Akdeniz’de Türkiye-Yunanistan gerilimi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye ile Yunanistan arasında süren Doğu Akdeniz krizi, Ankara’nın 2019 sonunda Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile deniz yetki alanı anlaşması imzalamasının ardından hızla tırmanışa geçti.

Türkiye’nin bu diplomatik hamlesinden aylar sonra Yunanistan da Mısır hükümetiyle, Türkiye-Libya anlaşmasını bertaraf etmeyi amaçlayan ve Meis Adası’nın 41 bin kilometrekarelik bir kıta sahanlığı olduğu iddiasından geri adım attığı bir anlaşması imzaladı. Bu gergin diplomatik süreçte, iki ülke neredeyse savaş noktasına geldi.

21 Temmuz’da Türkiye'nin doğalgaz araması için gönderdiği Oruç Reis araştırma gemisinin Meis’in güneyine hareketiyle başlayan süreçte iki ülke sıcak çatışmanın eşiğinden döndü. Önce Meis ardından Karaada'ya asker çıkaran Atina, Ankara’yla diplomatik çözüme de yanaşmayan taraf.

Fransa’nın tam desteğini alan Yunanistan’ın hedefi AB’yi Türkiye’ye ambargo uygulamaya ikna etmek. Türkiye ise Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'deki deniz politikasını şekillendiren Mavi Vatan hedefleri kapsamında, kendi ilan ettiği karasularındaki faaliyetlerini sürdürmekte kararlı. (Sputnik)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.