CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel: Tahminlerin üzerinde çok büyük bir destekle kurultayı kazanacağız

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, partisinin 4-5 Kasım'da yapılacak 38. Olağan Kurultayı’nı, “tahminlerin üzerinde bir destekle” kazanacaklarını söyledi. Özel, “Kaybedenin olmadığı dostluk ve barış ortamında bir kurultay geçmesi için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu için imza toplanmasından Kılıçdaroğlu’nun da rahatsız olduğunu belirten Özel, “Yakışmayan hırçınlık görüyoruz. Genel Başkan'ın ekibinde bir kurmay aklı kalmadığını görüyoruz. Milletvekili grubunda 55'e 45 öndeyiz” diye konuştu.

Özgür Özel, BBC Türkçe’nin de aralarında bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İsrail'in Gazze'de bir hastaneye yaptığı saldırıyı kınadıklarını belirten Özel, 3 günlük yas ilanını ve TBMM’de ortak kınama bildirisi yayımlanmasını doğru bulduklarını, Türkiye’nin sorunun çözümünde aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Salı akşamı El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamış, İsrail saldırıdan İslami Cihad örgütünü sorumlu tutmuş, örgüt İsrail'i yalanlayarak saldırıyla ilgisi olmadığını açıklamıştı.

'Favori olarak nitelendirdiğimiz bir sürece geldik'

Adaylığını açıklamasından sonraki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özel, CHP İzmir İl Kongresi’nde yaşanan gerginliğin parti kamuoyunda tepki topladığını ve bir daha öyle bir tablo yaşanmadığını söyledi. Özel, “Bir daha kimse öyle bir şeye yeltenmedi. Neredeyse ayakta alkışlanarak uğurlanmadığımızı bir yer görmedik. Böyle bir havayı biz de tahmin etmiyorduk” dedi.

Genel başkanlığa adaylığını ilk açıkladığında “Çok az imza alır” dendiğini, gelinen aşamada ise “Fark az olur, Kemal Bey kazanır” noktasına gelindiğini belirten Özel, “Biz gördüğümüz bu destekten oldukça memnunuz. Bugün geldiğimiz noktada geçtiğimizde favori olarak nitelendirildiğimiz bir sürece geldik” diye konuştu.

Gerek değişimciler, gerekse Genel Merkez’e destek verenler arasında, kamuoyunda “yıpranmış yüzler” olarak nitelendirilen isimler olduğunu kaydeden Özel, kendi destekçileri içinde yer alan deneyimli isimlerin parti yönetiminde yer almak istemediğini söyledi:

“Genç ağaçların yanında tecrübeli isimlerin de olması lazım. Arada bir fark var. Genel Merkez'deki arkadaşlar, ‘Biz de Genel Başkan da devam edecek’ diyorlar. Bizim tarafımızdaki arkadaşlar biz destek veririz ama yönetim kadrolarında olmayız diyorlar.”

Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kurultaydan sonra parti aleyhine konuşanları “partiden ayıracağı” sözlerini de eleştirdi.

Özel, “Kimin Genel Başkan olacağına delegelerimiz karar verecek. Sonucu belli gibi göstermek, delegelere saygısızlık olur” dedi.

Özel ayrıca CHP Genel Başkanı seçilmesi halinde partinin yönetim anlayışında da köklü değişikliklere gideceğini, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) içinde bir “gölge kabine” oluşturacaklarını açıkladı.

BBC

Özgür Özel, BBC Türkçe’nin de aralarında bulunduğu gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

'Yavaş ve İmamoğlu’nun adaylıklarına itiraz edecek değiliz'

Özgür Özel, bir soru üzerine, seçilmesi halinde belediye başkan adaylarını belirleme yetkisinin Parti Meclisi'nde (PM) olacağını ve vatandaş memnuniyetini esas alacaklarını söyledi. Özel, “Elbette Mansur Yavaş’ın, Ekrem İmamoğlu’nun Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımızın adaylığına itiraz edecek durumda değiliz” dedi.

'Tüm ittifak olanaklarını zorlamaya, olmayan yerlerde iddialı kampanya yürütmeye hazırız'

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde İYİ Parti ile ittifak için nasıl adım atacaklarına ilişkin soru üzerine de Özel, CHP’deki genel başkan değişiminin yeni müzakere zemini ve “beyaz sayfa” açılmasını sağlayacağını söyledi.

14 ve 28 Mayıs'taki seçimlerden sonra CHP’nin “ittifak yapma potansiyelinde” aşınma olduğunu kaydeden Özel, “İttifak yapma potansiyelimizin ancak değişim ile olacağını görüyoruz. Değişim gerçekleştikten sonra, tüm ittifak olanaklarını zorlarız. İttifak yapamadığımız yerlerde de çok iddialı kampanya yürütmeye hazırız” dedi.

İmza tartışması: 'Meclis grubunda yüzde 55’e 45 öndeyiz'

Özel, TBMM Genel Kurulu’nda Kemal Kılıçdaroğlu’na destek için imza toplanmasını eleştirdi, CHP Meclis Grubu'nda değişimcilere desteğin daha fazla olduğunu iddia etti:

“Genel Başkanımız da bu durumdan rahatsız olmuş. Bir iç rekabetin Genel Kurul salonuna taşınması kadar rencide edecek bir durum olamaz. Görev alan arkadaşlarımızın hırslarına yenik düşmesine veriyoruz bunu. Yakışmayan hırçınlık görüyoruz. Genel Başkan'ın ekibinde bir kurmay aklı kalmadığını görüyoruz. Bu Genel Başkan’a da iyilik değil.

“Üstüne düşsek, kimbilir neler çıkacak. Ama biz milletvekili grubunda 55'e 45 öndeyiz. Bir rakam vermeyeceğim ama tahminlerin çok üzerinde bir destek alacağız, kurultayı kazanacağız. Kaybedenin olmadığı dostluk ve barış ortamında bir kurultay geçmesi için üzerimize düşeni yapacağız.”

'Geri dönüşler, PM’nin yetkisinde'

CHP'nin 2018'deki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin de aralarında bulunduğu bazı isimlerin partiye dönmesi konusundaki soru üzerine de Özel, Cumhuriyet’in 100. yılında CHP'nin partiden ayrılanlara kapılarını açmasının kötü bir fikir olmadığını söyledi. Partisinin büyümesinden yana olduğunu kaydeden Özel, “Bu dönüşler PM’nin yetkisindedir, önceden Genel Başkan'ın söz vermesi doğru değildir” dedi.

Kurultayda bazı delegelerin boş oy kullanarak, genel başkanlık seçiminin üçüncü tura kalmasını sağlayacağı iddialarına ilişkin de Özel, bu iddiaların “Genel Merkez tarafından dile getirilmiş olabileceğini" savundu:

“Bizim seçimi kazanacak oyumuz varsa, alırız seçimi. Neden boş oy attıralım. Biz 701 oy alamıyorsak niçin oradan birileri 150 boş oy attırıyor. Demek ki bir başka hesap içinde olan başkaları var.”

'Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanacaksa o aday olur'

Gazetecilerin “Emanetçi misiniz?” sorusuna, “Hepimiz Gazi Mustafa Kemal’in emanetçisiyiz” yanıtını veren Özel, 2028’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde adayın, temayül yoklamasıyla belirlenmesini sağlayacaklarını söyledi:

“2028 tarihindeki cumhurbaşkanı adayı için seçimi kim kazanacaksa o aday olur, bu kadar nettir.“

'CHP ne bir Alevi partisidir, ne de CHP’nin seçim sonucuna göre Aleviler bir yere gider'

Genel başkan seçilmesi halinde, “Alevilerin CHP’den uzaklaşacağı” iddialarına ilişkin bir soruya ise Özel, şu yanıtı verdi:

“CHP ne Alevi partisidir ne de seçim sonuçlarına göre Aleviler bir yere gider. Aleviler sevgilerinden şimdiye kadar Özgür Özel'i mahrum etmedi. Bu konularda beklenti içinde olan kim varsa çaresizliğinden yapıyor. Değişim olursa bu partide bir Alevi yerinden olmaz.”

BBC News / Ayşe Sayın (özel haber)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.