Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ilk kez 2017'de duyurduğu mega dikey kent projesinden tanıtım görüntüleri yayınlandı. Proje bittiğinde yaklaşık 500 milyar dolara mal olması, 9 milyon kişiye ev sahipliği yapması ve tamamen yenilenebilir enerjinin kullanılması planlanıyor. Suudi Arabistan, çölün ortasına inşa etmeyi planladığı "Line" isimli mega dikey kent projesinin ayrıntılarını yayınladı.

Genişliği yalnızca 200 metre ancak uzunluğu 170 km'yi bulacak. Deniz seviyesinden 500 metre yüksekte olacak. İçinde karayolu, otomobil veya konvansiyonel karbon salınımlı araçlar olmayacak. Yüksek hızlı raylı ulaşım kullanılacak. Gücünü yüzde 100 yenilenebilir enerjiden alacak, sıfır emisyon hedefiyle de çevreye olabildiğince saygılı olacak.

Uzmanlar bu tarz izole bir kentleşme örneğinin 'Mars'ta yaşamaya benzetiyor. Uzmanlar ayrıca kâğıt üzerinde sıralanan özellikleri kulağa oldukça iyi gelse de, projenin insanların kentten dışarı çıkma isteklerini görmezden geldiğine dikkat çekiyor. Projeye eleştiriler olsa da inşaat çalışmaları başlamış durumda. 2030'a gelindiğinde 1,5 milyon kişinin yaşayacağı kapasiteye ulaşacağı belirtiliyor.

NASA’ya göre ise 2036 yılında dünyaya gökdelen büyüklüğünde bir göktaşının çarpacağını açıklaması gelince Suudi Prens’te milyonlarca insanın yeraltında yaşayacağı “Dikey Kent” Projesini başlatıyorsa bir yerlerden haber almış demektir. Yeraltında milyonlarca insanın yaşayabileceği kentlerin inşaatı 1950’lerde Nükleer Savaş nedeniyle Amerika ve Rusya’da yapılmaya başlandı. Bir benzerini ise Suudi Arabistan’ın yapmaya başlaması da zamanlama açısından dikkat çekiyor. Projeye göre ülkedeki seçilmiş 9 milyon insan bu şehre yerleşecek. 2030 Yılına kadar da bir bölümü tamamlanıp, 1.5 milyon kişi yerleştirilecek.

Gerçek göktaşı felaketi 2036’da

Rusya’nın Çelyabinsk kentinde geçen hafta bin 200’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan son yüzyılın en büyük meteor yağmuru felaketinin daha kapsamlısı 2036’da yılında bekleniyor.

NASA, dünyanın 2036 yılında çok büyük bir asteroit tehlikesiyle karşılaşacağını açıkladı. Zira, 2004 yılında keşfedilen Apophis isimli bir asteroit 2029 ve 2036 yıllarında dünyanın çok yakınından geçecek. Rusya Uzay Ajansı Apophis’in, çarpması halinde 20 bin atom bombası gücündeki asteroide karşın tüm önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı. Öte yandan, asteroit felaketlerine karşı erken uyarı sistemi geliştirilmesi için ABD’nin Hawaii Üniversitesi harekete geçti. Apophis dünyaya çarparsa oluşan toz bulutları bir yıl boyunca güneş ışınlarını engelleyecek.

Apophis göktaşı nedir?

Bernardi tarafından Kitt Peak'de keşfedilen, Aten sınıfı Dünya'ya yakın bir yörüngesi bulunan bir meteorittir. Mısır kötülük tanrısı Apofis'in ismini taşır. NASA tarafından yapılan dikkatli ölçümlerle 2029 ve 2036 yıllarında dünyamızın çok yakınından geçeceği tespit edilmiştir.

Bir kısım bilim adamına göre bu göktaşı Dünya’ya çarpabilir, çarparsa felaket olur. Bazıları ise Dünyanın 32 Bin kilometre uzağından geçecek. Bu noktada dünya var olduğundan beri böyle göktaşlarının dünya çok azının çarptığı biliniyor. Örnek olarak 1908’de Tunguska’ya çarpan cismin göktaşı olduğunu ileri sürenlere biz de soruyoruz “Göktaşı olsaydı onun büyük bir çukur oluşturması gerekmiyor mu?..” Tunguska’ da maalesef çukur yok. Çünkü oraya düşen bir uzay gemisi yani UFO idi. Konu ile ilgili araştırma kitapları da bulunmaktadır.

Sonuçta Suudi Prens’in, gelecekte böyle bir felaket olursa yaşamını sürdürmek için bu dikey kente gideceği de belli oluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.