Anayasa Mahkemesi, HDP iddianamesini eksik evraktan iade etti

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılmasına ilişkin dava açılması talebiyle hazırlanan iddianameyi eksik buldu. AYM, iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti. Karar oy birliğiyle alındı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karara tepki gösterdi, "HDP'nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre iade kararı, "partinin yetkili organlarının eylemleriyle Anayasa'nın 68 ve 69. maddesinde düzenlenen 'odak olma' fiili arasında gerekli ilişkilendirmelerin yapılmadığı" tespitine dayanıyor. AYM Genel Kurulu, iddianamede Anayasa'nın parti kapatmayı düzenleyen 68 ve 69. maddelerinde "terör örgütünün odağı olma" suçlamasının yer aldığına, bu iddianın da kişilerin eylemlerine dayandırıldığına ancak partiyle ilişkilendirilmediğine hükmetti.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre ise Yüksek Mahkeme bu nedenle HDP'nin, "terörün odağı olduğu" iddiasının zayıfladığına işaret etti. AYM ayrıca, iddianamenin parti kapatmaya ilişkin yargılama usullerine de aykırı olduğu görüşüne yer verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, eksikleri tamamlayarak iddianameyi AYM'ye sunmasının ardından yeniden ilk inceleme yapılacak.

AYM Genel Kurulu, daha sonra belirlenecek bir günde tekrar toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

Bahçeli: AYM, Türkiye'nin terör ve bölücülükle mücadelesine duyarsız, ilgisiz ve açık ara mesafeli

Öte yandan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP iddianamesini usul eksiklikleri nedeniyle iade eden Anayasa Mahkemesi'ne sert tepki gösterdi.

Devlet Bahçeli, "Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğünden mi yanadır, yoksa bölücülüğün mü şakşakçısıdır? HDP'nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır" görüşünü savundu.

Bahçeli, AYM'nin iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade kararının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "usul eksiklikleri bahanesiyle" zaman kazandığını belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Anlaşılan odur ki, Türkiye'nin terör ve bölücülükle mücadelesine Anayasa Mahkemesi duyarsız, ilgisiz ve açık ara mesafelidir. Bahsi ileri sürülen eksikler veya usulü etkileyen açmazlar şühedaya nasıl anlatılacak, milli beka ve milli güvenlik mülahazalarıyla nasıl bağdaşacaktır? Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüğünden mi yanadır, yoksa bölücülüğün mü şakşakçısıdır? Dağda elde edilen başarıların TBMM'de kaybına tahammülümüz asla olamayacaktır. HDP'nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır."

Bahçeli, beklentisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianameyi yeni baştan düzenleyip, yeniden HDP'ye kapatma davası açması olduğunu ifade etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin temelli kapatılması talebiyle hazırladığı iddianamede partinin "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" öne sürülüyor; HDP'nin eski ve yeni üyeler ile yöneticileri dahil 687 kişiye 5 yıl boyunca siyaset yapmasının yasaklanması talep ediliyor.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

KAYNAK,GETTY IMAGES

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise mahkemenin kararı öncesi, "AYM'nin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı iddianameyi reddetmesini bekliyoruz" demişti.

Mardin'de yaptığı açıklamada, "Ben hala Anayasa Mahkemesi'nde vicdanlı hukukçular olduğu inancımı koruyorum. Bugün raportörün ilk inceleme sonucu üzerinden AYM Genel Kurulu ilk kararını verecek. İddianameyi kabul etme ya da reddetme konusunda kararını verecek" diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"AYM'de vicdanlı hakimlerin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı belgeyi reddetmelerini bekliyorum. Raportörün ilk belirlemeleri de zaten biraz mahcup da olsa bu iddianamenin ne kadar saçma, hukuk dışı hazırlandığını ortaya koyuyor. AYM'nin kararının daha da ileri bir noktada olmasını bekliyoruz."

BBC Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, izlenecek stratejiyi belirlemek için hafta sonundan itibaren yetkili kurulları ile toplantılar düzenleyen HDP yönetimi, "Yeni parti kurulması, mevcut partilerden birine geçilmesi ya da partinin feshi, bağımsız adaylık" seçeneklerinin ilerleyen süreçlerin gündemi olabileceğini değerlendiriyordu.

Davanın açılması halinde ilk aşama için "partiyi savunma, kapatmaya karşı kamuoyu oluşturma" görüşü ön plana çıkmıştı.

Bu kapsamda iç ve dış kamuoyuna, HDP'ye yönelik davanın "hukuki olmadığı" ve kapatma ile "Sadece HDP'nin değil, Türkiye demokrasisinin kaybedileceğinin" anlatılması benimsenmişti.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.