Türkiye bizce hem devlet hem de özel sektör bazında teknolojiye yatırım yapmak zorundadır. Dijital Dünya’nın günlük hayatımıza her gün yeni ürünleri sokmasıyla her şey farklılaşıyor. Ülke olarak İHA ve SİHA'da gelinen başarı bizi mutlu ediyor. İnsansız Hava Araçları İHA ile birlikte üretilen Silahlı İnsansız Hava Araçları ülke savunmasına büyük katkı sağlarken, Türk Ekonomisine de katkı sağlıyorlar.

Birleşmiş Milletler’in daimi 5 üyesi Amerika-Rusya-Çin-İngiltere ve Fransa Güvenlik Konseyi’ni oluştururken, aynı zamanda Dünya’nın en fazla silah üretip satan ülkeleri durumundadır. Bu ülkeler kendilerine rakip olacak diğer ülkeleride silah pazarına sokmamaya çalışırlar. Bu ülkeler kadar üretim yapamayan ama ciddi şekilde her türlü silahı üreten ülkeler var.

Türkiye de İHA ve SİHA’daki başarılarından sonra engellenmeye çalışılıyor. Bu silahların yapımında kullanılan bazı malzemeleri satmayı kesiyorlar. Amaç Türkiye bunları üretemesin. İşte tam bu noktada da bizim teknolojiye yönelmemiz gerekiyor. Senelerdir bir çok büyük şehir belediye başkanlarına tavsiye ettiğim şey biri silikon vadisini kurmalarıdır. Bu iş içinde Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışarak özel sektör bu tür silikon vadilerini kurabilirler.

Türkiye'de çok yetenekli bilgisayar uzmanı genç bir nesil var. Üniversitelerin bir çoğunda Bilgisayar Mühendislikleri genç yetenekleri bekliyorlar. İşte gelecekteki bir çok mesleğin temeli dijitale dayanacağı için bizim ülke olarak bunu düşünerek yatırımlar yapmamız gerekiyor.

1985-1986 Yıllarında Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi Hindistan'da teknolojik seferberlik başlatarak her yere "fiber optik kablo" döşemeye başlıyor. Geleceğin bunda olduğunu düşünüyor. Elektrik olmayan köylere de jeneratör göndererek kablolar döşetiyor. İşte günümüzde de Hindistan, sadece yazılım ihracatından 120 milyar dolar para kazanıyor. Türkiye ise tüm sektörleri dahil sadece yılda 167 milyar dolar ihracat yapabiliyor.

Biz okullarda çocuklarımıza kodlama dili öğretmeliyiz. Kodlama bilen 2-3 arkadaş bir araya gelip bir uygulama yazıyor o uygulama 2-3 milyar dolara satılabiliyor günümüzde, sonuçta ekonomik bir katkı ülkeye giriyor.

Yazılım ve Mobil Sistemler üreterek dünya’ya satan Hindistan da milyonlarca insan bu işten ekmek yiyor. Türkiye de artık kendi yazılım şirketlerini dünya piyasasına çıkarmaya çalışıyor.

Türk Yazılım Şirketlerinden Low-Code Hamlesi

Geçtiğimiz günlerde iş ve ekonomi dünyasının başarılı ismi Dr. R. Erdem Erkul tarafından kurulan Cerebrum Tech, Silikon Vadisi merkezli Smartface ile bir iş birliğine imza attı. Bu iş birliğiyle Türkiye’nin low-code platformlar alanında sektörün öncü ülkeleri arasına girmesi hedefleniyor.

"Gençlere ilham veren misyon"

Geleceğin dijital ekonomi ve ekosistemi çevresinde şekillendiğini söyleyen Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul,

“Dijitalleşmenin getirdiği dönüşüm bazı meslekleri geri plana atarken, bazı yeni meslekleri de beraberinde getiriyor ya da belirli meslek grubunun içindeki niş bir noktanın parlaması bazen ufacık bir teknoloji gelişme sayesinde gerçekleşiyor. Bu anlamda önümüzdeki yıllarda dijital okuryazarlığa sahip olma, dijital becerileri arttırma gibi yeteneklere sahip olmak oldukça önemli. Low-code becerileri sayesinde ülkemizdeki pek çok gencin, teknoloji sektöründen hayatını kazanabileceğini düşünüyorum. Bu ülkenin gençlerine ilham veren bir teknoloji şirketi misyonu üstlendiğimiz süreçte, Silikon Vadisi merkezli Smartface ile iş birliği adımları atmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Sürecin ülkemize ve teknoloji dünyasına katkı sağlamasını diliyorum.” dedi.

Bu sadece bir örnektir ve teknolojiye yatırım yapacak şirketlerin artmasını umuyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.