Askerlik Uzadı mı Tartışmaları..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

2019 yılı itibarıyla 6 aya düşürülen askerlik hizmetiyle ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Askerliğin uzadığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde bedelli askerlik ücretlerine yüzde 13,50 oranında zam gelmiş ve bedelli askerlik ücreti 39 bin 788 TL olmuştu. 

ASKERLİK UZADI MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Savunma Komisyonunda kabul edildi. Söz konusu teklife göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesinde uzmanlık eğitimi gören misafir askerî personele, aynı bölgede eğitim görenlerde olduğu gibi ödeme yapılacağı aktarıldı. Meclis'te kabul edilen teklifte askerlik süresinin uzatıldığına dair bir madde bulunmuyor. 

ASKERLİK KAÇ AY?

Geçtiğimiz yıllarda alınan kararla kısa ve uzun dönemler için askerlik süresi 6 ay olarak yapılıyor.

2019'da yapılan değişiklikle askerlik süreleri yeniden düzenlenmişti. Resmî Gazete'de askerlik süresiyle alakalı alınan karar yayımlanmıştı. Resmî Gazete'de askerlik süresiyle ilgili şu ifadeler paylaşılmıştı;

Askerlik çağı; muvazzaflık, yoklama ve yedeklik olmak üzere 3 döneme ayrılıyor.

Hizmet süresi; er ve erbaşlar için 6 ay, yedek astsubay ve yedek subaylar için de 12 aydır. Hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya ya da yarısına kadar düşürmeye Cumhurbaşkanı karar verir. Böyle belirlenen hizmet zamanı 6 aydan az olmaz.

Er ve erbaşlardan isteyenler, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarih itibarıyla Millî Savunma Bakanlığı tarafından uygun bulunacak sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak şartıyla bu Kanun hükümlerine göre askerlik hizmetlerini sürdürür ve bu sürenin ardından terhis olur. Böyle askerlik hizmetini sürdürenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmeyecektir. Bunlar ile ilgili muvazzaflık dönemi için askerlik hizmetinden sayılmayan sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu yükümlüler ile ilgili ilk 6 aylık hizmet süresi için ayrı, diğer 6 aylık hizmet süresi için de ayrı terhis belgesi verilir.

Öte yandan askerlik hizmeti yedek astsubay, yedek subay, er ve erbaş yapılıyor.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Geçen senenin ikinci yarısında 37 bin 70 Türk lirası olan bedelli askerlik ücreti, 2021'in ilk yarısında 39 bin 788 Türk lirası olarak belirlendi.

Geçen sene ocak–haziran zamanında 35 bin 54 Türk lirası olan bedelli askerlik ücreti son 1 senede yüzde 13,50 oranında zamlandı.

Dövizli bedelli askerlik yapmak isteyen yurt dışındaki vatandaşlar da 2019'un ikinci yarısında 5 bin 563 avro ödeme yaparken, bu sene 4 bin 402 avro ödeyecek. (Haber Erk)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.