AMERİKALI FULLBRİGHT 73 YAŞINDA

1947 Temmuz ayında ABD Kongresi Türkiye’ye Silah Yardımını onayladı. İsmet İnönü buna çok sevindi. 1947 Aralık ayında da Türk Eğitim Sistemini Amerikalılara teslim etti. "Fullbright Eğitim Komisyonu" kuruldu. Bu komisyon ülkedeki Milli Eğitimi kendi kafasına göre planladı. Komisyonda 4 Amerikalı Eğitimci bulunurken, 4 tane de Türk vardı. Ortak alınan kararlarda eşitlik çıkarsa dışarıdan biri gelip oy kullanacak. Bu kişi ise ABD Büyükelçisidir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti arasında 27 Şubat 1946 tarihinde Kahire’de imza edilen anlaşma gereğince temin edilen paraların kullanılmasına dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti arasında 27 Aralık 1949 tarihinde Ankara’da imza edilen bu anlaşma onanmıştır…

Anlaşmanın başlangıcı da şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti; Eğitim sahasında yapılacak temaslarla bilginin ve meslekî istidat sahiplerinin daha geniş mikyasta mübadelesi suretiyle Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri milletleri arasında karşılıklı anlaşmayı daha ziyade inkişaf ettirmek arzusunda bulunduklarından…”

2’nci Dünya Savaşı bittikten sonra dünya Doğu ve Batı olarak ikiye bölündü. Sovyetler Birliği savaş sırasında işgal ettiği ülkeler Polonya-Baltık Ülkeleri-Macaristan- Çekoslovakya-Doğu Almanya-Bulgaristan ve Romanya’yı da içine alan bir komünist blok oluşturdu. 1947 yılına gelince Stalin Türkiye’den Boğazlarda Üs kurmak istedi. Ayrıca Ardahan-Artvin gibi bölgelerde de toprak talebinde bulundu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Amerika’ya yanaşarak, destek istedi. O zamanlarda Birleşmiş Milletler kuruldu. Bunu Nato izledi. Amerika ise ekonomileri yerle bir olmuş Avrupa Ülkelerini kalkındırmak için Marshall Yardımını başlattı. Bu yardımdan daha sonra Türkiye ve Yunanistan da yaralanmaya başladı.

ABD Desteği Türk Basınında büyük bir keyifle karşılanırken, Amerika ise planlarını hazırlamaya başladı. Sonuçta elçinin Türk üyelerin istediği şekilde oy kullanmadığını da anlayabiliyorsunuz.

İlk-Orta-Lise- Üniversite ve İlahiyat Fakültelerine, hatta İmam- Hatip Liselerine kadar okunacak kitaplar, verilecek eğitimler bu komisyondan çıktı. Bizim zamanımız da yani 40 yıl önce Liselerde aniden Modern Matematik denilen bir rezillik kabul edildi ve okutulmaya başlandı. Medeniyetin oluşmasına en büyük katkıyı veren cebir ve geometri kitapları kaldırıldı. Bu projenin başındaki olan kişinin kimliği sonraki yıllarda ortaya çıktı. Avrupa'daki bazı ülkelerin Milli Eğitim Bakanlarına Modern Matematik kitabını tavsiye eden bu Yahudi, ülkemize gelerek bizim Milli Eğitim Bakanlığı'na da teklif etti. Bakanlıkta bunu yenilik diye kabul etti. Sonuç’ta bu ülke sanayide geri kaldıysa bu Modern Matematik denilen uydurma Matematik ve benzeri sözde eğitim kitapları yüzündendir.

Başka bir önemli olay da Liselerde öğretilen Tarih kitaplarında yaşandı. Yeni Nesilleri Türk Tarihinden uzaklaştırmak için, insanlık tarihinden başlatılan tarih kitaplarında Yunanlılarla Persler arasındaki savaşlar, Yunan ve Roma Uygarlıkları ve onların savaşları öğretildi. Pön Savaşları veya Kartaca ile Roma arasındaki tarihin yanı sıra Orta Çağ Tarihi öğretilirken, Türk Tarihi kısa geçilmişti. 1071'deki Malazgirt Savaşı’nı Türklerin Anadolu’ya giriş tarihi olarak yazan bu sahte tarihçi, MÖ 500 ‘lerde Anadolu’ ya gelip devlet kuran İskitleri-Medleri yazmamıştır. Hititlerin Türk olduğu artık kabul edildi. Bugün Anadolu'da Türklerin varlığı 2500 yıldan fazla olurken, neden bu 1071 tarihi ortaya atıldı derseniz. Düşünce şudur: Anadolu'da Antik Çağ Uygarlıkları vardı, sonra da Roma ve Bizans vardı. 'Türkler gelip işgal ettiler' diyen gizli düşünce bugün hala kabul ediliyor.

Fullbright Eğitim Komisyonu yerine İsmet İnönü-Menderes iktidarları döneminde Köy Enstitülerine devam etselerdi, bugün Türkiye daha modern ve güçlü bir ülke olurdu. Amerikan Komisyonu ayrıca Üniversitelerde okuyan yetenekli gençleri alıp kendi ülkesine götürdüler. Birçoğu da Amerika da kalarak onların ekonomileri için çalıştılar. Bazı öğrenciler de Amerikan dostluğunu sürdürmeleri için politikaya yönlendirildiler ve gizlice desteklendiler.

Ben, hiçbir ülkenin kendi Milli Eğitim Sistemini yabancılara bırakıp onların isteklerini yerine getirdiğini görmedim. Bu düzen ancak sömürge devrinde olurdu. İsmet İnönü’nün bu hataları yüzünden Türkiye Amerika’nın gizli sömürgesi olmuş dersek abartmış olmayız. Öyle ki Amerika bugün Türkiye’ye karşı düşmanca tavırlarını sürdürüyor. Yeni Başkanın neler yapacağını da 2021'de göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.