1993 Bingöl Katliamı: 33 Türk askerinin şehit edildiği kanlı terör olayı unutulmuyor

Bölücü terör örgütü PKK'nın, 24 Mayıs 1993 tarihinde Bingöl-Elazığ kara yolunda 33 silahsız askeri şehit etmesinin üzerinden tam 30 yıl geçti. Hain terör saldırısında hayatını kaybedenlerin acısı hala taze...

Takvimler 24 Mayıs 1993'ü gösterdiğinde, eli kanlı terör, Türkiye'de yıllar geçse de hafızalardan silinmeyecek kanlı bir katliama daha imza atarak onlarca can aldı. Malatya'dan usta birliklerine gitmek için sivil otobüslerle yola çıkan 33 Türk askerine yönelik bölücü terör örgütü PKK tarafından, hain bir saldırı düzenlendi.

Vatani görevleri için birliklerine doğru yola çıkan sivil kıyafetli ve silahsız 33 er, saat 18.00 sıralarında Bingöl-Elazığ kara yolu Bilaloğlu köyü mevkisinde pusuya düşürüldü. Askerleri taşıyan araçların önü PKK'lı teröristlerce kesildi ve 36 asker rehin alındı.

Olayın meydana geldiği noktada, 3 öğretmen de askerlerle birlikte alıkonuldu. Olay akşamı 33 asker, PKK'lı teröristler tarafından acımasızca katledilirken öğretmenler de daha erken saatlerde kurşuna dizildi...

Atılan 570 kurşun ile silahsız 36 askerden 33'ü hayatını kaybederken 3'ü, PKK'lılarca öldü sanılarak bırakıldı. İlk atışlarda ölmeyenlere ise tekrar tekrar ateş edildi.

İki gün sonra  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği karşı operasyon ile katliamı işleyen PKK'lı teröristlerden 67'si öldürüldü.

30 Haziran 2007 tarihine gelindiğinde 33 silahsız erin katledildiği, Bingöl'e 13 kilometre uzaklıktaki "Anıttepe" ismi verilen alana, şehitlerin aziz hatırasını yaşatmak için Türk Bayrağı şeklinde anıt mezar yapıldı.

Vatanı için toprağın bağrına düşmüş her bir kahraman Türk askerini, polisini, öğretmenini, vatandaşını saygı ve rahmetle anıyoruz.

Ruhları şad olsun!

Yaşları 21-26 arasındaki şehitlerin isimleri ve memleketleri ise şöyle:

"Abdullah Kara-Antalya,

Adem Zongur-Kırıkkale,

Ahmet Apak-Denizli,

Ahmet Aran-Manisa,

Ali Arar-Konya,

Aydın Kuzey-Çanakkale,

Baki Umutlu-Denizli,

Birol İrfan Askar-Afyonkarahisar,

Cavit Yaman-Samsun,

Ercan Çobanoğlu-Denizli,

Erkan Kaçan-Konya,

Hasan Gültutan-Hatay,

Haydar Aslan-Trabzon,

Hikmet Özdemir-Malatya,

Hilmi Şahin-Konya,

Hüseyin Çelik-Denizli,

İbrahim Erten-Konya,

İlyas Uyar-Konya,

Mehmet Öztürk-Denizli,

Mehmet Tura-Adana,

Mevlüt Özkan-Konya,

Murat Elibol-Çanakkale,

Murat Menteş-Bolu,

Musa Sarıgöz-Osmaniye,

Mustafa Koçanoğlu-Denizli,

Mustafa Yılmaz-Konya,

Nihat Odabaşı-Kastamonu,

Ramazan Akkaya-Kastamonu,

Selahattin Aysan-Isparta,

Şenol Cansız-Samsun,

Şeref Tay-Denizli,

Uğur Bozacı-İstanbul,

Ünal Kalafat-İstanbul."

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.