ülkeye tarihinde katkı yapmış, uçağını göndermiş, bizim yanımıza durmuş, kimseye sırtımı dönmem, biz sırtımızı dönmeyiz.

Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.