Çavuşoğlu ve Akar Ukrayna'da

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma bakanı Hulusi Akar, resmi görüşmeler için gittikleri Ukrayna'da mevkidaşları ile görüşmelerde bulundular.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ve Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yapılan Quadriga ( 2+2, Dörtlü Görüşme) formatındaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, konuşmasında, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz” diye konuştu.

Ukrayna ile Türkiye dışişleri ve savunma bakanları ile bugün gerçekleştirilen Quadriga formatındaki görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Dmıtro Kuleba ve Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Önemli kararların alındığı görüşme ile ilgili yeni hedefler açıklandı. Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Kırım Platformuna desteğimizi bugün bir kere daha yineledik. Türkiye olarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz. Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz.” diyerek Türkiye’nin Ukrayna’ya olan desteğini yineledi.

Basın toplantısında ilk olarak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba söz aldı. Kuleba, Türkiye ile ilk kez gerçekleştirilen Quadriga formatındaki toplantının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğine inandığını belirterek, “Meslektaşlarımla beraber, Cumhurbaşkanlarımızın başkanlığındaki Quadriga formatının, Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde itici bir güç olacağına inanıyorum, aynı zamanda bizim bulunduğumuz bölgede önemli rol üstleneceğine güvencim tamdır. Quadriga formatının ardından Ukrayna’nın Avrupa Atlantik Entegrasyonu yolundaki Türkiye desteği çok önemli olacaktır.” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE FARKLI BİR BOYUT KAZANDIRACAK

İki ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarının yer aldığı dörtlü formattaki mekanizmanın ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, stratejik ortak Ukrayna’yla ikili iş birliğine bugün yeni bir boyut kazandırdıklarını dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin her alanda hızlı geliştiğine işaret ederek, koronavirüs salgını döneminde bile karşılıklı ziyaretlerin sürdüğünü anımsattı. Çavuşoğlu, “Pandemiye rağmen 1 milyon Ukraynalı misafirimizi ülkemizde konuk etmekten büyük mutluluk duyduk. Tabii Antalyalı olarak, Ukraynalı turistlerin büyük bir çoğunluğu da kendi şehrime geldi. Ondan da ayrıca mutlu oldum.” dedi. 

“KIRIM PLATFORMUNA DESTEĞİMİZİ YİNELEDİK”

Çavuşoğlu, görüşmelerde, Kırım Tatar Türklerine el birliğiyle nasıl daha fazla destek olabilecekleri konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Kırım Platformuna desteğimizi bugün bir kere daha yineledik. Türkiye olarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyoruz. Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer platformlarda bunu açıkça söylüyoruz. Donbas bölgesindeki sorunun da yine Ukrayna’nın sınır bütünlüğü çerçevesinde çözülmesini istiyoruz ve Donbas’taki ateşkesin küçük çaplı ihlallere rağmen devam etmesinden de memnuniyet duyuyoruz.”

“SOMUT TOPLANTILAR GELİŞTİRMEKTEN MEMNUNUZ”

Yoğun geçen programlarında yapıcı, somut toplantıları gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Akar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal tarafından gerçekleşen kabullerde görüş paylaşımında bulunduklarını belirtti. Akar, “Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Zelenskıy tarafından çizilen çerçevede burada bir kez daha tekrarlanmış oldu ve bizim Savunma Bakanları olarak yapacağımız konular çok açık, net ortaya çıktı.” diye konuştu.

“ASKERİ EĞİTİM VE İŞ BİRLİĞİ ANLAMINDA ÖNEMLİ MESAFE KAYDETTİK”

İstanbul’da ekim ayında gerçekleştirdiklerinin devamı niteliğindeki Kıyiv’de yaptıkları toplantılarda, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik alanlarında görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Akar, “İstanbul’da belirlenen görüşmelerle ilgili ilerlemeleri karşılıklı görüşme fırsatı bulduk. Daha sonra ‘Quadriga’ olarak adlandırılan 4’lü toplantıda da daha teferruatlı şekilde iki ülke, bölge yararına neler yapabileceğimizi konuştuk ve önemli kararlar aldık. Ortak tarihimiz, kültürümüz olan stratejik ortağımız Ukrayna ile olan ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. Bu çerçevede savunma ve güvenlik konularında askeri çerçeve anlaşması çerçevesinde askeri eğitim iş birliği konusunda önemli mesafeler kaydettik.”

UKRAYNA’NIN AB VE NATO ENTEGRASYONUNA TAM DESTEK

Ukrayna’nın Avrupa Atlantik kurumları ile entegrasyon çalışmalarına her ortamda destek verdiklerini bildiren Akar, “Bu çerçevede hem Ukrayna’da silahlı kuvvetlerde yapılacak yenileştirmeler, reformlar hem de AB ve NATO gibi kurumlardaki entegrasyon süreçlerine tam destek verdiğimiz gibi bunun da sonuçlarını almaya başladığımızı görüyoruz.” diye konuştu.

EĞİTİM VE TATBİKAT PLANLANIYOR

İki ülke arasındaki eğitim ve tatbikatların planlandığını ve bunların uygulandığını ifade eden Akar, “Karadeniz’deki mevcut durumun, barış ve istikrarın çok önemli olduğunun farkındayız. Bu konuda çok dikkatli ve hassas davrandığımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Herhangi bir provokasyona, gerilime meydan vermemek için de her türlü tedbiri alıyoruz. Karadeniz’deki faaliyetlerimizi Montrö’nün çizdiği çerçevede yürütüyoruz. Bunun da hem ülkelerimiz hem de Karadeniz’e kıyıdaş ülkeler için çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI HATIRLATILDI

Türkiye-Ukrayna Karma Ekonomik Komisyonu eşbaşkanları olarak da çalışmaları sürdürdüklerine vurgu yapan Akar, “Sadece savunma ve güvenlik konularına değil aynı zamanda ticaret, yatırım ve turizm konularında da önemli çalışmalar yapıyoruz ve bunların da önümüzdeki dönemde meyvelerini alacağımızı ve iki ülke için de çok yararlı çalışmalar olacağını da buradan belirtmek istiyorum. Özellikle Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasından sonra ticari ilişkilerin, yatırımların ve turizm ile ilgili çalışmaların çok daha hızlı ve yararlı bir şekilde ilerleyeceğini belirtmek istiyorum.” dedi.

“İKİ ÜLKENİN SİLAHLI KUVVETLERİ İLE İŞ BİRLİĞİ YOĞUNLAŞTIRILACAK”

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, iki ülke arasındaki iş birliğinin yoğunlaştırılması konusunda kararlı olduklarına dikkat çekerek, “Bugün dört bakanın katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantı tarihi bir olaydır. Bu toplantı, Ukrayna ve Türkiye yönetiminin, stratejik ortaklığın geliştirilmesine ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bugünkü görüşmemizde özellikle Karadeniz ve Azak denizindeki güvenlik durumunun ele alınması tesadüf değil. Bu bölgeler, Rusya’nın saldırgan politikasından dolayı ciddi baskıya maruz kalıyor. Bu konu özellikle iki ülkeyi de ilgilendiriyor. Bu konuda Türk meslektaşlarımla tam karşılıklı anlayışa sahip olduğumuzla ilgili memnuniyetimi dile getirmek istiyorum. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan, askeri çerçeve anlaşmasının maddelerini hayata geçirerek, iki devletin silahlı kuvvetleri arasında iş birliğinin yoğunlaştırılması konusunda kararlıdır. Bu bağlamda, iki ülke arasında güvenlik konularının ele alınacağı istişare mekanizmasının oluşturulması konusunda kararlıyız. Söz konusu formatın çok uygun olacağını düşünüyorum.” dedi

SİHA ÜRETİM VE TEDARİKİNE İLİŞKİN ANLAŞMA

Taran, askeri teknik iş birliğinin de geliştirildiğinin altını çizerek, “Aynı zamanda Türkiye ile olan askeri teknik iş birliğimizi de geliştiriyoruz. Bu hafta Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için korvet ve SİHA üretimi ve tedarikine ilişkin anlaşmalar imzalandı. Ülkeler arasındaki stratejik ortaklığın Ukrayna’nın NATO üyeliği bağlamında ele alınmasını isterim. Ukrayna ile Türkiye arasındaki inisiyatiflerin uygulanması Karadeniz’de istikrarın teminini ve Ukrayna’nın Avrupa Atlantik güvenlik sistemine eklenmesini sağlayacak.” diye konuştu” diye kaydetti.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.